LAURA CODRUŢA KOVESI: "Suntem sub asalt; atacurile nu vizează doar DNA, ci pe toţi cei care luptă cu corupţia"

Mina Irina
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 30 septembrie 2016

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: Facebook)

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 15:37 Kovesi: "În cele mai multe cazuri, scurgerile de informaţii din dosare ne încurcă"

Informaţiile din dosare care ajung în spaţiul public îi încurcă, de cele mai multe cazuri, pe procurori, a declarat astăzi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.

"Este o chestiune care ne preocupă foarte mult şi pe noi această scurgere a informaţiilor şi trebuie să vă spun că în cele mai multe cazuri acest lucru ne încurcă", a afirmat Kovesi.

Kovesi a mai spus că multe dintre informaţiile care ajung în spaţiul public provin de la inculpaţi sau de la avocaţii acestora, care au acces la dosare.

Porcurorul-şef al DNA a precizat: "În prezent, în temeiul Codului de procedură penală, în momentul în care aducem la cunoştinţa unei persoane că este învinuită în dosar, suntem obligaţi să dăm copie după absolut tot dosarul persoanei respective sau avocatului. Acest lucru ne duce la situaţii în care de foarte multe ori dăm şi câte 30 de copii după acel dosar, dacă avem mai mulţi inculpaţi sau dacă avem mai multe persoane care îi asistă în calitate de avocat. (...) Acestea sunt modalităţile cele mai dese în care informaţii din cadrul DNA apar în spaţiul public şi noi nu putem să le gestionăm".

Kovesi a menţionat că o altă sursă de informaţii este chiar DNA, instituţia fiind obligată de reglementările în vigoare să le furnizeze jurnaliştilor, la cerere, anumite documente.

"Există un regulament emis de Consiliul Superior al Magistraturii şi o lege privind accesul la informaţii publice. Trebuie să dăm către jurnalişti, la cerere, anumite documente întocmite de procurori şi aşa se explică de ce, de foarte multe ori, am văzut convorbiri telefonice care apar în presă şi care sunt preluate din acele documente pe care noi le dăm", a mai declarat şefa DNA.

Kovesi a subliniat şi faptul că cei care consideră că le-ar fi fost lezate drepturile prin apariţia unor informaţii în spaţiul public pot sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

"Orice persoană care crede că noi am dat o informaţie în mod neautorizat în spaţiul public poate să facă sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii. Acest lucru este foarte uşor de verificat şi pot să vă zic că, din 2012 până în prezent, în nicio situaţie nu s-a constatat că procurorii au dat documente sau informaţii în spaţiul public în afara cadrului legal", a mai declarat astăzi Kovesi.

(I.S.)

-----------

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit, într-un interviu la Europa FM, despre atacuri "o agresivitate din ce în ce mai ridicată" la adresa procurorilor anti-corupţie şi a subliniat că aceste atacuri nu vizează doar DNA, ci "sistemul de justiţie şi pe toţi cei care luptă cu corupţia".

Întrebată de moderatori dacă suntem sub asalt, aceasta a răspuns "suntem, da".

Mai mult, Laura Codruţa Kovesi a declarat că atacul nu vizeză doar DNA, ci sistemul de justiţie şi pe toţi cei care luptă cu corupţia.

"Acest atac nu vizeză doar DNA, ci sistemul de justiţie şi pe toţi cei care luptă cu corupţia. Se încearcă intimidarea oamenilor care luptă cu corupţia", a spus ea, precizând că este vorba de un "grup organizat".

Precizările şefei DNA au venit în contextul în care moderatorii au întrebat-o cum comentează atacurile recente lansate la adresa sa de fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Nu comentez", a răspuns Kovesi. Întrebată însă dacă este preocupată de faptul că Traian Băsescu s-a declarat un adversar deschis al său, aceasta a răspuns: "Nu".

"Nu comentez ce zice domnul Băsescu", dar "fac un comentariu general: am observat în ultima perioară un atac incredibil asupra DNA, la adresa persoanei şefului DNA şi a unor procurori", a continuat Laura Codruţa Kovesi,

Aceste atacuri aparţin "exclusiv" unor persoane cercetate de DNA sau de alte structuri de parchet, şi este vorba de atacuri zilnice, "de o agresivitate din ce în ce mai ridicată", a precizat şefa DNA, care a reafirmat că "mai nou sunt firme angajate pentru hărţuire, pentru intimidare".

"Am ajuns în acest stadiu în care nu e suficient că suntem sub atac permanent, nu sunt suficiente acuzaţiile denigratoare care se fac în fiecare zi, acum avem şi firme private pentru hărţuire, pentru intimidare", a comentat Kovesi, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Atacarea ]n recurs a unor hotărâri definitive în beneficiul Liviei Stanciu și al lui Klaus Iohannis arata ce inseamna de fapt lupta anticoruptie.

    Ocolirea mafiei de la butoane si protejarea partenerilor externi de bucuria cercetarii unor fraude de miliarde de euro este lamuritoarea in privinta luptei tale cu coruptia, mai ales ca ai declarat că nu-l cunoaște pe fostul soț.

    Succes! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb