Stabilirea formei finale a proiectului legii salarizării unitare reprezintă prioritatea începutului de an pentru guvern. În 2015 s-a vorbit de patru proiecte aflate în discuţie la Palatul Victoria, sindicatele au făcut referire în dese rânduri la acestea, iar Uniunea Sindicală Sanitas Bucureşti chiar a dat publicităţii o variantă de proiect agreată în toamna trecută de guvernul Ponta. Potrivit acestei variante, un profesor debutant din învăţământul preuniversitar va câştiga lunar între 2.080 - 2.590 lei, un profesor de liceu, gradul I cu peste 40 de ani vechime, va încasa între 4.953 lei şi 6.167 lei pe lună, un inspector şcolar general între 7692 şi 8607 de lei, iar un medic stagiar va avea salariul cuprins între 2.704 lei şi 3.607 lei pe lună. Salariile primarilor ar creşte simţitor, urmând să fie cuprinse între 14.095 de lei (primarul unei localităţi cu peste 400.000 de locuitori, inclusiv sectoarele Bucureştiului) şi 7.479 de lei (primarul unei localităţi cu până la 1.500 locuitori). Primarul Capitalei ar fi edilul cu cel mai mare salariu: 17.600 de lei. Conform acestui proiect noua grilă salarială va avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 18. Nivelul de salarizare va fi revizuit periodic în funcţie de evoluţia nivelului de salarizare existent pe piaţa muncii autohtonă. Vor fi scoase sporurile din salariul de bază, dar pot fi acordate sporuri de 15% pentru persoane cu handicap vizual, 15% pentru doctorat, 10% pentru activitate de control financiar preventiv, 20% pentru localităţi izolate. Suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care reprezintă drepturile şi interesele a peste 178.000 de salariaţi din învăţământul preuniversitar, consideră că noua lege trebuie să elimine actualele inechităţi în ceea ce priveşte salarizarea: "O lege de salarizare construită plecând de la principii corecte presupune ca fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare, în funcţie de rolul pe care-l are în dezvoltarea societăţii. (...) O componentă fundamentală a acestui domeniu este resursa umană şi, inevitabil, subfinanţarea a condus la degradarea alarmantă a statutului social al personalului din sistemul educaţional. Din cauza salarizării umilitoare, calitatea profesională a dascălilor care au intrat în sistem în ultimii ani a scăzut constant, ceea ce a avut drept consecinţă scăderea calităţii actului instructiv- educativ. (...) În sistemul de educaţie, de exemplu, principalul indicator - în funcţie de care ar putea fi stabilită performanţa didactică - este progresul şcolar al elevilor, numai că, din păcate, nu există instrumente care să-l poată cuantifica corect. Nu trebuie omis şi faptul că există diferenţe mari între unităţile de învăţământ din mediul rural şi din mediul urban în ceea ce priveşte baza materială, dar trebuie avută în vedere şi condiţia socio-profesională diferită a populaţiei, în funcţie de mediu (urban/rural), dar şi de zona geografică, care au legătură directă cu performanţa şcolară(...) Având în vedere timpul foarte scurt în care se intenţionează să fie elaborat acest proiect de lege, soluţia realistă ar fi ca punctul de plecare să îl reprezinte proiectul elaborat în toamna anului trecut şi, eventual, să se introducă criterii suplimentare faţă de cele existente, pentru acordarea premiilor individuale'". Reprezentanţii FSLI propun ca salariul de bază maxim al unui profesor să reprezinte 150% faţă de salariul profesorului debutant şi să poată fi atins după 25 de ani de activitate didactică.
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, a anunţat că au fost aprobate două memorandumuri privind noua lege a salarizării. Primul vizează constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege, al doilea stabileşte procedura şi calendarul consultărilor: "Grupul de lucru interministerial va începe un proces de consultare cu toate instituţile şi ministerele. Vor fi întâlniri până pe data de 4 februarie, cu fiecare minister în parte, cu reprezentanţii autorităţilor locale, cu reprezentanţii sindicatelor şi cu comisiile de specialitate din Parlament. Toate aceste consultări vor fi încheiate printr-un document ce va fi prezentat, pentru ultimele detalii, într-o şedinţă de Guvern în perioada 5-10 februarie. Deci, vom avea o formă finală a proiectului după data de 10 februarie. " Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice se află printre priorităţile anului 2016, a declarat ministrul Muncii, Ana Costea, care a precizat că termenul de adoptare a acestei legi este noiembrie 2016.