Legea dării în plată, pe masa lui Iohannis

E.O.
Bănci-Asigurări / 4 mai 2020

Legea dării în plată, pe masa lui Iohannis

Burada: "Este o oportunitate excepţională să permitem reechilibrarea contractelor, după o luptă lungă care a avut loc în instanţe"

Legea dării în plată, în noua ei formă, a fost trimisă astăzi preşedintelui Klaus Iohannis, spre promulgare. Vechiul text de lege a fost amendat în Parlament, zilele trecute.

Această modificare este absolut necesară şi intervine după patru ani în care rolul instanţelor a fost supraîncărcat, în care au avut loc numeroase dezbateri şi interpretări, subliniază avocatul Alexandra Burada, precizând, într-o postare video pe pagina sa de Facebook: "Este necesar să fie înlăturat echivocul din aplicarea legii dării în plată, iar aceasta este o oportunitate excepţională de a permite oamenilor reechilibrarea contractelor, după o luptă lungă care a avut loc în instanţe.

Nu promulgaţi legea pentru avocaţi, ci pentru oameni, pentru cei care se luptă cu criza CHF, pentru cei care se luptă de mai bine de zece ani cu un dezechilibru contractual major, o ruină contractuală şi o distrugere a vieţii personale. Am plecat de la ideea că îi vom ajuta prin legea dării în plată pe împrumutaţii în CHF, cei care se sinucideau pe capete în anul 2016, pentru a ajunge, după patru ani, printr-un amendament la această lege, să definim ce înseamnă de fapt impreviziunea contractuală şi să vedem că aceasta se aplică chiar debitorilor în CHF. Sunt 170.000 de români încă suferă după urma crizei CHF".

Noua lege a dării în plată nu va fi atacată de liberali la Curtea Constituţională a României, a anunţat, ieri, pe Facebook, senatorul PNL Alina Gorghiu, precizând: "Am primit multe mesaje în care cei afectaţi de credite bancare ne solicită informaţii despre ce va face PNL, de aceea vă răspund aici".

Liberalul Folrin Roman subliniază, şi el, pe pagina personală de Facebook: "În urma consultărilor cu premierul Ludovic Orban, cu reprezentanţii asociaţiilor care apără interesele celor pagubiti, PNL nu va ataca la Curtea Constituţională legea dării în plată, adoptată de Camera Deputaţilor. Decizia politica a PNL vine în sprijinul celor aproximativ 170.000 de români, care aşteaptă ca această lege să le facă dreptate în instanţa de judecată. Cu toate că actul normativ nu este unul perfect din punct de vedere juridic, PNL a luat decizia de a nu întârzia intrarea legii în aplicare. Creşterea explozivă a francului pentru cei care au contractat credite în vederea achiziţionării unei locuinţe a fost imprevizibilă şi nu poate fi pusă doar în responsabilitatea consumatorului de bună credinţă. Legea dării în plată a fost iniţiată şi votată în 2016 de PNL. Au urmat o serie de procese, în care instanţele au interpretat diferit impreviziunea, motiv pentru care nu a existat o practică unitară. Este şi motivul pentru care ne dorim ca modificările aduse să producă efecte imediate".

Amintim că actul normativ ce reechilibrează contractele de credit, modificând Legea dării în plată, a trecut de Parlament, fiind adoptată, recent, în plenul Camerei Deputaţilor, cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă şi 10 abţineri.

La vremea respectivă, avocatul Gheorghe Piperea anunţa că are semnale că atât PNL şi USR, cât şi preşedintele ţării vor ataca legea la CCR, ceea ce va face ca promulgarea să se amâne până la Crăciun. Specialistul a scris, pe Facebook: "Legea dării în plată, în formula modificată impusă de ultima decizie în materie a CCR este o lege-scut care vă protejează pe toţi cei care aveţi credite/împrumuturi la bănci/IFN sau care sunteţi vânduţi colectorilor de creanţă, şi nu numai pe debitorii în franci elveţieni. Pe toţi cei care aveţi sau urmează să aveţi dificultăţi de plată sau care veţi fi intrat în stare de supra-îndatorare sau de faliment. Impreviziunea este prezumată iar efectele contractului se îngheaţă până la înţelegerea cu creditorul asupra reducerii poverii datoriei sau asupra ştergerii acesteia. Am semnale clare că atât PNL şi USR, cât şi preşedintele vor ataca legea la CCR, ceea ce va face ca promulgarea (dacă CCR nu găseşte alte motive «extrinseci» de trântire a legii) să se amâne până la Crăciun, când va fi fost prea târziu. Dacă legea asta este populistă - aşa dădea de înţeles ieri preşedintele - pentru că îşi propune să salveze de la ruină milioane de oameni şi de la faliment 10 bănci, atunci mă mândresc să spun că sunt un nemernic populist".

Amendamentele aduse Legii dării în plată arată:

"Reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente;

a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă".

În cazul intrării în vigoare, legea nu operează de drept în procesele actuale. Procesele pe darea în plată aflate acum pe rol vor merge până la capăt pe legea actuală, conform surselor citate. Acestea adaugă faptul că, în cazul în care debitorul pierde, poate introduce o notificare pe legea nouă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. KI v a intoarce legea sao o v a ataca la CCR

    1. Ar fi si varianta de a o da in plata Domnului!.

    Dupa cartea pas cu pas mai facem un pas si gata...avem amindoua picioarele accidentate si deplasarea va fi egala cu ciu-ciu...tot pas cu pas...

    Sper sa constientizeze faptul ca daca penalizezi bancile acu criza se va accentua iar recuperarea se va amana cu cel putin 3 ani fata de tarile vecine .Asa ca.......

    1. Prostanac mai esti, ma... Iar criza de prostie ti s-a accentuat fata de vecinii de postaceala. Asa ca...

    Legea ne va ajuta sa scapam de Hellfaisen

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb