LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ Senatorii au respins propunerile BNR cu plafonul creditului de 150.000 euro şi gradul de îndatorare

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 februarie 2016

Senatorii au respins propunerile BNR cu plafonul creditului de 150.000 euro şi gradul de îndatorare

GHEORGHE PIPEREA, DUPĂ DISCUŢIILE CU VIOREL ŞTEFAN: "Legea dării în plată se va aplica şi creditelor în derulare"

Liviu Dragnea: "Am fost manipulat când am votat Legea dării în plată"

----------

Actualizare 17:14

Deputatul Daniel Zamfir susţine că introducerea unor plafoane pentru aplicarea legii ar reprezenta o discriminare şi ar lăsa loc la intepretări din partea băncilor. "Propun să renunţăm la pragul de 65% ca să nu vină băncile să susţină că ai 62,3% gradul de îndatorare şi nu te mai încadrezi. Să limităm abuzurile băncilor!", a spus Zamfir.

În plus, el susţine că nu este vorba de o lege cu caracter social, ci de una cu caracter economic, pentru protecţia consumatorilor. "Noi am gândit această lege pentru a împărţi riscul între client şi bancă. Este o lege pentru a proteja consumatorul împotriva abuzurilor băncilor. Toţi cei care au luat credite, şi mă refer la clienţii a 9 bănci, au fost abuzaţi. Ceea ce s-a speculat, cum că de acele credite ar fi urmat să profite samsarii imobiliari, s-a rezolvat. Am exclus profesioniştii de la aplicarea legii şi cred că am lămurit cea mai mare problemă lansată public", a adăugat iniţiatorul Legii.

La rândul său, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a declarat că pragurile sunt necesare pentru că o astfel de lege trebuie să îi ajute pe cei care au cu adevărat nevoie, nu pe cei care s-au îndatorat pentru terenuri, mai multe case sau dezvoltări imobiliare. "Orice prag este subiectiv, inclusiv pragul de la Prima Casă. Parlamentul poate stabili că trebuie ajutaţi cei cu credite de un milion de euro, dar Statul Român poate stabili cine merită ajutat şi cine e suficient de prosper pentru a fi ajutat!", a subliniat reprezentantul BNR, potrivit Agerpres.

În plus, Banca Centrală a propus, în cazul creditelor Prima Casă, să se menţină garanţia statului, pentru că altfel programul nu mai poate continua. "Dacă se doreşte menţinerea programului, garanţia statului trebuie să rămână irevocabilă", a mai spus Olteanu.

----------------

Actualizare 15:21

Senatorii din Comisia Buget-Finanţe au respins astăzi propunerile BNR de a se introduce în proiectul legii dării în plată un plafon de 150.000 euro la valoara creditului cu garanţii imobiliare, precum şi ca rata să reprezinte peste 65% din veniturile debitorilor, potrivit Mediafax.

Banca Naţională a propus instituirea unui plafon de 150.000 de euro a creditului garantat cu ipotecă asupra unui imobil cu destinaţie de locuinţă, ceea ce ar corespunde unei valori a locuinţei de circa 200.000 euro.

De asemenea, banca centrală a vrut un criteriu potrivit căruia rata aferentă creditului să fie de peste 65% din venituri.

După dezbateri intense în Comisia de Buget-Finanţe, senatorii au respins propunerile BNR, precum şi pe cele ale Asociaţiei Române a Băncilor, fiind păstrată forma iniţială a deputatului PNL, Daniel Zamfir, fără plafoane.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, senatorii au aprobat o singură modificare, respectiv schimbarea sintagmei de persoană fizică sau debitor cu cea de consumator.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:14 Bogdan Olteanu: "Avem trei variante de propuneri pentru Legea dării în plată"

BNR propune parlamentarilor trei variante privind legea dării în plată, respectiv instituirea unui mecanism voluntar, neaplicarea legii la creditele acordate anterior intrării în vigoare sau, în cazul în care se aplică la stocul de credite, identificarea persoanelor care pot beneficia, cu criterii, transmit surse din presă.

"Noi, ca bancă centrală, urmărim două obiective fundamentale. Primul se referă la viitor, la menţinerea programului Prima Casă, care poate continua doar cu menţinerea irevocabilă a garanţiei statului. Al doilea obiectiv ar fi ca cei care vor să ia un credit să nu fie împovăraţi de un avans mai mare. Noi venim cu o paletă de soluţii, din care, desigur, Parlamentul va alege", a afirmat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la dezbaterea din Comisia de Buget-Finanţe din Senat.

Astfel, banca centrală propune fie să se instituie un mecanism voluntar, fie ca legea să nu se aplice retroactiv, la stocul de credite existent. O altă variantă, în cazul în care legea s-ar aplica retroactiv, ar fi să se identifice persoanele care să beneficieze de lege.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:00

Bogdan Olteanu, viceguvernator: "Al doilea obiectiv ar fi ca cei care vor să ia un credit să nu fie impovăraţi de un avans mai mare. Noi venim cu o paletă de soluţii din care desigur, Parlamentul va fi cel care va alege. Noi avem pregătite şi o serie de date, iar domnul viceguvernator Voinea le are pregătite pentru Dvs.", informează HotNews.

(I.D.)

----------

Actualizare 14:11

Liviu Voinea, viceguvernator: "Vreau sa clarific un lucru: BNR nu tine partea sectorului bancar ci suntem preocupati de stabilitatea sistemului bancar, care ii include si pe deponenti. Noi suntem un arbitru si va rugam sa ne priviti ca atare", potrivit HotNews.

(I.D.)

-----------

Actualizare 14:05

Daniel Zamfir: "Fac câteva consideraţii de fond, scurte. Noi am gândit această lege pentru a împărţi riscul între client şi bancă. E lege pentru a proteja consumatorul împotriva abuzurilor băncilor. Toţi cei care au luat credite, şi mă refer la clienţii a 9 bănci, au fost abuzaţi. Ceea ce s-a speculat, cum că de acele credite ar fi urmat să profite samsarii imobiliari, s-a rezolvat. Am exclus profesioniştii de la aplicarea legii şi cred că am lămurit cea mai mare problemă lansată public", potrivit HotNews.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:00 Senatorii din Comisia Buget-Finanţe au început dezbaterea privind darea în plată

Senatorii din Comisia Buget-Finanţe discută astăzi, de la ora 13:45, reexaminarea proiectului de lege privind darea în plată, după ce acesta a fost completat cu propunerile trimise de BNR şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), la şedinţă participând viceguvernatorii BNR Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea, potrivit unor surse din presă.

De asemenea, la dezbatere sunt prezenţi iniţiatorul proiectului de lege, Daniel Zamfir, reprezentanţi ai ARB şi ai Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPRB).

(S.A.)

----------

Toţi cei inetersaţi aşteaptă ca, pe parcursul acestor zile, parlamentarii să analizeze propunerile depuse, vineri, de Banca Naţională a României (BNR), pe marginea Legii dării în plată.

Unii din liderii partidelor au declarat că această iniţiativă este prioritatea zero a Senatului şi că politicienii se vor apleca asupra textului legislativ, ceea ce ar însemna că există posibilitatea să avem cât mai curând o concluzie pe subiect.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii legii, ne anunţă, însă, că reexaminarea legii ar putea să mai fie amânată cu una-două săptămâni, "pe motive procedurale", în care avocatul nu crede.

Gheorghe Piperea, împreună cu deputetul liberal Daniel Cătălin Zamfir, celălalt iniţiator al proiectului, au avut, ieri, o întâlnire cu Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Avocatul Piperea spune că, din discuţie, i-au rezultat câteva concluzii de esenţă, printre care se numără următoarele:

"- legea se va aplica şi creditelor în derulare;

- legea se va aplica şi debitorilor care s-au împrumutat la bănci în cadrul programului Prima Casă, chiar dacă garanţia de stat specifică acestui program va rămâne valabilă; pentru evitarea oricărei confuzii, după toate probabilităţile, grupul parlamentar reprezentat de domnul Ştefan va introduce un amendament din care să rezulte că garanţiile oferite băncilor de Statul român vor rămâne valabile, chiar dacă debitorul - persoană fizică va fi liberat de datorii prin darea în plată a casei cumpărate în cadrul acestui program;

- legea se va aplica, în special, creditelor ipotecare, dar şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă (în practică, avansul pentru creditele ipotecare s-a acoperit din credite de «nevoi personale», garantate cu alte bunuri ale debitorului sau cu bunuri ale terţilor); va fi vorba, deci, de credite pentru locuinţe în sens larg;

- legea nu va introduce criterii valorice sau sociale, întrucât este vorba de o reglementare menită a corecta şi, la nevoie, a sancţiona, un abuz de putere economică;

- legea va fi lege şi nu facultate pentru acele bănci care vor fi fost de acord să se înscrie în clubul creditorilor care vor darea în plată".

Gheorghe Piperea a mai scris, pe pagina sa de Facebook, că, din discuţie, a rezultat că "recomandările" scăpate în presă, pe surse, de BNR, "nu sunt oficial în atenţia Parlamentului, întrucât nu sunt trimise acestuia pe cale instituţională şi prin asumare directă, expresă, din partea BNR".

Banca Naţională a României (BNR) propune, printre altele, ca legea să se aplice în viitor, doar cazurilor sociale, imobilelor în care debitorii sau rudele acestora până la gradul al doilea locuiesc, iar valoarea creditului să fi fost de maxim 150.000 de euro la momentul acordării.

Iniţiatorii legii consideră că aceste propuneri sunt "total inacceptabile" şi că fac legea inutilă.

În scrisoarea sa adresată Parlamentului, Banca Naţională a României aduce în discuţie opinia Băncii centrale Europene pe tema Legii dării în plată, subliniind: "În cadrul opiniei s-a semnalat faptul că «funcţionarea normală a instituţiilor de credit poate fi grav afectată, ceea ce ar putea conduce la diminuarea solidităţii instituţiilor de credit şi, prin efectul de contagiune, ar putea genera riscuri substanţiale pentru întregul sistem financiar. Pe cale de consecinţă, în cazul în care astfel de riscuri la adresa bunei funcţionări a canalului de creditare s-ar materializa, există posibilitatea unor efecte negative de propagare asupra economiei», că proiectul ar «compromite semnificativ siguranţa juridică şi administrarea adecvată a riscului de credit în instituţiile financiare, conducând la o deteriorare a încrederii investitorilor străini», iar «din perspectiva stabilităţii financiare, elementele de potenţială preocupare, referitoare la impactul asupra instituţiilor de credit, care ar trebui evaluate de la început, privesc: (i) riscurile asociate împrumuturilor în monedă străină; (ii) efectele retroactive ale proiectului de reglementare, care afectează şi contractele de credit aflate în derulare; şi (iii) implicaţiile acestei legi pentru cerinţele prudenţiale aplicabile instituţiilor de credit în ceea ce priveşte ipotecile asupra locuinţelor pentru a reflecta caracterul riscant al portofoliilor corespunzătoare. Implicaţii negative pentru instituţiile de credit se pot repercuta, de asemenea, asupra profitabilităţii, capitalizării şi capacităţii de creditare viitoare, precum şi în costul şi condiţiile de creditare în ansamblu".

Printre propunerile BNR se mai numără şi excluderea de la aplicarea prevederilor proiectului de lege a bunurilor imobile rezidenţiale care fac obiectul unor garanţii de stat, precum cele achiziţionate prin Programul Prima Casă.

Iniţiatorii nu sunt de acord cu propunerile Băncii Centrale, susţinând că acestea fac iniţiativa inaplicabilă şi inutilă.

Alina Gorghiu, PNL: "Unele propuneri ale BNR sunt în acord cu viziunea PNL, altele nu sunt binevenite"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, că lideriii grupurilor PNL din Senat şi Camera Deputaţilor vor discuta propunerile transmise de BNR cu privire la legea dării în plată şi că, ulterior, liberalii vor purta discuţii şi cu social- democraţii.

"Observaţiile din partea BNR au venit vineri, la Senat, la comisiile de specialitate, unde se află acum legea", a spus domnia sa, subliniind că unele propuneri ale BNR sunt în acord cu viziunea PNL, în timp ce altele nu sunt "binevenite": "Din punctul nostru de vedere este o lege care împarte riscul între bancă şi consumatori. Ne dorim foarte mult să devină realitate, indiferent dacă liderii de partide politice care şi-au asumat votul pe acestă lege astăzi se dau manipulaţi".

Alina Gorghiu a făcut referire la afirmaţiile preşedintelui PSD Liviu Dragnea, potrivit cărora a fost "manipulat" atunci când a votat legea.

Liviu Dragnea a spus, duminică seară, într-o emisiune televizată, că a fost "manipulat" când a votat Legea dării în plată, menţionând că PSD va susţine modificarea acesteia, astfel încât beneficiari să fie numai persoanele care şi-au făcut "o casă pentru a locui în ea".

Liviu Dragnea a precizat: "Eu am fost manipulat, la rândul meu, când am votat legea, în formă iniţială. Văzând şi eu, ca şi alţi cetăţeni, reacţiile pe marginea acelei legi, punctul nostru de vedere este foarte clar la partid - vom susţine legea într-o formă care să îi aibă că obiectiv pe cei despre care nouă ni s-a spus atunci când s-a prezentat legea, şi anume pe cei care şi-au făcut o casă ca persoane fizice, o casă pentru a locui în ea, nu pe cei care au făcut construcţii de locuinţe ca o afacere sau pe dezvoltatorii imobiliari".

De la începutul acestei luni, dezbaterea legii în comisiile de specialitate din Senat a fost amânată de două ori.

Opinia Cititorului ( 61 )

  1. Care pare a fi negociabilă din amendamentele BNR este cea legată de aplicabilitatea în viitor. Deci, preluați amendamentele BNR, lăsați aplicarea și în trecut și la revedere.

     

    Adio investitori ratați care vreți să pasați pierderea altora. Nefericiții chf care vor să scape de casă, o pot face. 

     

    Pentru proștii care rumegă ideea de "legea era dată doar ca instrument de negociere" .... măi prostuților ... la negociere nu te duci cu arma fără glonț pe țeavă și mai ales, nu te lauzi că n-ai glonț.... prostuților. Oricine vede că nu ai de gând să dai casa și nu primești nimic la negociere. Doar naivii mai rumegă argumentul acesta. 

    Deci, postaci chf ... suntem de acord să ne lăsați în pace iar stăpânii voștri, investitorii ratați, să plătească până le sar ochii din cap. 

    1. Da si Piparush din clanta ca sa mai apara in presa. Tinteste un colegiu din Berceni la urmatoarele alegeri, de aici si campania furibunda impotriva alora care construiesc in zona, nu are nici o legatura cu legea, intelegi ce vreau sa spun, esti baiat destept. Eu nu inteleg de ce nu dai nume fratioare. De ce nu poti sa zici Theodor Zamfir, Bejan, Ilie Hadareanu si alti smecheri din astia cu cate 3-4 case, vile, terenuri si altele? De ce sa nu stie omul cand se duce la banca din cauza cui da avans mai mare? Adica Piperelul vrea numele parlamentarilor care isi vor asuma amendamentele BNR ca sa ii linseze dar nu vrea ca oamenii care vor simti efectele negative sa stie cine e in spate. Eh, am o veste proasta pentru el, uite ca vor stii !

      Meseria de bancher nu e pe viata, mai trebuie sa vrem si noi.

      Si preia NPL urile din Italia poate si din Romania.

      Sunteti obligati si nu puteti face nimic impotriva

      Auzi, desteptule, cand clientul are un sold de 40.000 euro si apartamentul in care sta face doar 20 de mii, tu - banca, ce faci cand te trezesti pusa in situatia de a ramane cu casa, iar platile facute de debitor pana la momentul respectiv nu acopera creanta?

      Ia mai scuteste-ne cu arogante de-astea de doi lei... Prosti sunt toti aia care au crezut ca bancile sunt dumnezei. Uite ca rotile se mai intorc. Iar bancheri mai prosti ca la Bancpost nu am prea vazut - au trecut in contracte marje fixe ZERO, apoi le-au marit cum au vrut si in instanta judecatorii considera abuziva aceasta marire. Cine sunt, deci, prostii??? Escrocherie impletita cu prostie....

      Cand nu esti in stare sa spui/scrii cum te numesti, orice comentarii negative legate de o lege fireasca sunt de prisos. Sunt prea multe explicatii si raspunsuri referitoare la aceasta lege. Numai sa vrei sa le citesti si sa le analizezi. Daca nu vreti aceste lucruri, atunci ori sunteti prosti ori subiectivi!

      Vino in casa mea sa plătești o rata dublata si apoi mai vorbește cu pereții casei mele, poate te asculta!

      Mai am 28 de ani de contract, cu o banca ce nu comunica. Ti se pare ca pot lasa sa fie "de domeniul trecutului" relația mea cu banca? De unde ai atâta lipsa de intelegere? Pe bune, la ce îți folosește? Mi-e mila de tine si de cei din jurul tău. Romanii sunt oameni cu suflet, si ne vom găsi!  

      Nu pot spune despre tine același lucru ("deșteptule") pentru că nu pari a fi înțeles comentariul meu care susținea amendamentele BNR aplicate retroactiv. Ce nu îți convine? Vrei ca și soldurile de un milion de euro să fie eligibile pentru darea în plată? Hai, lasă-ne.

       

      În situația indicată de tine, banca va reține casa, va proviziona cele 40 de mii € din soldul creditului (minus plățile deja efectuate, dar dacă ai zis că soldul este 40 de mii, înseamnă că s-au scăzut deja plățile din principal) și va executa imobilul. Pe care va obține ceva, poate 75% din cele 20 de mii (pentru că nu se înghesuie nimeni să cumpere un imobil executat silit și să se chinuie să evacueze chiriașii - ai nevoie de nervi și tupeu pentru acest efort). 

      Clientul va ajunge în stradă. Banca își va reduce provizioanele făcute inițial cu cele 75%x20 de mii (după 90 de zile de neplată, băncile obișnuiau să provizioneze aproape tot soldul - acum pot deduce o parte din valoarea garanțiilor din valoare pierderii), deci banca își va reduce pierderile din toată această dare în plată. 

      Cele de 1 mil de euro se executa, intra in proprietatea bancii, se vand cu 30% din valoare la firme din Luxemburg. Asta nu e ca ldp?

      Pe tine, după cum îți descrii situația, te-ar ajuta o lege a falimentului personal, precum Chapter 13 din SUA, dacă ai salariul bunicel pentru a putea renegocia rata pentru o perioadă de timp (de ex, max 5 ani) sperând că CHF va scădea în valoare în acest interval, plățile de după acest timp devenind mai tolerabile, iar tu nu devii restant la plățile lunare care să ducă la executare și pierderea casei.

      Altfel, doar 13 state dintre cele 50 americane au conceptul de "dare în plată" (nonrecourse debt, îl numesc ei). În celelalte precum și în Europa, creditele securizate de ipotecă SE EXECUTĂ suplimentar, dincolo de imobil ipotecat, afectând și alte bunuri ale debitorului, până la acoperirea pagubei băncii. 

      numele tau te face obiectiv sau cum ... nu pricepem legatura

      Cine sa mai scrie baiatule nume dupa linsajul facut de voi de anul trecut incoace? Cine crezi tu ca mai isi da numele? :))) Prosti si subiectivi sunteti voi, dar se cam darama castelul de nisip. De dat nume se vor da numele voastre. Si se vor da acolo unde trebuie, asa cum s-au dat azi cand la negocieri nu a fost vreun "amarat" care a venit cu metroul din Titan de la un apartament cu 2 camere confort 2 ci un om care a venit cu un Range Rover de la o vila impunatoare, daca tot vrei sa vorbim pe date nu pe speculatii. La comisie nu ati avut bunul simt sa trimiteti un om cu adevarat lovit de criza francului ci un absolvent de Finante-Banci care activeaza in domeniul fondurilor europene si care STIA exact care e treaba cu chf dar a incercat o mica ciupeala. Acum incearca alta, pe banii altora. Ca voi aveti ochelari de cal si nu vreti sa vedeti asta, e treaba voastra, dar nu inseamna ca oamenii nu trebuie sa stie pentru ca nu vreti voi.

      Oamenii trebuie sa stie clar cine sta in spatele pocinogului cu avansurile, nicidecum amarati loviti de banci. Cand vine vice-guvernatorul BNR si spune:"incercam sugerarea unei soluţii care să permită ca şi pe viitor solicitanţii de credite ipotecare fără garanţia statului să poată beneficieze de aceleaşi condiţii de avans rezonabil, de 10-15-20% ca în prezent" iar unii putred de bogati din grupul fac lobby sa nu existe astfel de masuri atunci mie imi pare ca exista un interes clar de a face rau unor oameni care nu au nici o implicare in problemele voastre.  

      Pastore, hai ca te-ai compromis complet. Daca aduceti indivizi care sa boceasca prin Parlament ca ultimii cersetori, asa cum face o anume doamna Tudose, inseamna ca sunteti putrezi pana la fibra. Curios, liderul bocitoarelor are ditamai vila, un alt bocitor de prin Targu Mures are vreo 3 case, ceva imi spune ca nici tanti Marina nu sta mai rau, dar boceste la ordin. Daca tampeniile voastre nu s-ar rasfrange asupra altora fara nici un fel de vina atunci chiar ar fi de ras.

      O doamna frumoasa blonda a dat mercanul pe range rover , nu cred ca e de porc pe langa un S class.

      De unde ai tu informatiile astea si eu nu le vad in direct la un canal de stiri?

      De la marea dezbatere ;)

      Las-o tu pe Udrea, cat a fost sefa la PDL o pupa Zamfir in toate extremitatile, ii ducea cafelute, ii dadea cu aspiratorul in birou, uda florile, acum a prins cioc borfasul.

      Si eu ii duceam, ii faceam si un masaj !

      Ahh, stai linistit, stiam deja ca esti sluga mica si insignifianta. Tu si pe sambatar il pupi 24/7, dar barem pe vreunul din politica. Pres te faci !

      [...] mars la munca. te ai obisnuit cu cerseala [...]

      Pe politician il trag de banca ba, ii bat obrazul ca l-am votat.

      Pe sambatar nu il cunosc. 

      Muncesc.

      Vreau corectitudine, ca de aceea au murit cativa in 89 ca eu sa aleg. 

      o muncesti pe ma ta de asta stai la cerut [...]. nu ti e rusine ca pomana data tie vine din banii altora [...]? du te la munca [...] nu mai sta la cersit [...]. aia din 89 nu au murit ca sa furati voi munca altora [...]

      Au murit oameni la revolutie ca li se plateasca vila lui Voivozeanu sau a Bejancai din banii altora sifiliticule? Chiar nu mai aveti nici o urma de bun simt in voi? Dupa spectacolul de tot rasul cu bocete, cu facut ca toti dracii in paralament acum vorbiti de revolutie? Chiar nu iti este rusine obrazului postac dement?

      Mai bancher ziarist NU AM CREDIT.

      Poate cum se intampla in Italia?

      Bancher ziarist :))))) Hai ca cu asta deja te-ai depasit. Ori esti ziarist, ceea ce nu sunt, ori bancher, ceea ce iarasi nu sunt :)))) Tu citesti comentariile inainte sa le postezi la comanda ca sa nu te faci de ras? :)))) Iar vrajeala cu "nu am credit" vinde-o ieftin prin alte parti :))))

      La banca se castiga mai bine.

      Am avut credit, acum am doar un simplu cont. 

      Da ma, sunt spion :)))) |Tu chiar traiesti intr-o lume paralela si ai nevoie urgent de tratament, ti-o spun prieteneste, nu ca vreau sa jignesc. Tu in mintea ta ingusta chiar crezi ca poti ingropa porcariile din legea asta daca le puneti altora tot felul de etichete? In rest, ti-am zis, lasa vrajeala baiete ca sunt sigur ca esti vreun "viteaz" din asta care are pana si chilotii luati prin credit chf :))))

      sezi bland era unu care spunea ca il cheama ziaristul caine de aici si ce spune putoarea asta. in mintea [...] toti care sunt impotriva lui zamfurica sunt una si aceasi persoana. cred ca daca il intrebi pe [...] b.olteanu si m.guran sunt tot una si aceasi persoana

      Atunci cred ca esti ziarist.

      Nu mai pierd vremea cu tine ai 10 biblioteci de carti citite eu doar una, e total inegal. 

      Pai, ori sunt bancher, ori ziarist, ori sunt pe la Davos, hotaraste-te baiete odata :)))) Acum sa inteleg ca si ziaristii sunt niste fiinte reprobabile sau ce? Cu tine oricum nu se mai stie nimic.

      Azi iti dau ,100 de FranKalaY

      O sa iti ajunga de casa in Davos acum,? 

    Sunt foarte curios ce o sa fie azi.

    Domnul Dreagnea a fost manipulat, acum il manipuleaza looby-ul bancar? Ora 13.30 astept.

    Aceasta lege s-a votat in unanimitate. 

    Nu exista vot 100% fiindca nu exista cetateni care sa voteze 100% la fel.

    Asa s-a votat si cresterea slariilor cu 50% in 2008, dupa ce abia le crescusera de cateva ori.

    Si apoi ne-a trecut falimentul pe la ureche, care il suportam toti, nu cativa cu CHF, cu ansambluri de vile, luate prost. 

    cica Dragnea a fost manipulat! totusi a zis ca de forma initiala a legii.Expresiile,care nu erau pe placul presedintelui,al bancilor au fost inlocuite.Acum cine te mai manipuleaza dl Dragnea?poate bancile?Asta cu amendamentele propuse de BNR,sunt de rasul curcilor.Astia si in ceasul al 12 ,vor ca legea sa devina inaplicabila, din nou se pozitioneaza de o parte a baricadei.

    Cum e posibil ce vad in anul 2016 pe burse

    Europene?  

    Scaderi drasice din ianuarie cresteri peste noate de 30% doar ca declara Bce ca preia npl Italiei si tipareste bani. 

    Aceste societati private mai au vre-o legatura cu piata reala, cerere oferta; sau doar cu declaratii bce fed politicieni? 

    Bancile din Arabia Saudita , Quatar au oscilatii atat de mari? 

    Parca vad bilet de pariu tenis locul 1 cu 600, locul 30 cu 200; cum sa investesti in aceste conditii in banci?

    Vad actiuni de 1%; 15% zi functioneaza, dau sfaturi; daca aveam banii in banci actiuni cred ca faceam un preinfact/ zi. 

    Cine stie?

    Liviu Voinea,, propunerea psd pt functia de prim-ministru"-,, cautam sa fim arbitru"-definitia pentru arbitru inseamna ceva impartial,nu?Foarte impartiali ati fost in timpul asta.........

    la intalnirea asta nu vine isarescu? trimite numai portavoci.sau e prea important nemuritorul?

    Nu te gandii tu sa controlezi preturile, lasa oamenii sa se gandeasca.

    Mercurial sau cum se numea pe vremea lui Ceausescu?

    Plafon e idiotenie daca omul a avut bani sa incadrat.

    65% mi se pare monstruos gandire bancherilor. 20 de ani sa traiesti cu 35% venit ;mai bine mergi la inchisoareioaie ca esti mai liber.

    1. ai semnat [...]

      Cu un mot, da.

    Cand este in vigoare legea?

    Olteanule de ce Prima Casa a fost introdus dupa CRIZA, ca bancile sa aiba clienti; ca piata sa nu mai scada; cerere-oferta trebuie sa se gaseasca; lasa sa ajunga casa la nivelul real de salarizare din economia Romaniei.

    Cum sa isi cumpere un muncitor le minim pe economie o casa? 

    asa ... deci vom avea lege care sa salveze speclatorii imobiliari de la faliment?

    1. Vom avea avansuri de 50% la ipotecare. Acum pui 5000 Euro și poți cumpăra o casă de 100.000 euro, după adoptarea legii vei merge cu 5000 euro la bancă să achiziționezi cu 10.000 euro aceeași casă. :D

      Bancarzii au trimis deja porumbelul păcii la BCE, iar Iohannis va fi nevoit să conteste legea la CC al PCR. 

      Sunt oameni care si-au permis sa isi faca un Moll, bloc cu 10 etaje, e normal; a fost la banca, banca ia analizat dosarul , la aprobat; e in regula.

      In ce manual de prostologie ai citit asta cu preturile caselor? Voi dati niste argumente de rahat din mintea voastra sau vi le impune cineva? De RESTRANGEREA PIETEI ai auzit vreodata in viata asta praleo? Ca tot te dai mare economist.

      De ce sa se stranga piata? Piata creste, creditarea creste, preturile creste, așa am invatat la facultatea de bancard.

      mars ma si [...] la boloboc sektantului. stii tu cancerule cum e cu economia. mars la munca cersetorule

      Repeta dupa mine:

      De maine ma apuc de lucru ! 

      Vezi ca asta de mai sus este "temutul" Kolo, dupa felul de a scrie. Nu te-as sfatui sa il provoci prea mult ca s-ar putea pe urma iar sa il faca pe Cristi Dan sa planga :)))) Proceed at your own risk. :))))

      Haha zici -:)

      Bai bolnavule, iti spun zeci de oameni sa te cauti, numai eu ti-am spus de vreo 20 de ori, du-te ba si te programeaza ca punem noi bani mana de la mana.

      Am vorbit cu Zamfir si Piperea si iti doneaza si ei spitalizarea ! 

      Maine vreau sa te vad in camasa de forta si cu seringa in vena, iar la fata palid ca Olteanu de la BNR.

      Ciumpalacule ...... 

      Bancard mononeuronat, asta zic si eu, mergi la munca, nu mai cere Parlamentului sa-i oblige pe oameni sa plateasca niste dormitoare ceausiste de 10.000 euro cu 300.000 euro in 30 de ani.

      Deci, la munca, ploșnita bancarda. 

      cine te a pus [...] sa semnezi in franci? ai fost [...] atunci [...] esti si acum. vina e strict a ta si a alora [...].pe dormitorarele lui ceasca va repezeati ca ulii si tu si alti idiopati ca tine acum plateste scarba nu te tine de tras tzepe.

      ba puscarias hot de portofele prin palermo. ai grija cum vorbesti ca iti iau la rand tot ce ai pe si sub pamant. du te la munca [...]. ai grija shutz de portofele ai prins tupeu dupa ce te au facut posta toti puscariasii la ultima condamnare.

    Ai o lista cu cei executati 300 000, ACUM LUCREZI LA EA, adica voi nu stiti cate credite s-au vandut la executori din 2008-2016!

    Eu am fost executat o dat, inca o data pe diferenta! Deci rezulta ca sunt executati 150 000 oameni probabil. 

    Ti-as cere demisia daca nu mi-ai placea si nu as stii ca esti de putin timp acolo.  

    Dar cineva trebuie sa isi dea demisia. 

    Firme de la SPRL-ai lista? 

    Gatati cu legea dp si faceti o lege pentru EXECUTORI ( pot sa ii compar cu hienele , comportamentul lor?) 

    Mai cunosc un caz care a fost executat, poprire pe viata din salar minim, deci inca o data executat.

    Digi 24- Business Magazin azi 18.15' 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb