Deşi ar fi trebuit să creeze cea mai mare piaţă de achiziţii de servicii şi produse, Sistemul Electronic de Achiziţii Publice nu contribuie în acest moment nici la formarea unui mediu de afaceri competitiv, nici la creşterea transparenţei despre modul în care se cheltuiesc banii publici în România, conform unui comunicat de presă.
De altfel, un recent sondaj al IPP în domeniu arată că aproape 90% dintre români cred că procesul de achiziţii publice din România este unul corupt, ceea ce demonstrează că România are o gravă problemă de credibilitate în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici. Este una dintre principalele concluzii ale unei analize naţionale realizate de către Institutul pentru Politici Publice (IPP) despre problemele din sistemul de achiziţii publice care provin atât din lege, cât şi din incapacitatea statului de a urmări eficienţa cheltuirii banilor publici (din surse interne sau externe - fonduri europene).
Studiul care face parte din proiectul The current economic challenges - an opportunity for increasing transparency and accountability in spending public resources through the public procurement process coordonat de către Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi realizat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, prin Programul Democracy Grants, conţine atât analize statistice asupra datelor accesate de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), cât şi asupra celor obţinute direct de la un eşantion de autorităţi contractante, aferente anilor 2009 şi 2010. Studiul avansează în final şi un set de recomandări - respectiv 3 scenarii de politică publică care pot remedia situaţia nesatisfăcătoare din acest domeniu. IPP solicită explicit factorilor decizionali să adopte cât mai curând măsuri pentru a îndrepta neregulile sesizate, Institutul comunicând deja ANRMAP concluziile prezentei cercetări.