LAZĂR COMĂNESCU, MAE: "De fiecare dată, după momentele dificile, UE a făcut paşi spre consolidarea construcţiei europene"

Politică / 8 mai 2016

Lazăr Comănescu (Sursa foto: mae.ro)

Lazăr Comănescu (Sursa foto: mae.ro)

Uniunea Europeană a mai traversat perioade dificile, dar de fiecare dată a făcut paşi spre consolidarea construcţiei europene, a declarat, sâmbătă, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, care şi-a exprimat speranţa că acest lucru se va întâmpla şi în perioada următoare.

"Dacă ne uităm puţin retrospectiv, UE a mai traversat perioade dificile, dar poate că este o lecţie foarte bună pe care putem să ne-o însuşim, să vedem că, de fiecare dată, după momente dificile, s-au făcut paşi noi înspre consolidarea construcţiei europene şi eu am convingerea că acest lucru se va întâmpla şi în perioada următoare", a spus ministrul, prezent în Parcul Cişmigiu, la cea de a III-a ediţie a Pieţei Statelor membre UE, relatează Agerpres.

Comănescu a apreciat că într-o lume tot mai globalizată este nevoie de o "Uniune Europeană puternică", iar forţa Europei a stat întotdeauna în "puterea de a fi uniţi, de a construi împreună punţi de dialog şi proiecte comune". În acest context, al a afirmat că România "are potenţialul de a aduce energie nouă, un suflu nou construcţiei europene".

"Depinde de fiecare dintre noi să realizăm acest lucru", a subliniat el.

Comănescu a remarcat că România celebrează în acest an un deceniu de la aderarea la UE, iar peste trei ani va deţine preşedinţia Consiliului UE. El a evidenţiat faptul că românii continuă să se numere printre cei mai entuziaşti susţinători ai unei Uniuni Europene puternice. Lazăr Comănescu a evocat şi avantajele pe care le aduce statutul de ţară membră UE, amintind de libera circulaţie a persoanelor, oportunităţile de ordin economic sau educaţional.

"Ne bucurăm de aceste avantaje care au intrat în firescul vieţii de zi cu zi şi, poate, este foarte bine să facem să se înţeleagă acest lucru în fiecare zi. Pentru că traversăm o perioadă în care apar unele semne de întrebare legate de viitorul Europei. Or, tot ceea ce s-a realizat până acum se constituie în argumente foarte puternice în sensul că nu există alternativă dacă vrem să progresăm, ca europeni, la o Uniune Europeană mai puternică", a precizat el.

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a remarcat în discursul său că Uniunea a fost "des încercată în ultimul timp" şi că trebuie să răspundă provocărilor, consolidându-şi tot mai mult democraţia.

"Dincolo de a reprezenta o unitate economică şi politică, UE îi reprezintă pe cetăţenii săi, indiferent de ţara de origine, promovând pacea, valorile şi bunăstarea popoarelor sale, oferind totodată un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie fără frontiere", a precizat edilul.

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, a evidenţiat că seria de manifestări dedicate Zilei Europei reprezintă în primul rând o perioadă a celebrării.

"UE este greu încercată acum, aşa cum a mai fost de altfel, în trecut, şi este o vreme pentru negocieri, uneori foarte dure. Într-adevăr, în ultimul timp, negocierile din interiorul UE devin din ce în ce mai dure, pentru că şi mizele sunt foarte mari, dar este şi o vreme a celebrării, a sărbătorii", a declarat ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb