Reporter: Care ar fi efectele conversiei creditelor din franci elveţieni în lei, asupra OTP Bank?
Laszlo Diosi: În prezent, se desfăşoară în paralel o serie de iniţiative legale pe această temă. Fiecare dintre ele are alte posibile urmări.
Reporter: Cum vedeţi proiectele depuse la Parlament privind conversia creditelor din franci eleveţieni, în lei?
Laszlo Diosi: Dacă proiectele sunt dezvoltate în concordanţă cu Directivele Europene, atunci nu vedem nicio problemă atât timp cât aceste proiecte respectă întocmai reglementările menţionate.
Reporter: Unele bănci au transmis clienţilor notificări privind conversia creditelor în valută. Vă număraţi printre ele? Care sunt condiţiile pentru conversie?
Laszlo Diosi: Conversia creditelor în valută a fost întotdeauna o posibilitate validă. Clientul este cel care trebuie să îşi exprime alegerea cu privire la moneda în care se derulează creditul.
Reporter: Care vă aşteptaţi să fie rezultatele testelor de stres pentru băncile din România?
Laszlo Diosi: Băncile din România sunt în genere bine provizionate şi capitalizate, astfel că nu mă aştept la surprize.
Reporter: Consideraţi că ţara noastră este pregatită să adere la Uniunea Bancară Europeană? Putem face faţă noului model bancar?
Laszlo Diosi: Piaţa financiară din România şi sistemul de supraveghere de aici se află la un nivel de pregătire şi dezvoltare superior. Aş spune că suntem mai bine pregătiţi chiar decât multe alte ţări din zona euro.
Reporter: Cum au fost afectate operaţiunile OTP Bank de conflictul din Crimeea?
Laszlo Diosi: OTP Bank are doar câteva sucursale în acea zonă, prin urmare efectele sunt limitate. Orice alte riscuri asociate au fost luate în considerare şi sunt bine provizionate.
Reporter: Cum caracterizaţi acest an, din punct de vedere al activităţii şi rezultatelor OTP Bank?
Laszlo Diosi: Este cel mai bun an al nostru de când a început criza. OTP Bank România a înregistrat un profit ajustat după impozitare de 24,4 milioane lei. Îmbunătăţirea semnificativă a rezultatelor financiare se datorează creşterii veniturilor totale, controlului eficient al costurilor şi scăderii costurilor asociate riscurilor. De asemenea, profitul operaţional a crescut cu 57%, de la un an la altul, ajungând la valoarea de 71,2 milioane lei. Creşterea veniturilor nete reflectă orientarea băncii către majorarea volumului creditelor de nevoi personale, ponderea acestora în totalul portofoliului de credite crescând în mod constant.
Reporter: Aţi vândut credite neperfomante?
Laszlo Diosi: Vânzarea creanţelor este o practică uzuală pentru noi. Cu toate acestea, calitatea portofoliului nostru a continuat un proces de stabilizare, procentul creditelor neperformante menţinându-se modest în prima jumătate a anului, similar aceleiaşi perioade a anului trecut.
Reporter: Ce aşteptări aveţ,i privind rezultatele băncii pe 2014? Dar pentru sistemul bancar?
Laszlo Diosi: Am convingerea că odată cu achiziţia Millennium Bank România intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a Băncii pe piaţa din România. Vorbim de o consolidare a poziţiei OTP Bank pe piaţa locală, în mod special pe segmentul retail.
În esenţă, ne dorim un an mai bun decât 2013 şi mai prost decât 2015.
Reporter: În ce stadiu este preluarea Millennium BCP de către OTP Bank?
Laszlo Diosi: Preluarea Millennium Bank România se desfăşoară conform planurilor iniţiale. În acest moment, preluarea este în curs de validare din partea Băncii Naţionale, în timp ce Consiliul Concureţei şi-a exprimat deja acordul.
Reporter: Care sunt pericolele pentru economie, în campania electorală?
Laszlo Diosi: Populismul reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare la adresa economiei şi de asemenea, a pieţelor financiare. Din nefericire, politica primeşte mai multă atenţie decât s-ar cuveni, iar acest lucru nu face decât să defavorizeze structurile economice.