Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe, s-a întâlnit astăzi cu Michael Spindelegger, directorul general al Centrului Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migraţie (ICMPD), ocazie cu care a subliniat că o gestionare durabilă a migraţiei trebuie să ia în considerare necesitatea soluţionării cauzelor profunde ale acestui fenomen, potrivit unui comunicat al MAE trimis redacţiei.
Discuţiile dintre cei doi oficiali s-au concentrat asupra abordării problematicii migraţiei la nivelul Uniunii Europene şi a modalităţilor de gestionare a acesteia.
"Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, l-a felicitat pe Michael Spindelegger pentru preluarea mandatului de director general ICMPD şi a exprimat susţinerea pentru priorităţile enunţate, arătând că acestea sunt în concordanţă cu poziţia susţinută de România, în favoarea unei abordări cuprinzătoare a migraţiei. În context, a subliniat faptul că o gestionare durabilă a migraţiei trebuie să ia în considerare necesitatea soluţionării cauzelor profunde ale migraţiei, inclusiv printr-o mai bună calibrare a politicii de dezvoltare a UE", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, la finalul discuţiilor, ministrul Comănescu a evidenţiat contribuţia României la eforturile comune ale UE şi a exprimat disponibilitatea Bucureştiului de a continua cooperarea cu ICMPD, inclusiv prin contribuţia la dezbaterile pe tema gestionării migraţiei la nivelul Uniunii.
"Directorul general al ICMPD a prezentat priorităţile Centrului pe care îl conduce, arătând că acesta îşi propune să îşi consolideze rolul de platformă de dialog pentru statele membre ale organizaţiei, în vederea identificării soluţiilor celor mai adecvate de gestionare a migraţiei şi a conturării unei strategii pe termen mediu şi lung", precizează MAE.
Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migraţie este o organizaţie inter-guvernamentală cu statut de observator ONU, cu sediul la Viena, care a fost înfiinţată în anul 1993 de Elveţia şi Austria.
ICMPD reuneşte în prezent 15 state participante, state membre UE şi state din Balcanii de Vest. România a aderat la Acordul ICMPD în anul 2010, iar cooperarea cu organizaţia se derulează prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne. Centrul este specializat în realizarea de studii tematice în numeroase domenii conexe fenomenului migraţiei şi în derularea de programe concrete de dezvoltare a capacităţii instituţionale şi elaborare a politicilor publice în domeniul migraţiei, precizează sursa citată.