LA UN RANDAMENT ÎN SCĂDERE LA 2,16% Ministerul Finanţelor a atras un miliard de euro pe pieţele internaţionale

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 octombrie 2017

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras ieri de pe pieţele financiare internaţionale suma de un miliard de euro prin redeschiderea emisiunii lansată în aprilie 2017, cu maturitatea iniţială de 10 ani, cupon 2,375%. Cu această nouă redeschidere, volumul cumulat pe această serie a atins un nivel de 2 miliarde euro, crescând astfel lichiditatea pe piaţa secundară.

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice, a declarat: "Nivelul cererii şi randamentul obţinut în urma emisiunii de euroobligaţiuni de un miliard de euro realizată marţi confirmă încrederea mediilor investiţionale în economia românească şi în perspectiva acesteia. De asemenea, agenţiile de rating au confirmat în acest an rating-ul suveran la categoria recomandată pentru investiţii cu perspectivă stabilă, în condiţiile creşterii economice susţinute şi ale nivelului redus al datoriei publice comparativ cu alte ţări cu rating similar".

Tranzacţia s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate fiind obţinut un randament de 2,114% faţă de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea iniţială din luna aprilie, potrivit Finanţelor. "Această reducere se datorează diminuării marjei aferente riscului de credit al României la cel mai scăzut nivel pentru o astfel de maturitate, respectiv la 128 de puncte de bază peste cotaţiile nivelului de referinţă mid swap, faţă de nivelul de 170 de puncte de baza obţinut în luna aprilie", menţionează sursa citată.

Conform MFP, emisiunea s-a bucurat de interes ridicat din partea investitorilor, astfel că cererea a cumulat peste 2 miliarde euro în primele 3 ore şi jumătate de la lansare, oferta totală provenind de la 140 de investitori din diverse regiuni.

Tranzacţia a încheiat planul de finanţare externă aferent anului 2017, conform MFP.

Distribuţia geografică a fost următoarea: România (18%), UK (17%), Centrul şi Estul Europei (17%), Germania/Austria (14%), Franţa/Benelux (10%), Italia (6%), Elveţia (5%), SUA (4%), Scandinavia (3%) şi alte ţări (6%). În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (63%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (24%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (9%) şi bănci centrale şi instituţii oficiale (4%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb