Laszlo Becsek a preluat mandatul de preşedinte al Clubului Fermierilor Români

G.B
Miscellanea / 13 ianuarie 2022

Laszlo Becsek

Laszlo Becsek

Clubul Fermierilor Români îşi adaptează mecanismele de funcţionare şi conducere la nivel naţional, pentru a asigura democratizarea conducerii asociaţiei şi pentru mai buna reprezentare a intereselor regiunilor în agenda de lucru a Clubului. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, Laszlo BECSEK a preluat funcţia de preşedinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de 6 luni, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Sunt onorat să preiau mandatul Preşedinţiei rotative a Clubului Fermierilor Români. Voi urmări cu prioritate consultările pentru elaborarea PNS şi a Strategiei naţionale de gestiune integrată a apei pentru agricultură, implementarea Proiectului Concorde, derularea programelor de pregătire organizate de Club, proiectele specifice regiunii Centru, precum şi activarea Comitetelor executive regionale ale asociaţiei", declară domnul Laszlo Becsek, care este membru fondator al Clubului Fermierilor Români şi membru în Consiliul Director.

Pentru următoarele 6 luni, obiectivele prioritare ale noului preşedinte sunt:

-Contribuţie activă în cadrul consultărilor în grupurile de lucru cu MADR, în vederea elaborării PNS;

-Contribuţii la elaborarea Strategiei naţionale de gestiune integrată a apei şi solului în agricultură. Promovarea cooperării multi-parteneriale (Guvern - organizaţii fermieri) pentru elaborarea, aprobarea şi implementarea unui Plan naţional multi-anual de dezvoltare a sistemului de irigaţii şi desecare-drenaj;

-Implementarea proiectului CONCORDE - promovarea şi asigurarea respectării bunelor practici în comerţul cu cereale;

-Implementarea programului Clubului privind Consultanţa pentru utilaje agricole: armonizarea relaţiilor între fermieri şi comercianţii de tehnică agricolă şi service piese schimb (informare, consultanţă, formare continuă, contractare, mediere);

-Sprijinirea implementării eficiente a proiectelor finanţate din PNRR pentru educaţie şi mediu care au impact în domeniul agriculturii. Promovarea unor proiecte de dezvoltare a agriculturii (irigaţii, desecare, combaterea eroziunii solului, creşterea capacităţii de stocare în vederea valorificării eficiente a produselor agricole) în procesul de actualizare şi optimizare a programului-cadru de finanţare PNRR;

-Derularea programelor de pregătire organizate de asociaţie, care anul acesta îşi propun să înroleze 120 de tineri fermieri în programul "Tineri Lideri pentru Agricultură" şi 40 de fermieri în programul "Antreprenor în Agricultura 4.0";

-Desfăşurarea Conferinţelor Regionale ale Clubului pentru asigurarea informării, consultării şi identificării problemelor reale ale fermierilor din toate regiunile agricole;

-Activarea şi creşterea rolului Comitetelor Executive Regionale ale Clubului, pentru implicarea activă a fermierilor în activităţile asociaţiei şi informarea acestora despre subiectele de interes major privind dezvoltarea afacerilor agricole;

-Consultări la Bruxelles şi participare la negocierile privind normele de aplicare ale Pactului Ecologic European şi ale strategiilor subsecvente pentru agricultură: promovarea intereselor fermierilor români în cadrul întâlnirilor cu COM AGRI, DG AGRI, ELO, Copa-Cogeca, Farm Europe.

Mecanismul preşedinţiei rotative urmăreşte punerea în prim-plan a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine Preşedintele. Astfel, alături de priorităţile Clubului la nivel naţional, preşedintele va urmări totodată şi următoarele obiective specifice:

-Promovarea adoptării şi operaţionalizarea finanţării unui Plan Naţional Strategic de dezvoltare a sectorului cartofului în România.

-Susţinerea elaborării unui studiu privind identificarea modelelor de ferme performante în România, indiferent de dimensiunea acestora, şi elaborarea scenariilor de dezvoltare durabilă a acestora, în perspectiva redresării balanţei comerciale a produselor agroalimentare.

-Susţinerea elaborării şi punerea în aplicare a unei strategii naţionale multi-parteneriale de promovare a produselor româneşti agroalimentare (creşterea numărului de produse certificate la nivel naţional prin intermediul schemelor de calitate ale MADR; promovarea cu prioritate la raft a produselor româneşti; dezvoltarea de puncte gastronomice locale; echilibrarea deficitului balanţei comerciale pe produse agroalimentare; calitate şi trasabilitate pentru produsele româneşti).

-Promovarea ca model de bună practică la nivel european a programului Clubului privind pregătirea tinerilor lideri pentru agricultură.

-Asigurarea condiţiilor pentru implementarea proiectului din PNRR privind dezvoltarea învăţământului liceal dual agricol. Promovarea proiectului "O Roboseră în fiecare şcoală" din România.

Potrivit sursei citate, preşedinţia rotativă este asigurată de fiecare regiune timp de 6 luni, iar pentru continuitate şi desfăşurarea în bune condiţii a coordonării Clubului, se constituie un grup decizional de tip Troică, format din Preşedintele în exerciţiu, fostul şi viitorul Preşedinte (desemnaţi de regiune). Dan Hurduc a fost primul Preşedinte desemnat la conducerea rotativă a Clubului, mandatul acestuia desfăşurându-se în perioada 1 iulie 2021 - 31 decembrie 2021.

Laszlo Becsek este membru fondator al Clubului Fermierilor Români şi un fermier cu un model de afacere de succes, care îi poate inspira şi pe alţi fermieri.

Absolvent al facultăţii de agricultură din Cluj-Napoca şi Doctor în agronomie, domnul Becsek este administrator şi asociat unic al firmei BIOFARM S.R.L. cu sediul de activitate în Târgu Secuiesc.

Ferma domnului Becsek a fost înfiinţată în anul 1995, iar în prezent desfăşoară activitate agricolă pe o suprafaţă de 1.000 de hectare de teren arabil, având în asolament cartofi pentru consum, cartofi pentru sămânţă, grâu, rapiţă, porumb şi ceapă.

Cu o echipă de aproape 100 de oameni şi tehnologia potrivită, a ajuns la performanţa de a avea o productivitate sporită la cereale de 7.000kg/ha, la rapiţă 3.500 kg/ha, la cartof 42.000 kg/ha, iar la ceapă de 48.000 kg/ha. Producţia de cartofi şi cea de ceapă sunt livrate în întregime în supermarketuri, îndeplinind toate cerinţele de calitate solicitate de acestea.

De-a lungul timpului, societatea a realizat investiţii semnificative în spaţii de depozitare, ambalare (cea mai mare de acest fel din ţară), dar şi în flota proprie de maşini frigorifice. Investiţiile au fost realizate prin programul SAPARD, dar şi prin credite şi fonduri proprii, se arată în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb