Lazea, BNR: "Riscăm să depăşim un criteriu de convergenţă: deficitul bugetar"

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 septembrie 2017

Lazea, BNR: "Riscăm să depăşim un criteriu de convergenţă: deficitul bugetar"

Unul dintre cele cinci criterii de convergenţă nominală pentru aderarea la zona euro ar putea fi depăşit anul acesta, respectiv deficitul bugetar, atrage atenţia Valentin Lazea, economist şef la Banca Naţională a României (BNR), subliniind că vorbeşte în nume personal şi nu transmite opinia băncii centrale.

Domnia sa a declarat ieri, într-o conferinţă: "România îndeplineşte, începând din 2015, toate cele cinci criterii de convergenţă nominală - Criteriile de la Maastricht -, dar există riscul ca unul dintre acestea, şi anume deficitul bugetar, să fie depăşit. Ne situăm la limită, aproape de 3%, iar un eveniment neprevăzut poate să ne arunce oricând dincolo de această limită. (...) La tabelul de bord urmărit în cadrul Semestrului European, România îndeplinea, începând din 2014, 13 din cele 14 criterii privind supravegherea dezechilibrelor macroeconomice. Anul trecut am pierdut unul din criterii, respectiv indicele preţurilor locuinţelor, care a crescut, la noi, cu mai mult decât limita admisă în tratat, iar anul acesta riscăm să pierdem un alt criteriu: costul unitar nominal cu forţa de muncă".

Reprezentantul BNR a menţionat că, în timp ce în ţările din Uniunea Europeană există o tendinţă de reducere a deficitului bugetar, în România acesta creşte pe baza unei gândiri eronate că 3% ar fi o ţintă şi nu o limită aferentă celor mai slabi ani, cu creştere economică negativă.

În opinia domnului Lazea, în urma unor reforme întreprinse între 2010 şi vara lui 2015, România a demonstrat că se poate încadra în aceste criterii.

"Vestea proastă este că, dacă reforma se relaxează sau ritmul reformei se relaxează, putem pierde aceste criterii aşa cum le-am câştigat", a avertizat domnul Lazea.

Pe de altă parte, Valentin Lazea a afirmat că România are cea mai mare inegalitate de venituri realizate de cei care muncesc, subliniind că această discrepanţă este mare în ţările care au cotă unică de impozitare.

"Inegalitatea de venituri între cei care muncesc - nu între cei care muncesc şi cei care stau cu mâna întinsă după ajutoare sociale - este, în România, cea mai mare din Uniunea Europeană. Primele 20 de procente din populaţie câştigă de 8,2 ori mai mult decât ultimele 20 de procente. Ţările care ne urmează în acest top, de exemplu Bulgaria, poate nu întâmplător sunt şi cele care au cotă unică de impozitare", a declarat Valentin Lazea, menţionând: "Această inegalitate de venituri generează neîncredere în rândurile populaţiei".

Conform domniei sale, pentru atenuarea acestei discrepanţe între veniturile mari şi cele mici se impune creşterea salariului minim pe economie şi o impozitare în progresie moderată a veniturilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. iarasi baga batzul prin gard!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb