LAURA CODRUŢA KOVESI: "Simţim cu toţii, cel puţin de peste un an şi jumătate, că suntem efectiv sub un asalt"

ANDREI STAN
Anticorupţie / 22 noiembrie 2017

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: captură Youtube)

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: captură Youtube)

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat aseară că atât ea, cât şi colegii ei simt de peste un an şi jumătate că se află "sub un asalt" în ceea ce priveşte activitatea DNA, scrie Agerpres.

La o dezbatere privind legile Justiţiei, organizată de Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi Revista 22, Kovesi a spus: "Cred că suntem cu toţii conştienţi de gravitatea situaţiei în care ne aflăm. Cel puţin noi, ca instituţie, atât eu şi colegii mei, cât şi instituţional reacţionăm doar prin metodele şi prin posibilităţile pe care le avem. (...) Simţim cu toţii, cel puţin de peste un an şi jumătate, că suntem efectiv sub un asalt, care se manifestă prin hărţuiri, prin intimidări, prin încercări de intimidare, că nu-şi ating scopul, prin critici uneori obiective, dar de cele mai multe ori nu, prin acel fenomen de fake-news şi la care noi nu putem să reacţionăm decât instituţional".

Kovesi a arătat că singurul lucru pe care îl poate face DNA, ca instituţie, este să susţină declaraţii publice şi să explice efectele unor modificări ale legii.

Şefa DNA a precizat: "Instituţional, ce putem face? Legi nu putem face, dar putem să ne exprimăm puncte de vedere. Putem să analizăm proiectele de legi, putem să identificăm vulnerabilităţile, să identificăm riscurile şi să explicăm, tehnic sau mai puţin tehnic, care sunt consecinţele. (...) Putem să tragem un semnal de alarmă şi să spunem dacă statul român vrea ca DNA să investigheze doar fapte mărunte şi adoptă legi în sensul ăsta, da... Dacă în statul român se doreşte ca miniştri, secretari de stat şi persoane care deţin funcţii politice să nu mai poată fi cercetate pentru că ministrul justiţiei va fi colegul lor de partid şi va trimite Inspecţia peste procuror, da, putem să spunem aceste lucruri, dar noi mai mult decât atât nu putem face".

Ea a reamintit decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind abuzul în serviciu, în urma căreia 188 de milioane de euro prejudiciu în aceste dosare au rămas nerecuperate, în urma clasării mai multor dosare.

Kovesi a punctat: "O simplă decizie a CCR a scos din buzunarul cetăţenilor români 188 de milioane de euro. Vrem pe viitor să se producă astfel de pagube şi să nu le investigheze nimeni, că modificăm abuzul în serviciu? Asta e o întrebare la care trebuie să răspundă societatea".

Şefa DNA: "Modificarea legilor Justiţiei va afecta grav independenţa procurorilor şi nu numai"

Laura Codruţa Kovesi a mai declarat aseară că există o încercare de a creşte autoritatea ministrului Justiţiei asupra activităţii procurorilor, ceea ce va afecta grav independenţa acestora.

"În ceea ce priveşte punctul nostru de vedere, am susţinut încă de la proiectul din 23 august că există o încercare de a creşte autoritatea ministrului Justiţiei asupra activităţii procurorilor, ceea ce va afecta grav independenţa procurorilor şi nu numai", a susţinut procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie la dezbaterea pe legile Justiţiei de la GDS.

Domnia sa a enumerat trei aspecte din cele două proiecte care vor duce la "afectarea gravă" a independenţei procurorilor.

"Există trei chestiuni esenţiale în cele două proiecte, care, dacă vor fi adoptate în această formă, vor duce la acest efect, de afectare gravă a independenţei procurorilor: trecerea Inspecţiei Judiciare sub autoritatea ministrului Justiţiei, modificarea condiţiilor privind răspunderea materială a magistraţilor (...) şi înfiinţarea Direcţiei speciale de cercetare a magistraţilor", a punctat Kovesi.

Şefa DNA a arătat că, aşa cum nu există direcţii speciale de investigare a infracţiunilor poliţiştilor sau primarilor, nu îşi are rostul nici o direcţie specială care să investigheze infracţiunile magistraţilor.

Kovesi a precizat: "S-a spus în mod fals că DNA se opune acestei modificări pentru că ar pierde competenţa. Haideţi să ne uităm pe cifre. (...) În 12 ani au fost condamnaţi definitiv 88 magistraţi - 44 de procurori, 43 de judecători şi un magistrat asistent. Dacă pentru 88 de persoane condamnate în 12 ani trebuie sa înfiinţăm o direcţie specială... În aceeaşi perioadă de timp avem 575 de ofiţeri de poliţie condamnaţi, 121 de lucrători vamali, 106 primari de comune, oraşe şi municipii. Ce o să facem, dacă avem de zece ori mai mulţi poliţişti condamnaţi o să facem direcţie pentru investigarea poliţiştilor, direcţie pentru investigarea primarilor, direcţie pentru investigarea lucrătorilor vamali".

Domnia sa a afirmat că lipseşte o notă de fundamentare, lipseşte un studiu de impact din care să reiasă motivaţia pentru care astfel de modificări au fost incluse în aceste proiecte de legi.

În ceea ce priveşte modificarea Codului Penal, procurorul-şef al DNA a remarcat că modificarea principală vizează infracţiunile de abuz în serviciu: "Avem o decizie care este deja cunoscută de toată lumea privind abuzul în serviciu. (...) Aceste efecte ale deciziei Curţii nu sunt neapărat chestiuni care ţin neapărat de activitatea DNA, ci vizează întreaga societate. Anul trecut, în rechizitoriile pe care DNA le-a întocmit doar pe chestiuni de abuz în serviciu, sechestrele instituite de procurori au fost de 263 milioane de euro. În acest an, ca urmare a deciziei CCR privind abuzul în serviciu, 245 dosare au fost clasate (...) şi 188 milioane de euro care au fost prejudiciu în aceste dosare rămân nerecuperate şi aceste fapte nu mai pot fi investigate. Deci vorbim de un tip de infracţionalitate care din păcate este repetitivă (...) şi care nu mai poate fi investigată de DNA pe viitor pentru că avem o decizie a CCR. Haideţi să ne imaginăm dacă aceste efecte s-au produs doar ca urmare a unei decizii CCR, ce se întâmplă dacă modificăm şi noţiunea de funcţionar public, dacă instituim şi un prag minim la abuzul în serviciu sau dacă facem şi alte modificări legate de dezincriminarea infracţiunii de abuz în serviciu împreună cu cea de luare de mită".

Procurorul-şef al DNA a mai arătat că "niciodată pentru legile Justiţiei nu a existat o comisie specială". Kovesi a precizat: "Nu neagă nimeni dreptul Parlamentului şi este dreptul Parlamentului de a iniţia legi, nu neagă nimeni dreptul Parlamentului de a modifica legi, de a iniţia proiecte legislative, (...) de a înfiinţa diverse comisii, dar constatăm aici că avem o comisie specială. Niciodată pentru legile Justiţiei nu a existat o comisie specială, întotdeauna legile organice s-au discutat în comisiile juridice şi apoi în plenul celor două Camere. Vedem că este o procedură deosebită în Parlament, o procedură de urgenţă, motiv pentru care şi avizul solicitat de la CSM (Consiliul Superior al Magistraturii, n.r.) a fost unul în sistem de urgenţă. (...) Ceea ce toţi magistraţii au contestat a fost modul în care se încearcă modificarea, prin lipsă totală de transparenţă şi consultare".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. "Simţim cu toţii, cel puţin de peste un an şi jumătate, că suntem efectiv sub un asalt"  

    Haidi bre serioooos? Dar cand a creat iuresul din 2015 cand nu trecea zi fara catuse la DNA indiferent ca erau sau nu vinovati suspectii nu era asalt? Asaltul asta are 2 motivatii: 1 abuzurile exagerarile si erorile facute de procurori si masluirile si fortarea inculpatilor de a face denunturi si 2 dorinta PSD de a scapa de belele. 

    În 12 ani au fost condamnaţi definitiv 88 magistraţi - 44 de procurori, 43 de judecători şi un magistrat asistent. Dacă pentru 88 de persoane condamnate în 12 ani trebuie sa înfiinţăm o direcţie specială...  

    Incredibil. Atunci de la cati judecatori condamnati trebuie comisie? 200? 500? Bre, judecatorii aia baga oameni in puscarie, distrug destine ca Portocala, fac praf firme. Un singur judecator daca face tampenii da trebuie directie speciala. Trebuie sa zboare din magistratura. Pai ce faceam daca inca mai aveam pedeapsa cu moartea? Cati ar fi fost condamnati la moarte aiurea? Sa nu uitam de cazul Tundrea si n-ar trebui sa-l uite nimeni.

    Era de preferat sa vedem sub asaltul Dvs si firmele care au facut prost portiuni din autostrada Deva-Sibiu si firmele de apartament care intermediau curent electric iar acuma au palate prin Monaco,confiscari in cazul Microsoft,EADS etc.Se vede si din avion ca suneti unelte.

    1. Foarte corect. Inb plus de ce nu sunt investigate faptele la momnetul producerii lor. Asa cum am aflat au destule instrumente de informare la dispozitie. TOATE INSTITUTIILE STATULUI SUNT TICSITE DE INFORMATORI SI FUNCTIONARI CU DUBLA RAPORTARE LA SERVICIILE DE SIGURANTA NATIONALA! Cei care au avut "indicii" si nu au investigat nu sunt corupti? Sau au amanat intentionat ca sa aiba dosare pentru orice om politic implicat la guvernare si sa-l poata apoi constrange sa accepte alte politicci decat convingerile personale. Noi cetatenii onesti suntem foarte afectati de tot ce se intampla in tara noastra- fara sa fim intr-o tabara sau alta - vedem abuzuri si excese de ambele parti - si din partea politicienilor si din partea structurilor de forta. La ce sa ne asteptam in continuare? Cine va profita de lupta interna intre aceste tabere? Cui serveste aceasta dezbinare? Intrebarile sint retorice - avem destui dusmani (inclusiv cei care se declara prietenii nostri nu fac decat sa ne vaneze orice resurse disponibile sau nu, materiale sau financiare)

    Era de stiut cum firmele multinationale au trimis banii din Romania in tara lor pe ascuns.De ce o parte din magistrati si procurori nu doresc schimbarea legilor din justitie,,,,,'''NU DORESC RASPUNDEREA MAGISTRAILOR SI A PROCURORILOR''''in rest ce se spune este pe langa subiect'''''TOATA LUMEA TREBUIE SA RASPUNDA'''

    Numai PSD-isti citesc Bursa! Ar trebui create mecanisme prin care sa fie descoperiti magistratii care comit abuzuri, dar asta nu se face prin modificarea definitiei abuzului, prin mutarea Inspectiei Judiciare la MJ, etc.

    1. DNA-ul e parchet campion la arestări preventive finalizate cu achitări, pe scurt, la abuzuri.

      Același DNA, cu interese în instanță, acționează în stil mafiot, șantajând judecători, tocmai pentru că au la dispoziție posibilitatea de a ancheta judecători. 

      Statisticile prezentate de Kovesi reprezintă doar numărul de judecători corupți de care DNA nu a fost interesat, dar și numărul de judeăctori strânși cu ușa de către DNA, care nu au cedat. Ceea ce lipsește din statistica lui Kovesi este numărul de judecători corupți, șantajați de către DNA, care au ales calea libertății și conformării în dosarele DNA. 

      În ultima înregistrare cu procurorul mafiot Negulescu se vorbește deschis despre judecătorul care i-a rezolvat speța și răfuiala mafiotă.

      De asta e nevoie de mutarea IPJC la MJ și de ruperea lanțului mafiot securist din justiție. 

      Sa se prezinte publicului toate definitiile existente in legislatia statelor membre si s-o alegem pe cea care lasa cel mai putin loc eludarii sau, dupa caz, interpretarii abuzive a legii

      Esti PSE-disto-securist nenicule ca majoritatea politicienilor din acest partid psd ; va tremura turul pantalonilor de frica procurorilor DNA si a sefei lor . Nu vezi cum CCR-ul care este tot de-al vostru,urmare a Deciziei luate , cu privire la "Abuzul in serviciu"a facut ca 188 de milioane de euro sa nu mai poata fi recuperate, aceasta însemnând de fapt, liber la furat in continuare. Oamenii cinstiti din Romania, trebuie sa sustina activitatea DNA, numai asa , putem scapa de hotomanii de politicieni existenti in toate partidele si in deosebi in Parlamentul tarii; acest Parlament trebuie redus la 50 de senatori si 100 de parlamentari .

      Voi, securiștii, puteți batjocori pe oricine cu sistemul vostru judiciar mafiot.

      Chiar Negulescu spune că face orice dorește împotriva celor pe care-i urăște el personal. 

      Asta e marea reformă din justiția românească.

      Parlamentul trebuie să fie reprezentativ, dar pentru că ești un securist ceaușist nu spui nimic despre necesitatea reducerii cu 90% a bugetelor serviciilor secrete. 

    .......N-am crezut....dar m-am convins. Toti ..dar toti..cei din clasa politica,,cu functii inalte si cedi din jurul lor sunt persoane corupte...Uite cazul recent Dragnea..n-as fi crezut ca poate sa atinga un astfel de "nivel" al coruptiei....27 mil.Euro ???.

    Intrebarea ar fi cum poti tu ca persoana lucrator la DNA..(cazul Kovesi} sa faci fata unei astfel de clici plina de coruptie ??. Parlament ?? CCR ?? toate aceste institutii fiind partinitori ...mafiotilor corupti din clasa politica. 

    PS. Da sunt deacord si cu legea raspunderi magistratilor.....dar sa ajungi pana acolo..sa legiferezi contrar coruptilor prin aceea ca ministri si secretari de stat au imunitate si ca ei nu mai raspund in fata legi...si ca ei nu pot fi cercetati.penal .... Cum adica ? 

    ei pot sa faca chiar orce ?? 

    Vai de aceasta tara si acest popor.

    1. Iohannis este președinte PNL, Kovesi este numită în funcție de oameni politici.

      Toți sunt corupți, numai pesediștii sunt anchetați. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb