LEGEA "CONCURENŢEI NELOIALE", POSIBIL GATA PÂNĂ LA FINALUL ANULUI Spionajul economic ar putea fi amendat cu o parte din cifra de afaceri

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 3 iunie 2014

Spionajul economic ar putea fi amendat cu o parte din cifra de afaceri

Autorităţile lucrează la o nouă lege în domeniul concurenţei neloiale, care ar putea fi gata până la finalul acestui an.

"Proiectul legislativ presupune sancţiuni mai mari aplicate pentru furturile de informaţii din companii - ceea ce se numeşte spionaj economic. În condiţiile actuale, este dificil ca anumite fapte să fie încadrate în lege, iar sancţiunile sunt prea mici. Viitoarele reglementări vor viza amenzi egale cu un anumit procent din cifra de afaceri", ne-a explicat Valentin Mircea, expert în concurenţă, Asociat Senior la "Mircea şi Asociaţii".

Potrivit domniei sale, domeniul concurenţei din ţara noastră este încă la început, o serie de companii din mai multe domenii începând să-şi pună la punct mecanismele pentru a nu încălca legislaţia din domeniu.

Valentin Mircea ne-a declarat: "Jucătorii din domenii cum sunt cel farmaceutic, electronic sau de retail, unde au fost făcute investigaţii de către Consiliul Concurenţei, sunt mult mai atenţi cu aspectele de concurenţă. În orice caz, legea de profil de la noi este încă la vârsta copilăriei, având 15-16 ani, comparativ cu alte legislaţii internaţionale care au peste 100 de ani".

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Concurenţei (CC), o variantă a proiectui care vizează modificarea Legii concurenţei neloiale a fost în dezbatere în urmă cu aproximativ un an şi jumătate. "Am avut o serie de consultări cu mediul de afaceri. În prezent, iniţiativa legislativă este cu mult îmbunătăţită şi mai clară, conceptele fiind mai bine definite".

Actuala variantă a proiectului a fost acceptată de experţii Băncii Mondiale, fiind consultanţii Consiliului Concurenţei în acest demers, după cum ne-au spus reprezentanţii CC, care speră ca în această vară proiectul să treacă de Guvern.

În prezent, se află în curs o procedură de reglementare a cadrului legislativ în domeniul concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a precizat, recent, în cadrul unui interviu: "Este vorba despre un program foarte lung, în ceea ce priveşte reglementarea. Noi am început în 2009-2010, am fost în primul val pe aşa numita analiză funcţională. Comisia Europeană a finanţat o analiză prin Banca Mondială, care, la început, a vizat cinci ministere, la care ne-am alăturat şi noi, în mod voluntar. Din această analiză funcţională a rezultat un raport şi un plan de acţiune. Cu acordul BM, am spus ce schimbări intenţionăm să facem în instituţie, iar planul nostru de acţiune a fost aprobat de Guvernul României şi de CE. Acum, ne străduim să bifăm lucrurile care mai trebuie făcute. Lucrăm din nou cu BM, tot pe fonduri europene, pentru a realiza schimbările pe care nu le-am făcut din acel plan. Ca parte a acestui lung proces de reformă, vom face şi o serie de corecţii la legea concurenţei, iar ţinta este să avem draftul noii legi la începutul anului viitor. Schimbările care vor fi aduse Legii concurenţei neloiale, cele care vor viza Legea ajutorului de stat şi Legea concurenţei vor deveni condiţii pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a primi tranşa de împrumut de la Banca Mondială".

Valentin Mircea: "Este o chestiune de timp până vor fi descoperite noi carteluri"

În ţara noastră încă nu au fost descoperite foarte multe carteluri, însă este doar o chestiune de timp până când acest lucru se va întâmpla, consideră Valentin Mircea.

"Dacă mergem pe logica potrivit căreia în toate ţările au avut loc multe carteluri în mediul de afaceri, este inevitabil că şi la noi vor fi descoperite o serie de astfel de fenomene. Este doar o chestiune de timp", ne-a spus domnia sa.

Valentin Mircea ne-a precizat că domeniile predispuse acestui fenomen sunt cele unde numărul jucătorilor este mic, un acord de acest gen putând fi respectat de maxim 10-15 companii.

Bogdan Chiriţoiu ne-a spus că CC trebuie să-şi întărească, în primul rând, capacitatea de depistare a cartelurilor, fenomenul cel mai periculos din punct de vedere al concurenţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb