LAURENŢIU BACIU, DESPRE SCĂDEREA TVA, DIN IUNIE, LA PRODUSELE AGROALIMENTARE:  "Sperăm ca reducerea TVA de 9% să nu fie o «poantă» a lui Ponta"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 aprilie 2015

Minea: "Agenţii economici care doresc «să ciupească» din diferenţa de 15% vor fi scoşi din piaţă de concurenţă"

Actualizare 18:15 Retailerii: "Reducerea TVA la alimente se va reflecta în totalitate în preţul de la raft"

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îi asigură pe consumatori că reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% va fi reflectată în totalitate în preţul de la raft. AMRCR speră, de asemenea, că micşorarea TVA va fi aplicată cât mai curând şi pentru celelalte produse, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Dan Şucu, preşedintele AMRCR, a declarat: "Reducerea TVA trebuie să ajungă în buzunarul consumatorului. Membrii asociaţiei şi-au manifestat disponibilitatea de a transfera această reducere în preţul final al produselor. Prin urmare, acesta va scădea cu cota aferentă redusă".

Potrivit AMRCR, măsura Guvernului va avea rezultate pozitive, mult mai mari decât cele estimate de analiştii economici. În acest sens, Şucu a comentat: "Am avut, de-a lungul timpului, semnale din partea consumatorilor potrivit cărora mărirea TVA a fost cea mai mare greşeală economică a unui Guvern din ultimii 20 de ani. Apreciem, aşadar, intenţia de a corecta o politică fiscală care a afectat deopotrivă consumatorul şi mediul de afaceri. Ne bazăm, de asemenea, pe promisiunea Guvernului de a micşora TVA la 20% şi pentru celelalte produse, astfel încât şi clienţii care vor să cumpere pantofi, îmbrăcăminte, obiecte sanitare sau mobilă să se bucure de calitate la preţuri accesibile".

Membrii AMRCR mai transmit că vor încerca să colaboreze cu prioritate cu producătorii care au înţeles importanţa aplicării acestor măsuri pentru consumatorul final. De cealaltă parte, cei care nu vor proceda la reflectarea în preţ a scăderii cotei de TVA se vor autoexclude din piaţă, conchide AMRCR.

Membrii AMRCR (asociaţie profesională constituită în 2003) sunt: Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi şi Selgros. AMRCR este reprezentanta ţării noastre la Eurocommerce şi membră a Confederaţiei Patronale "Concordia".

(V.B.)

---

Actualizare 12:24 Comisia Europeană: "Reducerea TVA are un efect fiscal substanţial negativ"

Comisia Europeană (CE) este preocupată de planul Guvernului de a reduce pragurile la TVA, măsură care, în opinia CE, are un efect fiscal sustanţial negativ, a declarat, astăzi, vicepreşedintele Executivului comunitar, Valdis Dombrovskis, după discuţia, de la Guvern, cu premierul Victor Ponta, scriu surse din presă.

Oficialul de la Bruxelles a afirmat: "I-am ridicat premierului o serie de preocupări în privinţa planului Guvernului de a promova noul Cod Fiscal, astfel încât să reducă substanţial nivelurile TVA, măsură care, potrivit estimărilor Comisiei, are un efect fiscal substanţial negativ. Această măsură nu corespunde recomandărilor generale ale Comisiei privind politicile fiscale, domeniu în care noi recomandăm să ridicăm povara impozitării de pe muncă, în special de pe forţa de muncă slab plătită, către alte baze de taxare care afectează în mai mică măsură creşterea economică şi, inclusiv, consumul".

Dombrovskis a mai spus că vor fi continuate discuţiile, în detaliu, cu Guvernul României, inclusiv la nivel de experţi, domnia sa urmând să discute personal cu ministrul Finanţelor, Eugen Tedorovici, despre efectele fiscale şi posibile măsuri compensatorii, în căutarea celei mai bune soluţii "în vederea asigurării sustenabilităţii financiare a României".

Potrivit lui Valdis Dombrovskis, 2015 este primul an în care Comisia Europeană a realizat o analiză în detaliu a economiei româneşti şi a observat că ne confruntăm cu anumite dezechilibre macro-economice. În acest sens, este nevoie ca Executivul român să găsească soluţii pentru a întări competitivitatea, ca să rezolve "situaţia net negativă a investiţiilor" şi să consolideze capacitatea de export pe termen mediu.

De asemenea, a mai arătat vicepreşedintele CE, ţara noastră trebuie să continue reformele structurale pentru o utilizare mai eficientă a fondurilor structurale şi de coeziune, astfel încât să fie obţinute rezultate mai bune privind sistemul social, să fie combătute inegalitatea şi sărăcia şi pentru ca România să facă faţă anumitor deficienţe de guvernare şi administraţie publică.

Valdis Dombrovskis a relatat: "Am discutat cu premierul un punct de vedere foarte important pentru Comisia Europeană - şi anume că tendinţele pozitive pe care România le înregistrează nu trebuie să se piardă".

Uniunea Europeană se aşteptă ca rata noastră de creştere economică să fie de 2,7% anul acesta şi de 2,9% în 2016, a menţionat Dombrovskis.

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va fi redusă de la 24% la 9%, din iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţii publice, a anunţat, ieri, premierul Victor Ponta. De asemenea, Guvernul îşi menţine intenţia de reducere a cotei-standard de TVA de la 24% la 20%, din ianuarie 2016. Tot ieri, Ponta a afirmat că Guvernul s-a consultat cu Banca Naţională a României (BNR), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană, instituţii care au înţeles strategia guvernamentală pe termen mediu şi lung.

(Valentin Busuioc)

------

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru toate produsele agroalimentare va scădea de la 24% la 9%, de la întâi iunie, a anunţat, ieri, premierul Victor Ponta.

Măsura, aprobată printr-o Ordonanţă de Urgenţă în şedinţa de Guvern de ieri, presupune reducerea TVA la 9% pe întreg lanţul de comercializare, inclusiv pe segmentul serviciilor de alimentaţie publică.

"Această cotă de 9% să se aplice şi la toate serviciile de alimentaţie publică, pentru că nu se poate să cumperi carnea cu TVA de 9% şi apoi să o vinzi la restaurant cu TVA de 24%", a afirmat Victor Ponta.

Apreciind că măsura este pozitivă şi că ar trebui să impulsioneze consumul, reprezentanţii industriei au opinii diferite referitoare la efectele pe care ar urma să le aibă scăderea TVA la produsele agroalimentare.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), consideră: "Dacă nu va fi o «poantă» a domnului Ponta, această măsură ar trebui să aibă un efect pozitiv atât asupra consumatorului, cât şi asupra bugetului. Însă, este nevoie de un control mai consistent la comercianţi, ca să nu se întâmple ca în cazul reducerii TVA la pâine, care a fost un fiasco.

În mod normal, ar trebui ca toate preţurile să scadă cu 15%, la raft, iar consumul să crească.

La pâine, acolo unde a scăzut poreţul a scăzut şi gramajul. Să nu ajungem să vindem şi carnea la 900 de grame în loc de 1 kg.

Banii nu trebuie să ajungă în buzunarele comercianţilor, ci în buzunarele consumatorilor şi la buget".

În opinia lui Cristian Pârvan, comercianţii nu vor avea altă cale decât să reducă preţurile, întrucât piaţa este "super-concurenţială". Domnia sa apreciază că măsura de reducere a TVA la 9% în sectorul agro-alimentar era necesară, având în vedere desfiinţarea cotei din domeniul laptelui la nivel european şi restricţiile impuse de ruşi la importurile de produse alimentare.

TVA nu este o sumă de bani pe care să o bage comerciantul în buzunar, ci o taxă plătită la stat, subliniază Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, menţionând că scăderea preţurilor cu 15% nu înseamnă reducerea profitul înregistrat de comerciant.

"Acei agenţi economici care doresc «să ciupească» din cei 15% vor fi scoşi din piaţă, ca urmare a concurenţei mari din ţara noastră".

Referitor la reducerea TVA la serviciile de alimentaţie publică, Sorin Minea spune că nu ar fi fost posibilă adoptarea unei alte soluţii: "Ar fi fost o nebunie să avem la restaurant carne cu TVA 9% şi legume cu TAV 24%".

Impactul scăderii TVA la produsele agro-alimentare este estimat, pentru acest an, la 5 miliarde lei, potrivit lui Victor Ponta, care a anunţat că reducerea TVA la toate produsele, de la 24% la 20%, va avea loc de la 1 ianuarie, fiind menţinută în noul Cod Fiscal.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. reducerile de TVA se duc direct in buzunarul comerciantilor ca si orice alta reducere de taxe aplicata vreodata, deci reducerile de taxe sunt o prostie; daca tot se reduc, macar sa faca controale la cei carenu reduc corespunzator pretul de vanzare timp de minim 6 luni, iar daca-i prind cu 1 ban diferenta, sa le inchida afacerea, motive fiind destule, deoarece nimeni nu respecta gramajele si conditiile igienico-sanitare, dar fura statul si consumatorii

    1. ai gescoperit gaina cu oua de aur, de ce nu te faci si dumneata comerciant ca sa huzuresti? trai pe vatrai, ce sa mai!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb