Proiectul "legii defăimării", iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea, a stârnit rumoare şi pe alocuri chiar panică în rândul celor care, profesionist sau amator, se exprimă pe reţele de socializare, bloguri sau alte platforme de comunicare online. Trecută de Senat şi beneficiind de o mărire a cuantumului amenzilor din partea deputaţilor din Comisia Juridică, legea este văzută de foarte multă lume ca un "pumn în gura" presei şi a celor care se exprimă pe internet.
Ieri urma să se voteze adoptarea proiectului legii în cadrul plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional, dar după o dispută între grupul PNL, care cerea scoaterea de pe ordinea de zi a votului pentru acest proiect, şi cel al PSD, preşedintele acestei camere, Valeriu Zgonea, a decis suspendarea şedinţei. Liberalii au susţinut că legea a fost introdusă pe ordinea de zi prin încălcarea regulamentului Camerei, deoarece raportul Comisiei Juridice a fost finalizat cu doar câteva ore înaintea dezbaterii şi nu cu 5 zile, aşa cum prevede regulamentul. Convocat de urgenţă, Biroul Permanent a decis scoaterea "legii defaimarii" de pe ordinea de zi, urmând ca proiectul să fie discutat săptămâna viitoare. Înaintea şedinţei, de la tribuna Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a încercat să liniştească opinia publică şi pe colegii parlamentari în legătură cu prevederile acestei legi: "Nu există nicio prevedere care să interzică sau să limiteze dreptul presei de a critica oameni politici sau nepolitici, care sunt consideraţi corupţi sau în altfel. Cred că problema aici este că defăimarea, de fapt, este o excepţie în societatea noastră şi nu o regulă. În ceea ce priveşte valorile liberalismului, eu cred că ele conţin şi valoarea toleranţei, a respectului libertăţii celuilalt, a dreptului la imagine şi nu înţeleg cum un partid democratic arată o asemenea îndârjire împotriva dreptului grupurilor minoritare şi vulnerabile la o imagine pozitivă şi armonie socială. (...) În ceea ce priveşte solicitările venite din partea colegilor de la PNL, nu preşedintele unui partid şi nici măcar preşedintele PSD-ului nu hotărăşte dacă un regulament al Camerei se respectă sau nu. Nu preşedintele unui partid stabileşte ce au de făcut liderii grupurilor parlamentare. Eu nu vreau ca această lege să fie adoptată prin încălcarea regulamentului. Domnul preşedinte Valeriu Zgonea va decide acum dacă regulamentul este respectat sau nu şi care sunt măsurile pe care le propune pentru ca această lege, după ce va fi votată, să nu poată să fie contestată".
Pe contul său de facebook, Traian Băsescu îl acuză pe Liviu Dragnea că încearcă să controleze libera exprimare pe internet: "Dragnea ştie că poate să cumpere cu bani şi favoruri unele televiziuni, radiouri, ziare naţionale sau locale la pachet cu destui «deontologi». Tot Dragnea şi haita lui au înţeles că mediul on-line, reţelele de socializare nu pot fi controlate sau cumpărate şi că acestea au devenit o alternativă viabilă la mass-media tradiţionale. Internetul este o alternativă care face campaniile electorale mult mai greu de controlat mediatic, iar electoratul mult mai bine informat şi mai puţin manipulabil. Oare vrea Dragnea să fim alături de China, Rusia, Iran, Siria, Turcia din punct de vedere al libertăţii de exprimare?''.
Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a anunţat că partidul său va ataca legea, dacă va fi adoptată, la CCR, deoarece încalcă mai multe libertăţi fundamentale: "Acest proiect de lege, promovat în Parlamentul României, este o ruşine, denotă o mentalitate de tip mafiot, urmăreşte să introducă în societate tăcerea care s-a instalat de ani de zile în Teleorman sub conducerea domnului Dragnea. Nu putem funcţiona după legea Omertei - legea tăcerii folosită între mafioţi şi impusă comunităţilor în care mafioţii îşi desfăşoară afacerile. Această societate nu mai poate fi oprită din a-şi exprima puncte de vedere, opinii, a critica şi aşa mai departe. În plus, denotă o ignoranţă totală a domnului Dragnea pentru că avem în Codul Civil un capitol, un titlu de fapt, care protejează demnitatea, imaginea, viaţa privată cu mijloace extrem de moderne. Este un titlu care a avut ca model Codul elveţian civil. Nu este nevoie de o astfel de lege. Ea arată o mentalitate de tip mafiot, de tip totalitar. Este de neacceptat şi evident că o vom ataca la Curtea Constituţională. Vor fi nenumărate motive de neconstituţionalitate pentru că încalcă libertăţi fundamentale de exprimare, de informare, libertatea presei. Este o mostră de politică expirată".
Proiectul de lege prevede ca în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să se înfiinţeze Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei, care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca "fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social". Astfel, Departamentul poate aplica o amendă cuprinsă între 1.000 şi 30.000 lei, dacă "discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate". Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate înainta unei instanţe de judecată o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau "de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei". Mai multe ONG-uri au cerut Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de lege, sute de mesaje critice fiind postate în mediul online la adresa acestei iniţiative.
1. nea Traiane , lasa-i in voia Domnului
(mesaj trimis de The Brute în data de 11.02.2016, 00:53)
ca prea devenise plictisitor. Te fac pe matale [...], eu semnez atunci alt [...], spun de matale ca esti o [...], atunci ma numesc Maidanezu Consecvent Virtual. Mai deunazi cauta un presedinte printre voievozi si l-au gasit pe Vlad Tepes. Probabil ca au aflat ca am dat un sondaj in lucru: care Presedinte al Romaniei e mai tare decat Stefan cel Mare : acela care in mandatul sau a facut ca Bucuresti si Chisinau sa fie in ESENTA IDENTICE. Pravilele care atesta doar una din aceste formidabile realizari le puteti savura la cafeaua de dimineata. A dumneavoastra [...] THE BRUTE :-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2016, 06:14)
Domnul Dragnea a crescut in comunism si vrea o lege sa nu il supere nimeni.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2016, 07:15)
dragnea vrea o lege impotriva defaimarii,
dar frecventeaza latrinele publice din media -cu cine te aduni te asemeni
4. Ld e pentru BANCI?
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2016, 07:43)
Bancile au putina experienta de a ascunde niste bani din droguri carne vie si fara vinovati bineanteles.
Vine campanie electorala trebuie niste bani.
Daca domnul Dragnea vrea aceasta lege sa plece in Cuba avolo cred ca e in vigoare.
De ce au murit revolutionari in 89 ca noi sa fim LIBERI !
In acesti ani de democratie ce s-au zis in campanie electorala fara efecte in justitie.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Sandu în data de 11.02.2016, 10:49)
Eu am un handicap vizual grav si ca membru al comunitatii persoanelor cu handicap ar trebui sa fiu bucuros de existenta acestei legi. Totusi nu sunt, fiindca:
1. In primul rand, principala problema a persoanelor cu handicap nu este aceea ca sunt defaimati fiind numiti "handicapati" sau "orbi" sau altele de acest gen, ci aceea ca societatea oricum ii discrimineaza pe piata muncii, iar asta se va intampla in continuare chiar daca va fi votata aceasta lege. Discriminarea persoanelor cu handicap se face nu prin defaimare ca la usa cortului, ci prin vorbe deosebit de frumoase, cu zambetul profesional pe buze.
2. Daca totusi o persoana cu handicap este defaimata, poate in mod practic foarte greu sa dovedeasca faptul ca a fost defaimata pentru a il actiona in instanta pe defaimator si in fond chiar daca ar putea, chiar daca ar avea inregistrari cu defaimarea facuta, persoana defaimata nu ar avea decat batai de cap si eforturi suplimentare pentru a il reclama pe defaimator, necastigand nimic din faptul ca el va plati o amenda.
Acest lucru este valabil si pentru cei din alte categorii defavorizate si marginalizate de societatea inapoiata din Romania cum ar fi minoritatile etnice (mai ales daca au un ten mai inchis la culoare) sau homosexualii.
3. Legea le ofera insa protectie tocmai grupurilor favorizate cum sunt politicienii si functionarii statului impotriva criticilor societatii, acestea putând fi interpretate drept defaimare.
Daca legea ar specifica clar care sunt grupurile defavorizate carora li se aplica, atunci nu ar fi extraordinar de utila, dar nu ar avea chiar atat de multe efecte negative. In caz contrar ar putea fi interzise si bancurile cu blonde fiindca ar putea fi considerate o defaimare a blondelor. Dar poate ca s-ar interzice si bancurile cu olteni/ardeleni/moldoveni/miti ci si cele cu ingineri etc.
Daca a avut insa intentii bune, ii multumesc domnului Dragnea pentru idea acestei legi, insa ii pot spune ca persoanele care fac parte din grupurile defavorizate pot fi protejate prin defaimare nu printr-o lege care sa interzica acest lucru, ci prin imbunatatirea sistemului educational pentru ca copiii sa invete sa se poarte. Rezultate vor aparea oricum doar peste cateva generatii incat noi nu vom prinde acele momente, dar altfel nu se poate fiindca niciunde in lume nu s-au putut face schimbari super rapide in mentalitatea oamenilor.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2016, 13:10)
Un american a spus "peste 80% din parlamentarii romani sunt corupti".Vor sa ajunga la 100%?