Actul normativ ce reechilibrează contractele de credit, modificând Legea dării în plată, a trecut de Parlament, fiind adoptată, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă şi 10 abţineri.
Această nouă lege este o victorie uriaşă, care vine să reechilibreze contractele existente, în principal pe cele în monede exotice, dar şi să prevină noi situaţii defavorabile care pot apărea în contracte (spre exemplu, o creştere excesivă a ROBOR/IRCC/EURIBOR etc.), susţin debitorii. Reprezentanţii Asociaţiei CREDERE ne-au transmis: "Practic, legea va pune capăt unei serii de abuzuri foarte mari ale băncilor. Din păcate, unii politicieni au considerat că trebuie să voteze împotrivă. Facem apel către aceştia să nu conteste legea la Curtea Constituţională şi, de asemenea, ne vom adresa Preşedintelui pentru o promulgare cât mai rapidă. Oamenii aşteaptă cu mare nerăbdare această lege, atât de necesară".
Sursele citate subliniau, după votul de la comisii: "Este un moment istoric. Şi nu sunt cuvinte mari. Consumatorii aflaţi în dificultate - fie ca urmare a creşterii excesive a cursului de schimb valutar, fie din cauza majorării semnificative a indicilor de referinţă care intră în componenţa dobânzii variabile (ROBOR, IRCC, EURIBOR, LIBOR etc) - au posibilitatea de a obţine reechilibrarea contractelor de credit în instanţă. Apreciem că textul de lege adoptat este echitabil şi în perfectă concordanţă cu cele mai recente decizii ale Curţii Constituţionale. Suntem extrem de încrezători că această lege va intra în vigoare şi va rămâne pentru mult timp un reper pozitiv în Europa în materie de protecţia consumatorilor".
Şi avocaţii consumatorilor susţin că votul de ieri pe acest text legislativ este o mare victorie. Avocatul Alexancdra Burada a subliniat, pe pagina sa de Facebook: "Soarta proceselor ar fi influenţată pozitiv dacă ar fi promulgată, dar cu siguranţă că ea nu va fi promulgată imediat. (...) Ea îşi va face efectele la momentul publicării ei în Monitorul Oficial. (...) Dacă legea va ajunge pe masa CCR, atunci vom susţine constituţionalitatea acesteia până la capăt".
Sunt semnale că atât PNL şi USR, cât şi preşedintele ţării vor ataca legea la CCR, ceea ce va face ca promulgarea să se amâne până la Crăciun, avertizează avocatul Gheorghe Piperea. Specialistul a scris, pe Facebook: "Legea dării în plată, în formula modificată impusă de ultima decizie în materie a CCR este o lege-scut care vă protejează pe toţi cei care aveţi credite/împrumuturi la bănci/IFN sau care sunteţi vânduţi colectorilor de creanţă, şi nu numai pe debitorii în franci elveţieni. Pe toţi cei care aveţi sau urmează să aveţi dificultăţi de plată sau care veţi fi intrat în stare de supra-îndatorare sau de faliment. Impreviziunea este prezumată iar efectele contractului se îngheaţă până la înţelegerea cu creditorul asupra reducerii poverii datoriei sau asupra ştergerii acesteia.
Am semnale clare că atât PNL şi USR, cât şi preşedintele vor ataca legea la CCR, ceea ce va face ca promulgarea (dacă CCR nu găseşte alte motive «extrinseci» de trântire a legii) să se amâne până la Crăciun, când va fi fost prea târziu.
Dacă legea asta este populistă - aşa dădea de înţeles ieri preşedintele - pentru că îşi propune să salveze de la ruină milioane de oameni şi de la faliment 10 bănci, atunci mă mândresc să spun că sunt un nemernic populist".
Votul de astăzi este o mare victorie în favoarea oamenilor cu credite la bănci, consideră senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir, care a scris, pe pagina sa de Facebook: "Mulţumesc în primul rând colegilor de la PSD care au susţinut şi votat proiectul de lege, cât şi celorlalte partide, mai puţin celor de la PNL şi USR care au votat contra.
Sper din suflet ca Preşedintele, care a promulgat Legea dării în plată în 2016, să nu o considere populistă doar pentru că e susţintă de PSD, şi să o promulge. Celor de bună credinţă le aduc aminte că în 2016 legea pe care am iniţiat-o a fost susţinută atunci de colegii de la PNL şi votată în unanimitate în Parlament! Aşadar, PSD cu Marcel Ciolacu şi Victor Ponta, UDMR cu Kelemen Hunor, au votat pentru, deşi proiectul venea de la penelistul Zamfir. În schimb, Ludovic Orban care a votat pentru atunci, a dat ordin acum, nu numai să se voteze împotrivă, ci să se atace şi la CCR! Le mulţumesc lui Marcel Ciolacu, lui Victor Ponta şi lui Kelemen Hunor pentru consecvenţă, îl detest pe Orban şi pe toţi cei care vor să-i ruineze pe români!"
Iniţiativa legislativă a trecut, la începutul lunii martie, de comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, fiind scos de pe ordinea de zi a şedinţei de plen din 1 aprilie.
Amendamentele aduse Legii dării în plată arată:
"Reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente;
a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;
b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă".
În cazul intrării în vigoare, legea nu operează de drept în procesele actuale. Procesele pe darea în plată aflate acum pe rol vor merge până la capăt pe legea actuală, conform surselor citate. Acestea adaugă faptul că, în cazul în care debitorul pierde, poate introduce o notificare pe legea nouă.