Graba cu care Guvernul a modificat, printr-un proiect, Legea nr.278/2006, astfel încît funcţionarii publici care încalcă prevederile legale privind conflictul de interese să fie pedepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, în timp ce demnitarii aflaţi în aceeaşi situaţie ar urma să primească doar sancţiuni administrative, a fost acuzată de unii senatori.
În acest sens, senatorul democrat Marius Marinescu, vicepreşedinte al Comisiei senatoriale pentru Cercetarea Abuzurilor, ne-a declarat că, în luna august, va supune atenţiei Parlamentului o iniţiativă legislativă, prin care urmăreşte amendarea Legii nr. 161/2003, astfel încît "să existe unităţi de măsură egale în judecarea demnitarilor şi funcţionarilor publici". Concret, conform proiectului legislativ elaborat de domnia sa, miniştrii, secretarii de stat, subsecretarii de stat, prefecţii şi subprefecţii ar urma să fie pedepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, la fel ca în cazul funcţionarilor publici, dacă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, obţin foloase materiale necuvenite pentru ei, pentru rudele lor pînă la gradul II inclusiv sau pentru alte persoane cu care s-au aflat în raporturi comerciale sau de muncă în ultimii 5 ani.
Marius Marinescu ne-a mai spus că Executivul, cu "o grabă suspectă", a dispus pedepsirea funcţionarilor publici cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, dacă aceştia încalcă legea privind conflictul de interese, în timp ce demnitarii sînt "judecaţi mult mai blînd, cu altă unitate de măsură", prin sancţiuni administrative, adică prin anularea actelor semnate de aceştia.
Senatorul democrat subliniază că demnitarii care împart Bugetul de stat şi gestionează avuţia naţională, trebuie, potrivit Art. 16 din Constituţie, să fie supuşi aceluiaşi tratament juridic ca toţi ceilalţi cetăţeni.
Marius Marinescu readuce în discuţie cazul lui Bogdan Mihai Martimof, care are, în acelaşi timp, calitatea de membru, prin detaşare, al plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălarii Banilor (ONPCSB), cu rang de secretar de stat (asimilat), şi pe aceea de salariat al "Finansbank". "Prin dubla sa calitate, domnia-sa se află în conflict de interese şi incompatibilitate, potrivit Legii nr.161/2003. În consecinţă, conform Art.73 din Lege, toate actele administrative emise sau actele juridice încheiate, semnate de domnul Martimof, sînt lovite de nulitate", spune domnul Marinescu, într-un comunicat remis presei. Motivaţia care stă la baza celor afirmate de senatorul democrat este reprezentată de faptul că ONPCSB supraveghează "Finansbank" în ceea ce priveşte actele de spălare de bani şi finanţare a terorismului, iar demnitarii sînt incompatibili cu statutul de salariaţi ai societăţilor comerciale.
• Marius Marinescu: "Campania mediatică a contribuit la restructurarea Guvernului"
Vicepreşedintele Comisiei senatoriale pentru Cercetarea Abuzurilor a ţinut să ne precizeze că, un rol important în actul de restructurare a aparatului guvernamental, dispus de premierul Tăriceanu, l-au jucat şi articolele apărute cu ceva timp în urmă în unele publicaţii centrale, printre care şi ziarul "Bursa". La vremea respectivă, jurnaliştii dezvăluiau faptul că, în ţara noastră, aparatul guvernamental are în componenţă aproximativ 200 de demnitari, în timp ce media, în ţările Uniunii Europene, este de doar 30 - 40. Marius Marinescu ne-a declarat, pe marginea acestui subiect, că efectele nu au întîrziat să apară, primul - ministru dînd dispoziţie miniştrilor din subordine, în cadrul ultimei şedinţe a Executivului, ca, pînă la 15 august anul curent să se reducă aparatul administrativ de la nivel ministerial cu 30%, în timp ce numărul agenţiilor guvernamentale urmează să fie redus pînă la 30 august 2006.
• Achiziţiile publice - izvor de lapte şi miere pentru demnitari
Cei mai mulţi politicieni se zbat să ajungă în funcţii de demnitate publică pentru a se căpătui, una dintre sursele de îmbogăţire fiind achiziţiile publice. Senatorul democrat Marius Marinescu este de părere că acestea sînt aranjate după bunul plac de către cei care conduc instituţiile care reglementează aceste activităţi. Marius Marinescu: "Achiziţiile publice, în ţara noastră, reprezintă circa 16% din PIB, numai în 2005 fiind în valoare de aproximativ 12 miliarde euro".
De asemenea, senatorul democrat este de părere că, în Parlament şi ministere cazurile de conflict de interese sînt frecvente, deoarece "nimeni nu se prea fereşte din simplul motiv că nu riscă prea mult, doar cel mult sancţiuni administrative şi anularea unor acte semnate de persoanele aflate în această situaţie". Domnia sa îşi susţine afirmaţiile oferindu-ne drept exemple cazurile lui Gheorghe Copos, care, în vremea în care deţinea funcţia de vicepremier a achiziţionat, prin intermediul unei societăţi conduse de soţia sa, acţiuni la hotelul "Hilton" şi al lui Dan Ioan Popescu, care, la rîndul său, ar fi efectuat o operaţiune similară, de achiziţionare de acţiuni, în timpul în care deţinea o funcţie publică.
Marius Marinescu ne-a mărturisit că se aşteaptă ca proiectul de act normativ elaborat de domnia sa să nu se bucure de prea multă susţinere din partea colegilor parlamentari, pentru că, dacă legea va fi aprobată, "mulţi ar urma să-şi piardă sursele de îmbogăţire".