Laptele se va scumpi cu circa 10% în primul trimestru din 2008

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 23 ianuarie 2008

Laptele se va scumpi cu circa 10% în primul trimestru din 2008

Preţul laptelui se va majora în primul trimestru din 2008 cu aproximativ 10% din cauza costurilor de modernizare la care au fost obligaţi fermierii şi procesatorii, dar şi din cauza secetei din 2007, a declarat Valeriu Steriu, preşedintele Aso­ciaţiei Patronale Române din Industria Laptelui. "Anul 2007 a fost unul rău pentru fermieri, lipsa subvenţiei şi seceta au dus la majorarea preţului laptelui. Dacă în vară un litru de lapte costa 0,8 - 0,9, lei acum nu mai găseşti sub 1,1 lei. În 2008 preţul laptelui va prezenta o tendinţă graduală de creştere şi până la sfârşitul iernii, preţul laptelui se va majora cu circa 10%. Preţul depinde şi de vreme dacă va ploua se va menţine, dar dacă va fi secetă ne vom confrunta cu situaţia de anul trecut", a ex­plicat preşedintele patro­natului Valeriu Steriu, citat de NewsIn.

Preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) a declarat că 30-40% din laptele de pe piaţa din România este conform, dar că norma Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) de interzicere a procesării laptelui neconform din iulie 2008 depăşeşte puterile procesatorilor şi pe cele ale fermierilor.

"ANSVSA se află în negocieri cu Comisia Europenă pentru extinderea perioadei de graţie de la 1 iulie 2008 cu un an sau cu un an şi jumătate. Interzicerea procesării de lapte neconform din iulie este cumplită în primul rând social, circa 600.000 de fermieri, care produc lapte de 3-4 milioane de lei pe lună nu-l vor mai putea vinde. Nici procesatorii nu vor avea ce să facă iar importul nu e neapărat o soluţie bună. Preţul laptelui din afară este mai scump primăvara dar sunt perioade când laptele nostru este mai scump decât al lor. Problema e că laptele este perisabil şi în concluzie foarte greu de transportat. În prezent, laptele importat de România nu reprezintă nici 10% din total", a spus Valeriu Steriu.

Potrivit acestuia mulţi fermieri şi-au modernizat fermele, dar numărul lor nu este suficient iar pentru producerea de lapte conform. "Ultimii bani pentru modernizări au fost primiţi în iunie 2006, ştiindu-se că vor veni alţii nimeni nu a mai investit în modernizare din credite bancare. Aşa că, de un an şi jumătate fermierii au sistat lucrările de modernizare aşteptând noi fonduri. Aceşti fermieri nu pot produce lapte conform", a mai precizat preşedintele APRIL.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a informat anul trecut că unităţile de procesare care corespund din punct de vedere structural şi tehnologic cerinţelor comunitare pot procesa lapte neconform până la 30 iunie 2008. Reprezentanţii patronatelor susţin că această prevedere se poate aplica doar formal, deoarece în România nu sunt îndeplinite condiţiile pentru ca doar laptele conform cu normele europene să fie procesat. Mai mult, spun procesatorii, utilizarea laptelui neconform ar putea fi acceptată, potrivit negocierilor cu Uniunea Europeană, până în 2009.

Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui patronatului din industria laptelui, Ioan Bălan, principalele probleme din cauza cărora nu se pot aplica normele comunitare ţin de cantitatea insuficientă de lapte conform care poate fi procurată de pe piaţa internă, precum şi de numărul redus de laboratoare care atestă calitatea laptelui. Acesta a precizat că România va asigura necesarul de lapte pentru industria de profil prin importuri în cazul în care ANSVSA va interzice procesarea laptelui neconform cu normele europene începând cu luna iulie 2008.

Conform datelor furnizate de ANSVSA, în noiembrie 2007, din 966 de unităţi din industria alimentară, 316 erau autorizate pentru schimburi comunitare, din care 63 în sectorul lapte şi produse lactate. De asemenea, 650 de unităţi au obţinut o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2009, pentru alinierea la normele europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb