Transmiterea cu titlul gratuit de către stat a folosinţei terenului - în suprafaţă de 46 de hectare - de la Romexpo către Camera de Comerţ şi Industrii a României va fi posibilă, dacă proiectul legislativ aprobat, ieri, din nou de Senat, la solicitare de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, va trece şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Iniţiativa de act normativ a trecut de Senat cu 81 voturi pentru, 38 contra şi 2 abţineri. Senatorii USR au votat împotriva adoptării acestei legi, actul normativ fiind susţinut de PNL, PSD şi UDMR. Senatorii AUR, deşi nu s-au pronunţat în timpul dezbaterilor în plen, au votat împotrivă. La reexaminare, proiectul a fost modificat cu un singur amendament care stipulează că proiectele de dezvoltare urbană durabilă trebuie să fie realizate în următorii 40 de ani.
Senatul a votat legea după ce Biroul Permanent a decis ieri dimineaţă să convoace o şedinţă de plen pentru ora 12.00. Pe ordinea de zi a şedinţei au fost doar patru proiecte de lege, nici unul urgent sau care să rişte să intre în procedura de adoptare tacită.
"În mod normal, Senatul nu are şedinţe de plen miercurea. Celelalte proiecte de azi nu erau urgenţe, singura urgenţă pentru PSD şi PNL a fost proiectul Romexpo. Aici e vorba de cum avem grijă de activele statului, nu ne putem bate joc de ele. Ar fi trebuit să fie o licitaţie transparentă cu terenurile de la Romexpo, din care statul putea obţine jumătate de miliard de euro cu care putea implementa programul masa caldă sau să construiască spitale. Preşedintele Iohannis a cerut garanţii suplimentare atunci când a trimis legea la reexaminare, dar ele nu au fost introduse nici acum în proiect", a afirmat Anca Dragu, preşedintele Senatului (USR).
Anterior şedinţei de plen, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) îşi exprima, prin intermediul unui comunicat de presă, profunda îngrijorare faţă de viteza cu care analfabetismul funcţional pare să se instituţionalizeze, chiar în medii în care acest lucru se credea a fi, până mai ieri, aproape imposibil.
"Ştim că proiectul de lege este urmărit de USR pentru că, aşa cum ne-am mai întrebat, se pare că reprezentanţii acestuia susţin interesele altcuiva decât cele ale României şi ale antreprenorilor români, atât timp cât se poziţionează de aceeaşi parte cu interesele unei anumite companii private străine care a sesizat Comisia Europeană (CE), solicitând acesteia măsuri pentru stoparea legii. Solicităm, din nou, public USR să arate răspunsul primit de la CE în această speţă şi anume ce a rezultat din videoconferinţa solicitată expres de către Preşedintele Senatului, reprezentant al aceleiaşi formaţiuni politice. Faptul că legea este ţinută la sertar exclusiv de către USR se poate observa cu uşurinţă printr-o simplă accesare a paginii de internet a proiectului, nefiind necesar a fi demonstrat. Chiar dacă a reclamat proiectul de lege la Curtea Constituţională şi aceasta a stabilit definitiv şi general obligatoriu că terenul poate fi transmis cu titlu gratuit, pentru USR acest lucru nu este de ajuns. Suntem deja convinşi că USR va continua să dezinformeze, în contra dezvoltării şi valorificării proiectului şi, implicit în contra capitalului autohton, repetând la nesfârşit că terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit şi că activele statului trebuie valorificate prin licitaţie. Înţelegem că deciziile Curţii Constituţionale conţin scris mult, complicat şi neinteligibil pentru unii, însă nu putem accepta faptul că specialiştii USR nu ştiu să citească măcar dispozitivul unei asemenea decizii", arătau reprezentanţii CCIR.
Ei amintesc că terenul de la Romexpo se află în administrarea şi folosinţa CCIR încă din anul 1961, iar dreptul de folosinţă actual al CCIR continuă să existe pentru încă 32 de ani, până în anul 2053.
Amintim că, potrivit informaţiilor publicate în cursul acestui an în mass-media, pe respectivul teren va fi construit un megaproiect imobiliar dezvoltat cu grupul Iulius. Este vorba despre un complex uriaş, cu 14 turnuri de 42 de etaje, având destinaţii diverse: birouri, locuinţe, hoteluri, spaţii comerciale şi muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite şi un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic). Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat.
Reprezentanţii CCIR mai susţin că proiectul imobiliar va crea peste 2000 de noi locuri de muncă pe durata dezvoltării acestuia, la care se vor adăuga peste 30.000 noi locuri de muncă în faza finală.
"Totodată, se vor plăti mai mult de 994 milioane lei la bugetele locale şi naţional, dintre care peste 580 milioane lei în primii trei ani şi peste 414 milioane lei în ultimii doi ani ai construcţiei. În perioada de funcţionare, într-un singur an, noul Romexpo va contribui cu mai mult de 1,7 miliarde de lei la bugetul de stat", se arată în comunicatul de presă al CCIR.
Amintim că Parlamentul a votat în septembrie 2020 proiectul de lege, în urma unei înţelegeri PSD-PNL-PMP. În replică, USR a atacat la Curtea Constituţională proiectul, dar CCR a decis că acesta e constituţional.
Preşedintele Iohannis a trimis o cerere de reexaminare a actului normativ în care afirmă că garanţiile prevăzute în lege "nu sunt suficiente pentru asigurarea punerii în aplicare a proiectului de dezvoltare" şi că "valoarea economică foarte mare a terenurilor vizate de lege impune din partea Parlamentului o analiză cu atât mai riguroasă, astfel încât activitatea de administrare a proprietăţii private a statului să fie una diligentă, judicioasă, conformă interesului public general, să respecte normele legale în vigoare şi să nu fie ea însăşi generatoare de prejudicii".