Actualizare 14:18 Iordache: "Secţia specială privind investigarea infracţiunilor din justiţie are rolul de a lua presiunea de pe judecători"
Preşedintele Comisiei speciale pe legile Justiţiei, Florin Iordache, a precizat, astăzi, că înfiinţarea Secţiei speciale privind investigarea infracţiunilor din Justiţie are rolul de a lua presiunea de pe judecători, potrivit News.ro.
"Am considerat că trebuie să existe o astfel de secţie, o secţie formată de procurori de un anumit grad. Aceştia sunt în subordinea procurorului general al României, iar în privinţa modul în care aceştia sunt aleşi, sunt aleşi de colegii lor din secţia de procurori din CSM", a afirmat Iordache.
El a spus că o astfel de secţie "are rolul de a lua presiunea de pe judecători".
Potrivit sursei citate, Iordache a mai afirmat: "Pentru a nu mai exista această presiune asupra judecătorilor fie în faza de judecată, fie în faza de deliberare sau atunci când anunţă soluţiile, este foarte bine că există o astfel de secţie în subordinea procurorului general. (...)Dumneavoastră aţi vazut anumite argumente, noi am vazut alte argumente. Noi, în urma dezbaterilor, am ţinut cont de toate observaţiile şi în urma votului care a fost exprimat am considerat că este foarte bine ca s-a înfiinţat această secţie. De la început s-a stabilit foarte clar care este statutul procurorilor şi noi nu am făcut decât să copiem din Constituţie ce înseamnă statutul procurorului, iar în ceea ce înseamnă legea 304 am precizat că acea 'temeinicie' care nu face decât să elimine eventualele infirmări de soluţii pe care un procuror sau altul le-ar lua în instanţă. Ţinând cont că procurorii sunt subordonaţi ierarhic, există acea independenţă pe dosar, pe soluţie, dar legalitatea şi temeinicia, să dea posibilitatea şefului ierarhic să poată interveni".
--------
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache, a adoptat astăzi, cu 14 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă", un raport de admitere pentru legea 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca actul normativ să fie înaintat plenului Camerei Deputaţilor, potrivit News.ro.
Cele mai importante modificări aduse de comisie legii privind organizarea judiciară privesc înfiinţarea unei direcţii speciale pentru investigarea procurorilor şi judecătorilor, inăsprirea condiţiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT şi obligativitatea ca procurorul-şef al DNA să obţină avizul CSM dacă vrea să înfiinţeze servicii teritoriale, conform sursei citate.
News.ro precizează: "Cea mai controversată şi mai contestată modificare adusă legii 304/2004 privind organizarea judiciară în comisia condusă de Florin Iordache a fost înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători. Secţia specială de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost înfiinţată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae".
"După articolul 88 se introduce o nouă secţiune: Secţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie", se arată într-un prim amendament.
"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari", se menţionează în al doilea articol.
Înfiinţarea secţiei speciale de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împreună votând PNL şi USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio şedinţă a comisiei.
De asemenea, comisia specială a înăsprit condiţiile pentru accederea în DNA: a crescut vechimea minimă de la 6 la 8 ani în funcţia de procuror sau judecător, a introdus concursul obligatoriu, iar candidaţii nu trebuie să fi fost niciodată sancţionaţi disciplinar până în acel moment, mai precizează News.ro.