Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, în 4 iulie, sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis şi a constatat că legea privind asigurarea unui nivel ridicat comun privind siguranţa informaţiilor şi securitatea cibernetică contravine normelor imperative din actul fundamental al ţării.
Prin decizia respectivă CCR a considerat că legea este neconstituţională în ansamblul ei, deoarece Parlamentul prin cele două camere - Senatul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Camera Deputaţilor condusă de Liviu Dragnea - nu a solicitat avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care era necesar în cazul acestui act normativ, fiindcă priveşte aspecte care ţin de siguranţa naţională.
În comunicatul CCR se arată: "Curtea a reţinut că, în cadrul procedurii legislative, iniţiatorul nu a solicitat avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în conformitate cu art. 4 lit. d) pct. 1 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (...), potrivit căruia una dintre atribuţiile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării constă în avizarea proiectelor de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind, între altele, securitatea naţională. Aşa fiind, Curtea a statuat că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art. 1 alin. (5) care consacră principiul legalităţii şi ale art. 119 referitoare la atribuţiile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării".
Întârzierea adoptării acestei legi a atras atenţia Comisiei Europene care pregăteşte o nouă procedură de infringement pentru ţara noastră, deoarece legislaţia internă nu a fost corelată cu aceea europeană în termenul prevăzut de directiva din acest domeniu.
Conform unei declaraţii de presă a deputatului PNL Pavel Popescu, Comisia Europeană va trimite ţării noastre scrisoarea de punere în întârziere a transpunerii Directivei NIS, ca o primă etapă a procedurii de infringement. CE va cere să transpunem integral în legislaţia naţională primul act din legislaţia UE privind securitatea cibernetică - respectiv Directiva NIS.
În declaraţia de presă, deputatul PNL susţine: "Este vorba despre o lege foarte importantă, care însă nu a fost tratată corespunzător. Deşi au avut la dispoziţie peste un an şi jumătate pentru a pune Directiva NIS în aplicare, din cauza schimbărilor repetate ale guvernelor PSD-ALDE, propunerea a ajuns în Parlament pe ultima sută de metri. Şi s-a adoptat o lege care nu este constituţională. Iar acum Comisia Europeană ne avertizează că nu am acordat importanţa cuvenită. Situaţia este serioasă, mai ales în contextul importanţei pe care trebuie să o acordăm ca stat securităţii cibernetice, ca parte a siguranţei naţionale. Ameninţările s-au diversificat şi ţara noastră trebuie să fie pregătită corespunzător pentru a le face faţă".
Parlamentarul liberal încheie declaraţia cu speranţa că în sesiunea din toamnă această lege va fi votată cu prioritate, având ataşat şi avizul CSAT.