LANSAT IERI, LA BRUXELLES, Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice urmăreşte eficientizarea elaborării politicilor UE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Politică / 18 octombrie 2016

Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice urmăreşte eficientizarea elaborării politicilor UE

Iniţiatorul proiectului, Siegfried Mureşan: "Trebuie să ne concentrăm pe modalităţile de obţinere a celor mai bune rezultate cu banii existenţi în bugetul UE"

Proiectul-pilot al eurodeputatului Siegfried Mureşan, Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice, lansat ieri, la Bruxelles, urmăreşte eficientizarea procesului de elaborare a politicilor UE.

Finanţat de la bugetul UE cu 500.000 euro, proiectul a fost aprobat de Parlamentul European în luna octombrie 2015. Laboratorul va funcţiona în cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, iar rolul acestuia este să propună noi metode de legiferare la nivel european, care să diminueze costurile totale atât pentru autorităţile europene şi naţionale, cât şi pentru cetăţeni şi întreprinderile private.

Siegfried Mureşan a declarat: "Am propus acest proiect pentru eficienţa politicilor publice. Există multe laboratoare la nivel european, cu rezultate bune în privinţa inovaţiei. Bugetul UE pe intervalul 2014-2020, care se derulează acum, a fost decis în 2013, când au fost stabilite anumite priorităţi, legate de creştere şi de locuri de muncă, prin susţinerea sectorului privat, a IMM-urilor. S-au schimbat multe de la acel moment, apărând criza refugiaţilor, atacurile teroriste din regiune, problemele de securitate la frontiere etc. Bugetul UE nu a crescut şi nu există posibilitatea să-l creştem pentru exerciţiul care se încheie în 2020. Trebuie, în acest context, să ne concentrăm pe modalităţile de obţinere a celor mai bune rezultate cu banii existenţi".

Domnia sa a arătat că proiectul său urmăreşte să creeze laboratoare de politici cu reprezentanţi din cât mai multe ţări, pentru schimb de practici şi cooperare.

Siegfried Mureşan a mai spus: "Proiectul se implementează acum, iar prima etapă este următoarea: să aducem la aceeaşi masă laboratoarele inovatoare de politici publice din statele membre ale UE ca să schimbe idei, să înveţe unii de la alţii, să vadă cum pot coopera mai bine. Vrem să atragem astfel atenţia şi statelor care nu au în acest moment asemenea laboratoare de inovare. Sunt foarte multe laboratoare de acest gen în Belgia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Franţa, adică în state vechi ale Uniunii Europene, şi foarte puţine în Europa Centrală şi de Est. Nu există niciunul în România. Intenţionăm să reducem decalajul dintre noi şi restul statelor europene".

Conform spuselor domnului Mureşan, pentru crearea unui asemenea laborator în România este nevoie de sprijin de la Guvern, şi chiar de la nivel regional.

"Apelul meu este ca guvernul să îşi propună crearea unui astfel de laborator, care să elaboreze politici publice inovatoare, dar să nu-l facă cu oameni din aparatul guvernamental", a declarat europarlamentarul, adăugând că nu a abordat acest subiect cu premierul, deocamdată.

Menţionăm că fiecare membru al Parlamentului European, grup politic din Parlament şi comisie parlamentară are dreptul să propună, în cadrul procedurii bugetare anuale, proiecte-pilot sau acţiuni pregătitoare în diverse domenii, dar care să nu fie acoperite sau vizate de politici europene deja existente, nici să nu primească finanţare prin intermediul unor instrumente ce funcţionează deja la nivel comunitar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb