Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la Palatul Cotroceni, cu ocazia lansării raportului Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice, că Executivul va promova o lege a sistemului de pensii, care va avea la bază "principii sănătoase, chiar dacă dureroase".
Potrivit NewsIn, Emil Boc a explicat: "Legea sistemului de pensii este vitală, de bun-simţ. Vă asigur că va fi promovată de Guvern, va avea la bază principii sănătoase, chiar dacă dureroase. Cel mai important principiu este cel al contributivităţii. Adică în măsura în care contribui la sistemul de asigurări sociale, poţi să speri să ai o pensie mai mare sau mai mică în funcţie de această contribuţie, şi nu de privilegiile pe care sistemul le-a creat în decursul celor 20 de ani în funcţie de influenţele pe care diversele categorii sociale le-au avut la nivelul legislativ"".
Premierul a subliniat şi nevoia unui Cod al asistenţei sociale, menit să reformeze întregul sistem care, în acest moment, nu este îndreptat spre persoanele care au într-adevăr nevoie de asistenţă.
• Băsescu: Pact naţional pentru protecţia socială, după alegeri
Raportul comisiei prezidenţiale atrage atenţia asupra faptului că resursa umană din zona politicilor sociale a fost adesea de slabă calitate în structurile în structurile administraţiei locale, iar la vârf, la nivelul ministerelor, agenţiilor, direcţiilor, decidenţii s-au schimbat continuu, pe criterii politice şi nu de competenţă.
Preşedintele Traian Băsescu a semnalat fraudarea sistemului de protecţie socială, spunând că există sute de mii de oameni care beneficiază de pensii de invaliditate pentru că au oferit "unor medici generoşi" "ori un pachet de ţigări, ori o sticlă de whiskey" şi a propus o verificare a sistemului.
Şeful statului a mai avansat propunerea adoptării unui Pact Naţional pentru protecţia socială care să fie însuşit de toate partidele şi de societatea civilă.
Dezbaterile în jurul acestui proiect ar urma să înceapă în luna ianuarie, şeful statului precizând că e nevoie "să ne limpezim cu alegerile prezidenţiale".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2009, 12:12)
Si permierul si presedintele au dreptate: reforma sistemului de pensii trebuie sa fie "dureroasa" pentru cei care si le-au asigurat cu japca; deci diminuarea acestora (sunt sigur ca nu vor reusi ) , vor avea grija politicii si cei care finanteaza sa-si asigure in continuare malaiul.
Ar fi foarte trist daca declaratiile facute de catre cei doi au ca scop amanarea (amagirea) in vederea obtinerii voturilor de la electorat; altfel de ce nu au avut curajul "sa ia taurul de coarne" acum. Daca vor insela asteptarile unui electorat consistent cum este cel al pensionarilor, vor dispare definitiv din preferintele acestuia. Sau....cine stie, doar suntem romani.