Leafa - mai mulţi bani, mai multe probleme

Adelina Toader, Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 februarie 2019

Fotografie de MAKE

Fotografie de MAKE

PSD a făcut ceea ce vrem cu toţii. A mărit salariile. Cu toţii vrem români fericiţi. Dacă am putea am creşte salariile angajaţilor în fiecare zi, ba chiar în fiecare ceas şi în fiecare clipă. Moral nu există nicio limită. Limitele sunt doar economice. Statul se foloseşte de situaţia sa privilegiată să colecteze taxe din banii noştri, să plătească salarii majorate, ba chiar mai mult, să impună creşterea salariului minim pe economie. În acest timp, noi, afaceriştii privaţi, suntem siliţi să mai concediem pe câţiva dintre angajaţii noştri pentru a asigura salariul celorlalţi. Asta, în cazul în care nu suntem siliţi să închidem porţile întreprinderii. Aşa că fericirea nu este generală. PSD face ce vrea, noi facem ce putem.

În 23 ianuarie 2019, la Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic, conform înregistrărilor transmise de angajatori, erau înregistraţi 1.173.906 de angajaţi la stat şi 4.279.555 de angajaţi în sistemul privat, potrivit Ministerului Muncii.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este stabilit la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră, conform datelor pe care ni le-a transmis Ministerul de resort.

Reprezentanţii Muncii ne-au precizat: "Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră".

Conform sursei citate, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat fără sporuri şi alte adaosuri este de 3.000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

Datele transmise arată că în sistemul public sunt înregistraţi 48.717 de salariaţi cu salariul minim de 2.080 lei, iar în sistemul privat 948.809 de angajaţi.

De asemenea, în sistemul public mai sunt înregistraţi 2.450 de angajaţi care au salariul minim de 3.000 de lei, iar în sistemul privat 98.834 de angajaţi cu aceeaşi valoare a salariului minim.

Cei mai mulţi antreprenori consideră că majorarea constantă a salariului minim pe economie şi mai ales creşterile salariale din sectorul bugetar au efecte nocive asupra activităţii desfăşurate de companii şi asupra bugetului acestora, precum şi la o concurenţă neloială între mediul privat şi cel de stat.

Clara Rotescu, antreprenor: "Majorarea salariilor trebuia făcută ascendent şi în paralel cu politici de susţinere a producătorilor"

Pentru angajatorul român, majorarea salariilor nu este deloc simplă, într-un moment în care sunt tot mai puţine firme producătoare 100% româneşti şi în contextul în care aproape pentru tot ceea ce produci este necesar un import (din 1990, numai în industria textilă s-au închis 1500 de fabrici), ne-a declarat Clara Rotescu, antreprenor.

Domnia sa a precizat că, în acest moment, creşterile reprezintă o povară mult prea grea de dus şi vor determina închiderea multor firme şi absorbirea mâinii de lucru din ce în ce mai rapidă de către multinaţionale sau de către piaţa europeană.

Clara Rotescu a subliniat: "Majorarea salariilor era o necesitate. Era destul de complicat să trăieşti cu 900 de lei pe lună. Pentru angajatul român a fost o gură de aer. Pentru multinaţionale, nu a însemnat mai nimic. În Franţa, un om de serviciu primeşte cu tot cu sporuri în jurul a 2500 de euro, salariu pe care în România îl primeşte un om cu studii superioare, extrem de bine pregătit. Deci 500 euro minim pe economie este încă un cadou făcut multinaţionalelor de către statul român".

Majorarea salariilor trebuia făcută ascendent şi mereu în paralel cu politici de susţinere a producătorilor români, ne-a mai spus Clara Rotescu, adăugând: "În acest moment, arătaţi-mi o singură măsură de susţinere fiscală pentru un întreprinzător mic!"

În plus, domnia sa ne-a mai transmis că, în prezent, nu avem o lege clară a voluntariatului, măsuri de susţinere a IMM-urilor, măsuri care să sprijine firmele mici să viseze măcar să devină mari.

Clara Rotescu ne-a mai declarat: "Este simplu să priveşti unilateral şi să consideri că angajatorul român este un nemernic care nu doreşte susţinerea unei vieţi din ce în ce mai bune a angajaţilor săi. Dar angajatorul român mic devine sclavul angajaţilor şi, în fiecare zi, din ce în ce mai necompetitiv: preţuri mari ale materialelor la care adăugăm taxe vamale uriaşe, mână de lucru scumpă, într-o piaţă deloc echilibrată şi în care produsul românesc a fost ostracizat decenii. Primii ani de libertate au venit cu slogane în care săpunul «Fa» era mai tare decât orice şampon de urzici. Pe de altă parte, avem un angajat care lucrează 20 de zile pe lună, 10 luni pe an: o lună are concediu legal şi mai are încă 17 sărbători legale în care este liber.... ceea ce se reflectă în preţul produsului din nou".

Cu toate că are o mulţime de drepturi şi din ce în ce mai puţine obligaţii, angajatul român este greu de găsit şi are capacitatea de a migra fără a avea încă o conştiinţă profesională formată, precum în statele educate în acest sens, ne-a mai precizat Clara Rotescu.

Mihaela Proicea, Bio Ortoclinic: "Medicii nu mai vor să lucreze în sistemul privat, statul acordă salarii mai mari"

Medicii nu mai vor să lucreze în sistemul privat, salariile acordate în sistemul medical de stat fiind mult mai mari, potrivit doamnei Mihaela Proicea, manager general Bio Ortoclinic.

Domnia sa ne-a declarat într-un interviu: "Acum 10 ani de zile era mult mai uşor. Diplomele româneşti din medicină sunt singurele recunoscute imediat, iar asta face ca foarte mult personal medical să emigreze. Şi mai grav este că medicii nu mai vor să lucreze în sistemul privat, statul acordând salarii foarte mari. (...) Stai cu teamă continuă că un medic de la tine abia aşteaptă să se deblocheze un post la stat, ca să plece acolo. Este un cerc vicios. Populaţia nu vrea să mărim preţurile, care ar fi singura variantă pentru a oferi salarii competitive".

Cristian Pârvan, PIAROM: "Majorarea salariilor în sectorul bugetar este o măsură populistă şi nejustificată"

Creşterea "galopantă" a salariului minim pe economie este una dintre măsurile statului ce vin în defavoarea mediului de afaceri, consideră Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Domnia sa a spus, recent, că majorarea salariilor în sectorul bugetar este o măsură populistă, nejustificată, care dă încă o lovitură mediului de afaceri: "Măririle nu le comentăm - necesare, nenecesare -, pentru că nu poate să spună nimeni că o mărire de salariu nu este benefică pentru oameni, dar sunt făcute în mod populist, fără nicio fundamentare, fără criterii, fără niciun fel de obligaţii în sectorul bugetar, iar mediul de afaceri constată şi fiecare cetăţean tot trebuie să se învoiască să se ducă să scoată nu ştiu ce certificat, să ia nu ştiu ce adeverinţă, să se ducă la tribunal şi aşa mai departe. Deci instituţiile publice nu funcţionează cu nimic mai bine odată cu creşterea salariilor". În opinia domnului Pârvan, ţara noastră nu face investiţii publice pentru că toţi banii se "duc" pe salarii. Preşedintele PIAROM susţine că o asemenea decizie va afecta mediul de afaceri, după ce acesta a avut de suferit în urma măsurilor adoptate anul trecut de Guvern prin care salariile au crescut în sectorul public cu 24%, iar în mediul privat cu numai 11%, generând un flux de plecări din mediul privat către stat.

Cristina Chiriac, CONAF: "Competiţia nu se mai dă între antreprenori, ci între stat şi mediul antreprenorial"

La rândul său, Cristina Chiriac, preşedintele fondator al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ne-a declarat, într-un interviu: "Îmi este greu să recunosc, însă cea mai mare problemă a mediului antreprenorial o reprezintă concurenţa neloială exercitată de către stat. De ceva vreme, competiţia nu se mai dă între antreprenori, ci între stat şi mediul antreprenorial. Acest fapt a dat naştere unui curent foarte periculos - migraţia personalului calificat din mediul privat către diferite instituţii alimentate de la bugetul de stat. Forţa de muncă şi aşa puţină şi insuficient calificată a devenit brusc foarte scumpă, ceea ce a condus la creşterea costurilor de producţie şi implicit la scumpirea traiului de zi cu zi. Nu conştientizăm efectele acestor decizii, pentru că majoritatea oamenilor gândesc pe termen scurt, însă efectele se vor vedea, cu siguranţă, în următorii trei ani. Scăderea natalităţii coroborată cu alte aspecte demografice, sociale şi chiar culturale, nu creionează un viitor antreprenorial strălucit. Sper însă că reprezentaţii mediului de afaceri vor înţelege că ne confruntăm cu toţii cu aceleaşi probleme şi că vor colabora pentru a susţine o agendă economică solidă, pentru a construi o Românie Antreprenorială".

În opinia Cristinei Chiriac, prin dialog şi propuneri înaintate concret de către mediul de afaceri, pot fi făcuţi paşi în vederea îmbunătăţirii şi corectării derapajelor legislative. Preşedintele CONAF ne-a precizat: Proiectele noastre au fost trimise Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Deocamdată, suntem în faza de coagulare a comitetelor de lucru şi sper eu să decurgă totul bine, astfel încât să putem avea măcar o iniţiativă legislativă până în toamna acestui an".

Mihai Ionescu, ANEIR: "Salariaţii din sectoarele exportatoare să beneficieze şi ei de facilităţi financiare"

Exportatorii nu au nimic împotriva creşterii salariului minim pe economie, pentru că sunt conştienţi că dacă oamenii nu sunt plătiţi atunci ei vor pleca şi nu este cazul, pentru că există comenzi în acest sector, este de părere Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a spus: "Ceea ce solicită exportatorii este ca, dacă tot s-a creat breşa cu înlesnirile financiare pentru salariaţii din mai multe sectoare economice, cum ar fi în IT şi în construcţii, atunci să beneficieze şi alte domenii, în care se face export - cum ar fi de exemplu textilele - de astfel de facilităţi".

Ştefan Vuza, Chimcomplex: "Este bine că România iese din modelul învechit în care sunt plătiţi prost oamenii"

Şi Ştefan Vuza, acţionarul Chimcomplex, este de acord cu majorarea salariului minim, chiar dacă alţi antreprenori nu sunt de aceeaşi părere. Domnul Vuza ne-a precizat: "Este bine că România iese din modelul învechit în care sunt plătiţi prost oamenii şi intrăm în modelul adoptat de Ungaria şi Polonia în urmă cu mai mulţi ani de zile privind salarizarea. Trebuie să plătim mai bine, iar secţiile nerentabile nu avem decât să le închidem şi să găsim alte idei. De exemplu, noi am închis ambele unităţi de textile, dar oamenii îşi găsesc repede de lucru. Nu îi mai putem plăti prost pe oameni. Deşi suferim pe termen scurt, vom avea creşteri pe termen lung, dacă ne vom reprofila.

Suntem în mijlocul unei crize de forţă de muncă, astfel încât numai cine nu vrea nu are ce să muncescă. Astăzi, pe oricine dai afară are unde să se angajeze, dar, de asemenea, este nevoie ca şi oamenii să se reprofileze. Cu tot deranjul pe care îl au antreprenorii pe termen scurt, trendul salarial trebuie să fie de creştere. Noi, de exemplu, în chimie suntem pe locul al treilea în topul companiilor care plătesc cel mai bine, ca să nu ne plece specialiştii".

Ştefan Vuza a evidenţiat că, în Polonia, deja se întorc specialiştii plecaţi în urmă cu şapte ani în Franţa, Germania şi alte ţări, deşi salariile pe piaţa poloneză sunt la jumătatea celor din respectivele state, dar costurile cu chiriile şi utilităţile mult mai mici. În opinia domniei sale, acest fenomen va avea loc şi la noi în 4-5 ani, dar numai dacă vom plăti mai bine forţa de muncă.

Ziarul "BURSA" împreună cu preşedintele fondator CONAF, Cristina Chiriac, au demarat promovarea antreprenoriatului feminin încă din anul 2012, printr-o serie de articole şi conferinţe de profil. Următorul eveniment pe această temă urmează să se desfăşoare în luna martie.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. si trompete ragusite a le guvernantilor au sloganul si refrenul cintecului lor minciuna rasunatoare: am marit pensiile si salariile. De fapt au in acest sens un program intins in perioada 2017-2022. Cit vor reusi sa faca, pe bune, din el greu de prevazut. Cert este ca ei, alesii, si-au marit salariile si pensiile de nu mai stiu ce sa faca cu atitia bani. In timp ce amarstenilor le-au aruncat acolo o suta-doua de lei ei si-au dublat, triplat sau chiar inzecit pensiile si salariile.

    Cum ar putea creste guvernantii salariile si pensiile pe bune, adica sanatos si durabil? Prin cresterea activitatilor economice in domenii de virf, care ar putea asigura salarii mai mari angajatilor si venituri mai mari la bugetul de stat. Alte cai normale si sigure de cresterea a veniturilor sut combaterea coruptiei, diminuarea economiei negre si a evaziunii fiscale, apreciate ca fiind de ordinul a zecilor de milioane de euro. 

    Au actionat guvernantii in acest sens? Categoric nu, ba dimpotriva, umbla doar cu minciuni si cu povesti. 

    In aceste conditii, ce ne asteapta? Situatia cea mai proasta ar fi ca guvernantii sa puna mina pe tiparnita de bani a BNR, cum tot incearca, si sa ne faca milionari cu o inflatie de sute la suta, cum ne-au mai facut odata, tot PSD, prin predecesorii sai, tot cu minciuni si cu povesti. 

    Situatia mai putin periculoasa, dar de neacceptat, este ca noi sa raminem cu salariile si pensiile pe care le avem + 100 - 200 de lei, iar ei sa ramina cu salariile si pensiile nesimtite pe care cu totul si cu totul imoral si le-au aranjat.

    Oricum, slabe sperante ca infractorii astia mincinosi, ajunsi la conducerea tarii, vor face o treaba buna, adica vor combate coruptia, vor diminua economia neagra sau gri, vor reduce evaziunea fiscala, vor dezvolta economia si pe acesta baza vor face posibila o crestere sanatoasa a salariilor si pensiilor. Mai mult ca sigur vor minti, manipula si face diversiuni in continuare. 

    1. Comentariu de bun simt -fara jigniri .OK !

      A-i face porci,

      Este o opinie de bun simt, categoric nu-i o jignire si credeamca acerst lucru l-am lamurit demult, demult. Cu ani in urma mi-am luat acesta libertate spunind si scriind: Datorita coruptiei romanii au ajuns saracii Europei in una dintre cele mai bogate tari in resurse natural ale continentului. Cum s-a putut intimpla asta in mindra tara? Este clar ca lumina zilei ca tara si cetatenii ei sunt jefuiti ca-n codru de catre niste corupti salbatici. La fel de clar este ca toti aceia care jefuiesc bugetul de stat si bogatiile tarii se comporta ca/si sunt niste porci. La fel si alesii nostri care asista pasivi la jaful inimaginabil facut in Romania, parca n-ar fi prima lor treaba sa asigura un climat de normalitate, ordine si decenta in societatea romaneasca. Si porcii trebuie tratati de opinia publica direct, in fata, dupa cum merita si sunt, adica ca niste porci, altfel nu ne mai facem bine in vecii vecilor si vom ramine mereu cum suntem, adica la coada Europei si saracii ei. 

      Poate jignesc porcii, in niciun caz pe nemernicii care jefuiesc tara fara mila, lasind-o saraca Europei, desi datoria lor este s-o dezvolte, sa-i asigure prosperitatea la care sunt indreptatiti cetatenii acestei tari, relative bogate si nenorocita de ei, de acesti porci nesimtiti. 

      De cind am decis sa-i apelez cu apelativul gingas, porcilor!, s-au porcit si mai mult: manipuleaza, dezinformeaza, promit martea cu sarea si nu fac nimic pentru cei multi, fac doar pentru ei, mint cu usurinta si obisnuinta cu care respira, ceea ce este de neacceptata inr-o tara cu minime pretentii. 

      Prietenii mei sun si mai categoricii, indemnind: Cetateni ai mindrei patrii, cind ii intilniti, spuneti-le porcilor! si scuipati-i in fata!  

      Si este drept sa fie asa. Ca porcii astia n-au urma de rusine. Poate, poate asa se invata minte. 

      Ma astept sa te fi convins de corectitudiea mea de a fi cu ei in acest fel. Sunt asa pentru ca porcii astia n-au mama, n-au tata, n-au urma de dumnezeire in ei, si lor trebuie sa li se aduca cumva la cunostinta asta, pentu ca pe linga ca sunt nesimtiti mai sunt si inconstienti.  

      PS 

      In comentariul de la pct. 1 in loc de "ordinul a zecilor de milioane de euro", corect este ordinul miliardelor de euro.

    Inainte de '89 multi se plangeau ca nu-i lasa tiranul sa-si exerseze talentele, deoarece statul avea monopolul comertului, al afacerilor (productie, servicii). Au trecut 30 de ani si nu prea ii vad fericiti pe toti cei care plesneau de initiativa ci care, acum, In loc sa-si ia soarta in maini toti asteapta si se uita chioras la un ”salar”, vorba lui Boc. Tara trista, plina de umori.

    1. De când s-au majorat salariile au început și patronii să mai stea la tejghea. :))))) Ce simplu era să-i dai unui pârlit 1000 lei/lună. :)))) 

      si parlitul?!

    Ce frumos ziar ai Make!

    Bobita: acum nu mai exista mafie. Mafia se numeste acum anaf, sanepid, protectia consumatorilor etc Cam 2/3 din angajatii statului as completa eu.

    1. Ce straniu , vezi bunul simt (masura ) acolo unde nu e , si nu vezi jignirile prezente -probabil din cauza banalizarii lor prin folosinta in exces !

      Cam de unde iti iei leafa? Spune tu singur.

    Trebuie sa recunosc ca, de data asta, dintre opiniile exprimate in articol apreciez doar pe cea exprimata de Dl.Vuza. Cred ca si Romania trebuie sa urmeze calea batatorita de polonezi.

    1. trebuie, dar nu o face!

      specialistii romani nu se vor intoarce pentru salarii la jumatate din cele primite in tarile civilizate. costurile de trai nu se vor mentine mult mai mici la noi. ca sa atraga specialisti, vuza va trebui sa caute in afara europei sau sa ofere salarii ca in europa sau mai mari. pana atunci, sa vedem cum il va afecta creditul rusesc de 124 milioane euro. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb