Criza Covid-19 este al treilea şoc major suferit de sistemul global în secolul 21, după atentatele teroriste din 2001 şi criza financiară din 2008. Suspectez că e de departe şi cel mai semnificativ dintre ele, scrie Lawrence H. Summers (profesor şi fost preşedinte al Universităţii Harvard, fost consilier economic şef al preşedintelui Obama, fost economist şef al Băncii Mondiale) în Financial Times, preluat de Rador.
Deşi evenimentele anterioare vor figura şi ele în manualele de istorie, atât 9/11 cât şi falimentul Lehman Brothers se vor estompa în timp în memoria populară. Din contră, cred eu, criza coronavirusului va continua să fie considerată un eveniment crucial vreme de generaţii de acum înainte.
Viitorii studenţi vor învăţa despre efectele ei directe şi despre întrebările extrem de importante pe care le ridică tot aşa cum studenţii de azi învaţă despre asasinarea arhiducelui în 1914, crahul bursier din 1929 ori Conferinţa de la Munchen din 1938. Aceste evenimente au fost semnificative, însă importanţa lor istorică rezidă în definitiv în ceea ce a urmat după ele.
Criza actuală este un eveniment global major prin prisma impactului ei. Să luăm perspectiva americană. Aproape cu siguranţă vor muri de Covid-19 mai mulţi americani decât au murit în toate conflictele militare din ultimii 70 de ani. Unele estimări respectabile afirmă că ar putea muri mai mulţi decât în toate războaiele secolului 20. Pierderile de locuri de muncă din primăvara aceasta au survenit într-un ritm considerabil mai rapid decât în oricare alt moment al istoriei, iar numeroase prognoze consideră că şomajul se va menţine vreme de doi ani la cote mai ridicate decât maximul atins după Marea Criză. În timp ce scriu aceste rânduri într-un orăşel pe care nu l-am mai părăsit de două luni, bănuiesc că nici un eveniment de după războiul civil [american (1861-5) - n.trad.] nu a schimbat vieţile atât de multor familii.
Acum o lună ar fi fost rezonabil să presupui că decesele, pierderile economice şi perturbările sociale vor fi trecătoare. Un lucru care astăzi pare mult mai puţin plauzibil. SUA au făcut tot ce au putut (deşi, cu siguranţă, nu şi tot ce ar fi putut face) pentru a se închide în carantină, deja de două luni acum, şi nu au reuşit să aducă decesele sub pragul de 1.000 pe zi. Cea mai mare parte a ţării începe acum să renunţe la politicile de izolare. Lucruri similare se petrec şi într-o mare parte a Europei, iar în ţările cu poveşti de succes, cum sunt Singapore, Coreea de Sud şi Germania, au fost depistate noi focare. Acum pare foarte plauzibil că în Occident nu va exista o ameliorare de durată a actualei situaţii.
Oricât de semnificative ar fi aceste evenimente, ceea ce prevestesc ele este chiar mai important, din două puncte de vedere. În primul rând, se pare că trăim o tranziţie formidabilă în ceea ce priveşte activităţile guvernelor. Din perspectivă istorică, cea mai mare ameninţare la adresa vieţii şi siguranţei omului de rând a venit fie de la disfuncţionalităţi ale guvernării interne - dezordine sau tiranie -, fie de la puteri străine ostile. Această realitate a influenţat modul în care au fost proiectate instituţiile politice interne şi internaţionale. Un progres s-a realizat. Nu numai că am evitat o repetare a războaielor mondiale, dar şansele ca un individ oarecare să moară de o moarte violentă sunt în prezent cam de cinci ori mai mici decât acum o jumătate de secol.
Concomitent, riscuri care în esenţa lor sunt externe pentru toate statele şi-au mărit relevanţa şi au ajuns să le depăşească pe cele tradiţionale. Schimbarea climei ameninţă să ne înghită în timp pe toţi. SIDA, Ebola, MERS, SARS şi, acum, Covid-19 par să indice că pandemiile se vor repeta cu o oarecare frecvenţă. Apoi mai sunt şi terorismul, tulburările care pot declanşa dislocări de refugiaţi în masă şi instabilitatea financiară. Ne confruntăm de asemenea şi cu provocări ce derivă din noi progrese realizate în domeniul inteligenţei artificiale şi tehnologiei informaţionale. Coronavirusul contribuie la apariţia unei lumi în care securitatea depinde mai mult de depăşirea unui nivel anume de cooperare cu aliaţii şi adversarii deopotrivă decât de menţinerea unei balanţe a puterii.
A doua modalitate prin care Covid-19 ar putea marca o tranziţie este o îndepărtare de conducerea occidentală democratică a sistemului global. Prestaţia guvernului american în cursul crizei a fost dezastruoasă. Nu au fost îndeplinite sarcini elementare, cum ar fi asigurarea disponibilităţii măştilor pentru cadrele medicale care tratează bolnavii. Planificarea pe termen mediu a strălucit prin absenţa ei. La Casa Albă au fost ignorate protocoale de securitate elementare, periclitându-se siguranţa conducerii ţării.
Şi totuşi, în pofida tuturor eşecurilor evidente ale administraţiei Trump, SUA nu au avut o prestaţie chiar atât de slabă, comparativ cu restul Occidentului. Regatul Unit, Franţa, Spania, Italia şi multe alte ţări au toate o rată a deceselor de Covid-19 per capita cu mult peste cea a SUA. În antiteză, China, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Thailanda au toate rate ale mortalităţii cu mult sub 5% din nivelul celei din SUA. Iar ideea că China va iniţia un pod aerian pentru a trimite echipamente medicale esenţiale în SUA ar fi fost de neimaginat chiar şi cu numai un an în urmă.
Dacă secolul 21 se va dovedi a fi un secol asiatic, tot aşa cum secolul 20 a fost unul american, pandemia ar putea foarte bine rămâne în memorie drept punctul de cotitură. Trăim acum nu numai nişte evenimente dramatice, ci şi un lucru care e foarte probabil să fie o răspântie a istoriei.
1. Sa vina guvernu mondial !
(mesaj trimis de Cristian în data de 17.05.2020, 13:42)
Din acest articol reiese clar necesitatea sa vina Guvernu Mondial sa repuna lucrurile pe fagas...
Adica "Vie imparatia ta.. Faca-se voia ta.. " stiti cantecu..
Guvernele democratice s-au dovedit incapabile sa lupte cu virusu, de aceea trebuie instituit un guvern unic care sa puna in opera Marele Plan - acela in care toti vom avea un cip care ne va da libertatea sa mergem de acasa pana la magazin sa ne cumparam macarea de 5 euro / zi. Va fi o bucurie de nedescris cand lumea va trece prin tot felul de scanere cu pachete standardizate cu mancare, strict gandite pentru mentinerea functiilor biologice vitale la nivel de jos.
2. Il cunosc. Nu e ok.
(mesaj trimis de Vali în data de 17.05.2020, 15:20)
Il cunosc pe d-nul Larry Summers.
Si-a pierdut respectul meu in momentul in care a recunoscut intr-o filmare ca nu intelege caracterul ciclic al economiei in general - si de aici derivam capacitatea de anticipare a unor evenimente la nivel de ciclu.
Din acel moment si-a pierdut respectul meu.
E om important, castiga enorm. Dar nu are respectul meu. E un om aservit sistemului, lipsit de o intelegere integrata si larga a Istoriei si a fenomenului economic.
A fost printre cei ce au militat impotriva cash-ului si a luptat pentru introducerea unei monede electronice.
2.1. Pai normal ca-i aservit sistemului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 17.05.2020, 16:12)
Pai normal ca-i aservit sistemului, doar n-oi vrea sa-ti vorbeasca un om cu mintea limpede care sa-ti spuna ca sistemul ticalosit se foloseste de un virus ca sa transforme lumea intr-o dictatura a corporatiilor.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Vali în data de 17.05.2020, 20:39)
asta cam asa e din pacate.
vestea buna e ca nu vor reusi, ti-o garantez, vestea rea e ca se vor produce miscari de strada nu foarte pasnice. Ai vazut si tu ce se intampla in Europa si nu numai. Probabil asta era si intentia lor - sa agite spiritele pentru ca apoi sa vina ei ca ultima solutie pentru revenirea la normal.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de E în data de 18.05.2020, 01:07)
Din pacate exista o persoana cu grave deficiente mintale si mentale care face IMPOSIBIL un dialog coerent la Opinia Cititorului , postand fantasmagorii aberante sau postand pe diverse nume , ca Vali, Anonim, Anonimus, anonim dar ma tratez, etc. respectiv furand identitatea celor care nu sunt de acord cu delirul ei si scriind diverse ineptii in numele acestora.
In speranta ca sunteti de acord cu pastrarea decentei (macar in exprimare) la aceasta rubrica am marea rugaminte sa ne ajutati sa scapam de aceasta eroare umana, in acest spatiu.
De asemenea ACEST MESAJ ESTE UNICUL SI ULTIMUL POSTAT AICI pentru a evita o practica infantila a persoanei in cauza care mi-a falsificat in mod repetat identitatea , postand diverse ineptii in numele meu.
Cu stima
PS
Prezentul mesaj se doreste si o avertizare pentru ceilalti cititori cand vor "intalnii" aceasta persoana cu grave deficiente mintale si mentale.
2.4. ma amuzi (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Vali în data de 18.05.2020, 14:15)
:) mai prietene, trecand peste prostiile scrise de tine mai sus pentru care nu ma supar, le consider produsul limitarilor tale, vreau sa iti zic ceva: e vorba de mai multe persoane distincte in masura in care eu nu am postat sub celelalte nume. Asta o data.
A doua oara: exista libertatea completa de exprimare atata timp cat nu ma apuc sa injur sau sa amenint cu moartea ca un bezmetic pe aici.
Uite: am avut si eu probleme cand cineva s-a gandit sa posteze pe numele meu exprimandu-se jignitor la adresa altora. M-am plans de chestia asta dar altceva ce sa fac? Postarile sunt complet libere, e doar optiunea mea faptul ca imi asum eu o identitate (negarantata).
Pana una-alta: am rugamintea sa devii nitel mai democrat ca viziune si daca ai o problema cu un om sau un comentariu sa il ignori pur si simplu . Apropo, ignorarea e cea mai crunta arma impotriva unui om.
Salutari!