Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova, împreună cu secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe şi Dezvoltării Internaţionale al Republicii Franceze, Harlem Desir, potrivit unui comunicat al MAE remis redacţiei.
Vizita, realizată la iniţiativa ministrului român, are loc într-un moment cu semnificaţie particulară pentru agenda europeană a Chişinăului, marcat de împlinirea, la 27 iunie, a doi ani de la semnarea, de către Republica Moldova, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum şi de apropiata intrare în vigoare, în integralitatea sa, a acestui acord (la 1 iulie 2016).
MAE precizează că, în cursul primei zile la Chişinău, oficialii român şi francez au fost primiţi de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi au avut o întâlnire cu prim-ministrul Pavel Filip şi alţi membri ai Cabinetului.
Ministrul român al afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a transmis, în ambele întrevederi, un mesaj "clar şi hotărât de susţinere" pentru agenda europeană a Republicii Moldova, pentru fructificarea de către statul vecin a oportunităţilor degajate în actualul stadiu al relaţiei cu Uniunea Europeană. Rezultatele înregistrate în ultimele luni în planul reformelor şi al implementării Acordului de Asociere cu UE vin în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova şi ale partenerilor europeni, menţionează sursa citată.
"Ca partener strategic al Republicii Moldova şi stat membru UE, România este nemijlocit interesată de asigurarea sustenabilităţii, credibilităţii şi profunzimii procesului de reforme, de consolidarea stabilităţii şi de dezvoltarea de ansamblu a statului vecin. Aceste procese se susţin reciproc, produc beneficii tangibile pentru cetăţeni şi conferă substanţă şi credibilitate proiectului european al Republicii Moldova", a afirmat Lazăr Comănescu, conform MAE.
Oficialul român a îndemnat la menţinerea ritmului de implementare a reformelor, cu precădere în domenii importante pentru buna funcţionare a statului şi recâştigarea încrederii propriilor cetăţeni, precum reforma justiţiei şi a administraţiei publice, stabilizarea situaţiei economice, lupta împotriva corupţiei, ameliorarea cadrului investiţional şi a mediului de afaceri.
Comănescu a arătat că, pe aceste baze, Europa va răspunde pozitiv progreselor Chişinăului şi va acorda sprijinul care va fi necesar pe drumul apropierii de Uniunea Europeană.
În a doua zi a vizitei, Lazăr Comănescu şi Harlem Desir vor avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, convorbiri cu Andrei Galbur, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, precum şi întâlniri cu reprezentanţi ai forţelor politice de opoziţie, respectiv ai societăţii civile, arată MAE.