• Update 16:53 Ponta: "Rompetrol mi-a transmis că e în pericol să intre în insolvenţă"
Premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria, că Rompetrol i-a transmis că e în pericol să intre în insolvenţă.
"Rompetrol şi-ar putea declara insolvenţa, ca urmare a deciziei CCR de a declara neconstituţională Legea de aprobare a Memorandumului dintre stat şi The Rompetrol Group, la fel cum procedează şi alte companii pentru a nu mai plăti taxe", susţine premierul Victor Ponta.
Întrebat dacă din partea The Rompetrol Group i s-a comunicat că există posibilitatea să îşi relocheze afacerea din ţara noastră, Ponta a răspuns: "Mai grav, să intre în insolvenţă. Cum mai intră şi alţii în insolvenţă, să nu mai plătească nicio taxă".
Domnia sa a mai afirmat că îi este teamă pentru locurile de muncă de la Rompetrol şi investiţia din ţara noastră a companiei.
De asemenea, premierul a precizat: "Rompetrol este una dintre marile companii care activează în România. În 2013 a plătit 4,6 miliarde de lei la bugetul de stat, are peste 1.000 de angajaţi. Este unul din marii contribuabili la bugetul de stat. Are un litigiu cu statul român care în faţa justiţiei a fost câştigat de Rompetrol. Guvernul a soluţionat acest litigiu printr-un acord".
---
Legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată, joi, neconstituţională, de către membrii CCR, potrivit surselor din presă.
În luna iulie, şeful statului a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii , însă a fost respinsă de Senat pe 16 octombrie.
În motivarea sesizării, Traian Băsescu precizează că înţelegerea dintre cele două părţi prevede obligaţii în sarcina statului român, precum renunţarea la anumite litigii şi la unele măsuri provizorii, în timp ce pentru persoana juridică privată se impune participarea la o privatizare ulterioară şi realizarea unor investiţii, toate aceste obligaţii fiind, însă, stabilite fără vreo sancţiune juridică.
Proiectul de lege privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013 a fost adoptat, în octombrie, de senatori, cu 79 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi opt abţineri, în forma transmisă iniţial la promulgare.
Legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român în calitate de proprietar al acţiunilor deţinute în cadrul SC "Rompetrol Rafinare" SA şi The Rompetrol Group NV.
Cele două părţi îşi asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group NV a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând aproximativ 26 la sută din capitalul social al SC "Rompetrol Rafinare" SA, deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în schimbul a 200 de milioane de dolari.
Părţile au fost de acord, de asemenea, să constituie un fond de investiţii kazak-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului: 80 la sută The Rompetrol Group şi 20 la sută statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic.