LEGAT DE MÂINI DE BNR Carabulea a renunţat la controlul "Carpatica" pentru 5 milioane de euro

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 ianuarie 2016

Se pare că Nicolae Cinteză (dreapta), şeful supravegherii BNR, a avut o mare putere de convingere asupra lui Ilie Carabulea.

Se pare că Nicolae Cinteză (dreapta), şeful supravegherii BNR, a avut o mare putere de convingere asupra lui Ilie Carabulea.

Nextebank, deţinută de un fond ai cărui principali acţionari sunt BERD, European Investment Fund şi The Black Sea Trade and Development Bank, a reuşit să preia banca sibiană, după câteva încercări eşuate

Banca Comercială Carpatica (BCC) a luat calea fuziunii cu Nextebank, după alte câteva încercări eşuate, până acum, şi după o o nereuşită răsunătoare în discuţiile cu fondul american JC Flowers.

Ilie Carabulea, cel mai mare acţionar al BCC, a renunţat, ieri, oficial, la controlul băncii, după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV .

Tranzacţia pare pritocită în birourile Băncii Naţionale, în condiţiile în care aceasta i-a lăsat pe Carabulea şi pe acţionarii cu care acesta acţiona concertat fără drept de vot la Carpatica, încă din 2014.

Printre investitorii instituţionali în EEAF se numără Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), European Investment Fund (EIF), Black Sea Trade and Development Bank şi fondul german DEG, subsidiar băncii de dezvoltare KfW.

Totodată, Nextebank a anunţat că va subscrie până la finele săptămânii acţiuni în valoare de 98,66 milioane de lei la capitalul Carpatica, iar ulterior finalizării acestei tranzacţii intenţionează să propună din nou acţionarilor fuziunea prin absorbţie a Nextebank de către BCC.

În urma acestor operaţiuni, Nextebank va ajunge să deţină aproximativ 55% din capitalul Carpatica, iar Ilie Carabulea va rămâne cu un procent de 18,46%.

Încă din 2014, acţionarii Carpatica au avut pe agenda Adunărilor Generale fuziunea cu Nextebank.

Motivul invocat de BNR, în cazul ridicării dreptului de vot pentru Ilie Carabulea, a fost neîndeplinirea criteriului de reputaţie cerut de Regulamentul Băncii Centrale, din perspectiva integrităţii, având în vedere că a fost condamnat la închisoare pentru dare de mită, în 2012, iar ulterior a fost luat în vizorul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la abuz în serviciu, în "cazul Carpatica Asig".

Conform Constituţiei, dreptul de proprietate este garantat în ţara noastră, dar se pare că nu şi pe piaţa bancară, unde Banca Naţională are pârghiile legale să îşi bage coada în discuţii. Nimic nu trece fără aprobare de la BNR.

Desigur, BNR nu i-a luat acţiunile cu forţa lui Ilie Carabulea, dar sub pretextul că veghează la siguranţa clienţilor şi a sistemului bancar l-a deposedat de dreptul să îşi gestioneze afacerea.

Apoi, BNR pare să fi fost cât se poate de implicată în discuţiile pentru vânzarea pachetului deţinut de Carabulea.

La finalul anului trecut, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), spunea că J.C. Flowers se afla aproape de finalizarea procedurii de cumpărare a Băncii Carpatica, a cărei preluare este condiţionată de achiziţia la pachet a Piraeus Bank România.

Domnia sa a precizat că prin fuziunea celor două bănci ar putea apărea o nouă instituţie bancară.

În noiembrie, domnul Cinteză a avertizat asupra posibilităţii ca fondul american să renunţe la achiziţia Piraeus Bank, precizând, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că una din piedicile majore în calea preluării Piraeus Bank România pare să fie aprobarea Legii dării în plată a locuinţelor, fondul de investiţii nefiind dispus să accepte pierderile generate de conversia creditelor în valută şi de darea în plată a garanţiilor imobiliare pentru stingerea datoriilor.

Pe piaţa de capital, cotaţia BCC a reacţionat la orice anunţ privind tranzacţia cu JC Flowers, iar după eşuarea negocierilor acţiunile au intrat în declin.

Chiar înainte de Revelion, a venit, însă, salvarea de la Nextebank. Aceasta a transmis BCC o ofertă neangajantă pentru a subscrie în cadrul ofertei de majorare a capitalului, însă a precizat că vrea să verifice amănunţit situaţia băncii.

Banca Comercială Carpatica a anunţat, marţi, că şi-a redus anul trecut pierderea netă la jumătate, de la 169,5 milioane lei la 85,43 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 4,7%, la circa 3,1 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate întocmite pe standarde IFRS. La finele anului 2014, banca din Sibiu avea active de 3,25 miliarde lei, iar pierderea netă se ridica la 169,5 milioane lei. Rata de solvabilitate estimată pentru decembrie 2015 a fost de 7%, conform presei, adică sub pragul minim impus de BNR.

Desigur, "de bună voie şi nesilit de nimeni", Carabulea a acceptat oferta "Nextebank".

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Privind de pe margine, apare ca s-au depus indelungate eforturi pentru a i se lua banca lui Carabulea Ilie.

    1. Dar si reutatia "buna" a lui Carabulea a contribuit la rezultat. Datele tranzactiei sunt jignitoare pentru toti cei implicati in Carpatica; inclusiv pentru benerel

      Daca institutii precum DNA-ul ar trece dincolo de vorbele frumoase (si de multe ori goale) cu care se inconjoara conducatorii entitatilor financiare (cu capital si privat dar - mai ales - de stat), nu sunt sigur cati vor ramane cu o reputatie buna (fara ghilimele).

      la o rata de 40% credite neperformante la 31-12-2015 si asta dupa ce s-au scos din bilant credite neperformante de alte sute de milioane, toate date cand Carabulea era presedintele consiliului de administratie nu poti sa spui ca doar asta merita, asa ca nu are rost sa-i plangeti de mila

      De acord. Intrutotul!

    dupa ca s-a mai pus ordine in bilant, creditele neperformante de la Carpatica sint inca imense. capitalul propriu la cote de suiccid. carabulea sa zica mersi ca a mai ramas cu 20% dintr-o banca pe care a pus-o tot el pe butuci + a mai incasat niste bani

    1. cred ca banii pe care carabulea ii va lua vor constitui doar o parte din predjudiciul lui care va fi confiscat mai raman desigur si 20% din "inteligenta" capitalului romanesc

      Da o gramada mare de tot! Adica, cam 0.037 lei pentru o actiune cumparata de el acum 10-15 ani cu 0.1 lei (pretul de 0.105 lei/act corespunde unui pret de 0.037 lei inainte de reducerea CS). Iti dai seama ce castig a avut? Nu a putut participa la majorarea de capital recenta - i s-a interzis de catre benerel, iar in urma reducerii CS nr de actiuini i-au scazut de 2.86 ori.

      daca banca ar fi valorat 1 miliard de euro ar fi primit si ilie mai multi bani.... sa nu uitam ca vorbim despre o banca salvata de altii, pt ca nu mai avea capital propriu nici de uns pe piine.... de fapt de vreo 12 luni BCC era de facto in insolventa...... nu putea sa-si continue activitatea, cum de altfel spun constant in raportari (exces de lichiditate insa nichts capital).

    Mi se pare corect cum sa existe banca cu actionari romani intre atatea straine nu da bine.

    BNR mai lucreaza pentru interesul Rmaniei?La fel si celelalte instituti.Prin referendum s-a votat 300 de parlamentari.Cati sunt pentru alegerile din acest an?ETC.

    1. In republica Moldova ,FMI are obiectii de acord, pt ca nu exista Guvernator la banca lor centrala

      O fi asa de greu de ales unul sau cei propusi nu sunt (pe sleau ) agreeati? 

      Carabulea a primit ce a sădit. A pierdut mult pentru ca nu a știut sa gestioneze creșterea si S-a îndrăgostit de businessul financiar. Nu a admis la timp sa atragă lângă el un investitor strategic si astfel a ajuns sa dea banca si asigurările pe degeaba. E păcat pentru ca pe lângă mulți bani el a investit suflet si patriotism local. Lipsa de experiența si cunoștințe precum si autosuficienta l-au costat.

      Felicitări lui Manda si Cinteza pentru perseverenta si răbdare. Ambii au lucrat concertat si l-au invins pe Carabulea. 

      Da, citind si recitindul pe Nex plus ultra, s-ar putea ca cele postate sa contina destul de mult adevar. L-am cunoscut in urma cu 11-12 ani pe domnul Carabulea, am urmarit de pe margine partea vazuta a evolutiei sale ca om de afaceri de succes, m-am bucurat ca un roman a reusit prin ceea ce parea a fi intuitia si ambitia sa sa obtina niste performante deosebite. Am regretat intrarea acestuia in ultima vreme intr-un carusel de probleme, de multe din acestea fiind poate responsabil. Dar daca intre cei cu care a trebuit sa lupte au fost cumva - asa cum inteleg din tot ce s-a postat azi - oameni grei din sistemul de reglemantare bancara si financiara, nu pot decat sa-l compatimesc pe omul Ilie Carabulea.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb