Lavazza a aprobat rezultatele financiare consolidate pentru 2024, iar cu această ocazie, CEO-ul Antonio Baravalle a prezentat principalii indicatori ai anului şi a lansat Tablì, o inovaţie majoră în industria cafelei, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
"Industria cafelei se confruntă cu provocări tot mai complexe, într-un context macroeconomic şi geopolitic critic şi extrem de volatil, marcat de creşterea continuă a costurilor materiilor prime. Calitatea este fundamentală pentru noi şi rămâne piatra de temelie a relaţiei de încredere cu consumatorii - ceea ce înseamnă că absorbim în continuare costuri foarte ridicate. În acest context, Grupul Lavazza a dat dovadă de stabilitate şi flexibilitate, obţinând rezultate solide în 2024. Aceste turbulenţe au impus, mai mult ca niciodată, o capacitate constantă de adaptare şi o gestionare atentă a costurilor la toate nivelurile, atât operaţionale, cât şi de capital, păstrând în acelaşi timp o profitabilitate sănătoasă. Acest lucru ne-a permis să continuăm să `ne protejăm şi să ne valorizăm echipa şi să ne păstrăm capacitatea de investiţie - esenţială pentru a rămâne competitivi pe piaţa globală a cafelei" - a declarat Antonio Baravalle, CEO al Grupului Lavazza.
"Şi 2025 a demarat, de asemenea, cu un context foarte complex: nu doar pe fondul unui peisaj geopolitic instabil, ci şi al unor noi creşteri record ale preţurilor materiilor prime, amplificate de actuala temă a tarifelor vamale din Statele Unite. În ciuda acestor dificultăţi, am ales să menţinem investiţiile în cercetare şi dezvoltare şi, în anul în care aniversăm 130 de ani de existenţă, suntem pregătiţi să lansăm sistemul inovator Tablì, care ne permite să introducem o nouă categorie de produs - "tab-ul", compus 100% din cafea - într-un segment strategic precum cel single-serve", a adăugat Antonio Baravalle.
Grupul Lavazza lansează astăzi Tablì - un sistem inovator pentru o nouă experienţă de consum. Este un moment extrem de important atât pentru Grup, cât şi pentru piaţă: sistemul Tablì propune o categorie de produs complet nouă, oferind o soluţie care în acest moment lipseşte în peisajul actual al industriei cafelei. Noul sistem vine cu un "tab" compus din cafea 100%şi un nou aparat de cafea, dezvoltată special, cu un sistem de extracţie revoluţionar.
Tablì este primul tab din lume realizat exclusiv din cafea, dezvoltat de Lavazza în urma achiziţiei startup-ului italian Caffemotive, în 2020, şi a ideii sale inovatoare, "tab"-ul. Procesul inovator s-a concretizat în peste 15 brevete noi, care definesc o nouă paradigmă în industrie şi dau naştere unui sistem complet: tab şi aparat de cafea. Lavazza a dezvoltat o tehnologie proprie pentru producerea tab-ului şi a implementat un proiect industrial la scară largă ce asigură o calitate excelentă. Combinaţia perfectă dintre cercetare continuă şi design pune în valoare aroma, culoarea şi gustul cafelei, oferind o experienţă senzorială completă, cu o calitate excepţională a cafelei, fără a fi nevoie de ambalaje de protecţie pentru extracţie.
Segmentul single-serve este o componentă strategică a pieţei globale a cafelei, atât în ceea ce priveşte creşterea, cât şi adaptarea la noile nevoi ale consumatorilor, prin soluţii fezabile şi de calitate pentru consumul casnic. În 2024, acest segment a înregistrat o creştere globală de 4% în volum şi de 3% în valoare. Soluţiile din economia circulară sunt un motor de creştere pentru acest segment, iar Tablì se aliniază acestui context, completând portofoliul de produse pentru consum la domiciliu dezvoltat de Grupul Lavazza (cafea măcinată, boabe, capsule şi capsule).
Tablì va fi prezentat pentru prima oară publicului larg în cadrul Milan Design Week 2025, în perioada 6 şi 13 aprilie, prin instalaţia Source of Pleasure, un proiect site-specific realizat în colaborare cu arhitecta braziliană Juliana Lima Vasconcellos şi amplasat în curtea centrală a Palazzo del Senato - sediul Arhivelor de Stat din Milano.
Anul 2024 a fost caracterizat de o nouă creştere accentuată a preţurilor cafelei: atât Arabica, cât şi Robusta au înregistrat scumpiri de peste 70% faţă de 2023, tendinţă care continuă şi în 2025 (în primele luni: +20% pentru Arabica şi +10% pentru Robusta).
Creşterea continuă a preţurilor materiilor prime şi inflaţia generalizată au influenţat preţurile de vânzare cu amănuntul, reducând puterea de cumpărare a consumatorilor pe toate pieţele. Această tendinţă a dus la scăderea volumelor de vânzări, ceea ce a rezultat într-o contractare medie a pieţei globale de cafea de circa 3,5% în ultimii doi ani şi accentuat provocările cu care se confruntă întreaga industrie.
Grupul Lavazza a gestionat aceste turbulenţe punând accent puternic pe controlul costurilor la toate nivelurile - operaţional şi investiţional. Strategia a fost centrată pe protejarea profitabilităţii, cu obiectivul de a valoriza capitalul uman şi a păstra capacitatea de investiţie - esenţială pentru competitivitatea globală.
Diversificarea geografică a fost un atu major, care a permis absorbţia impactului negativ din Europa şi a evidenţiat rezilienţa Grupului. Acest lucru a permis un focus pe creştere în Statele Unite, unde veniturile au crescut cu 12%, în paralel cu menţinerea unei poziţii puternice pe pieţele europene. Chiar dacă volumele au scăzut, tendinţeleveniturilors-au menţinut pozitive în ţări-cheie precum Italia (+4%) şi Franţa (+2%).
Veniturile totale ale Grupului au ajuns la 3,35 miliarde de euro în 2024, o creştere de 9,1% faţă de 2023 (3,1 miliarde euro). Creşterea a fost înregistrată atât pe segmentul Home (produse pentru consum casnic: cafea măcinată, capsule, paduri, cafea boabe), cât şi în Out-of-Home (HoReCa, birouri, automate).
Rezultatul EBITDA la nivel de Grup s-a ridicat la 312 milioane euro, în creştere faţă de 263 milioane euro în 2023 (+18,6%), cu o marjă de 9,3% (comparativ cu 8,6% în 2023).
Indicele EBIT a urcat la 130 milioane euro, comparativ cu 97 milioane euro în anul precedent.
Profitul net a fost de 82 milioane euro, faţă de 68 milioane euro în 2023 (+20,6%).
Poziţia financiară netă la 31 decembrie 2024 este negativă cu 511 milioane euro, reflectând plăţi cash pentru M&A, în special în urma ofertei publice de preluare a IVS Group (IVSG)din 2024.
Operaţiunea privind IVS Group - liderul operatorilor de vending din Italia, al doilea la nivelul UE - a dus la achiziţionarea a 49% din IVSG printr-o ofertă publică de cumpărare, ceea ce a condus la delistarea companiei. Exercitarea opţiunilor este prevăzută pentru 2027, iar ulterior, sub rezerva aprobărilor necesare din partea autorităţilor de reglementare, Grupul Lavazza ar putea prelua controlul asupra IVSG.
"2024 a marcat un an complet de la achiziţia MaxiCoffee, finalizată în martie 2023. Rezultatele ne-au confirmat aşteptările şi au consolidat strategia multibrand a Grupului. În plus, oferta publică de preluare lansată în aprilie pentru IVS Group şi împreună cu posibilitatea exercitării opţiunilor începând din 2027 vor contribui la extinderea portofoliului şi a capacităţilor noastre, în special pe canalele Vending şi OCS (Office Coffee Service)" - a completat Antonio Baravalle. "Atenţia noastră rămâne în continuare concentrată pe viitor: extindem prezenţa în America de Nord, consolidăm poziţia omnichannel în Europa (cu accent pe Italia, Franţa, UK şi Germania), dezvoltăm segmentul single-serve prin Tablì şi ne extindem în China, prin cafenelele deschise alături de partenerul Yum China.
În 2024, Grupul Lavazza înregistra peste 5.500 de angajaţi la nivel global. Grupul consideră că echipa este resursa esenţială pentru o dezvoltare sustenabilă pe termen lung. Pe măsură ce devine tot mai global, Lavazza va continua să investească în oameni, promovând un mediu de lucru pozitiv, incluziv şi bazat pe merit. Această abordare îmbină flexibilitatea organizaţională şi de producţie cu accentul pe echilibrul între viaţa profesională şi personală - prin programe extinse de well-being, posibilitatea de a lucra remote până la 10 zile/lună, concedii extinse pentru îngrijitori şi taţi, precum şi "vineri scurte" în lunile de vară.
Totodată, în 2024, în linie cu practicile anterioare şi prevederile acordurilor colective, toţi angajaţii au fost activ implicaţi în proiecte de stimulare menite să susţină o cultură orientată spre rezultate. Sumele distribuite în Italia, în funcţie de atingerea obiectivelor din 2024, au fost din nou semnificative - bonusul de performanţă a fost de până la 3.800 euro per angajat, atât pentru personalul din sediul central, cât şi pentru angajaţii din principalele fabrici din Italia.
Opinia Cititorului