LEGUME DE BUZĂU, PE RAFTURILE SUPERMARKETURILOR Retailerii cumpără legume din Glodeanu Sărat şi răsaduri de la Staţiunea de Cercetare

MARILENA DINU
Ziarul BURSA #Companii / 27 septembrie 2016

Retailerii cumpără legume din Glodeanu Sărat şi răsaduri de la Staţiunea de Cercetare

Au trecut anii în care producătorii din Glodeanu Sărat se înghesuiau pe marginea şoselei să-şi vândă marfa. Acum, desfacerea producţiei s-a modernizat, iar marii cultivatori de legume şi-au căutat altă piaţă de desfacere.

Lipsa clienţilor de la tarabe au simţit-o şi legumicultorii din Glodeanu Sărat care, ani la rând, s-au chinuit să-şi vândă marfa în pieţe sau pe marginea şoselei. Acum situaţia s-a schimbat, iar trendul printre marii cultivatori este să-şi vândă legumele direct supermarketurilor. În acest mod, producătorii au siguranţa desfacerii mărfii, iar statul, în soare, cu orele pentru vânzarea unui kilogram de roşii a devenit istorie. Primul care a prins curaj să schimbe piaţa de desfacere a fost Simion Marin. Legumicultorul are un hectar de solarii în Glodeanu Sărat, iar în urmă cu doi ani a mers la prima discuţie cu reprezentanţii unui mare lanţ de magazine din Capitală. Calitatea şi gustul legumelor au fost pe placul lor, astfel încât de atunci livrează în fiecare an aproximativ 50 de tone de roşii, castraveţi şi vinete.

"Condiţiile impuse de retaileri au fost foarte avantajoase pentru mine. Având o suprafaţă mare e mai rentabil să am un contract sigur, prin care imi asigur vânzarea întregii cantităţi de legume pe care o produc. Ani la rând am stat cu marfa pe marginea drumului european unde am vândut cu kilogramul. Sau la samsari cărora le dăream legumele la preţuri foarte mici. Acum vând cu tona la supermarket. În plus, avem controlul calităţii asigurat. Deci dacă respectăm condiţiile impuse - seminţele lor, îngrijire, îngrăşăminte, ambalaje - nu avem cum să dăm greş", a declarat Siminon Marin, legumicultor din Glodeanu Sărat.

Reuşita legumicultorului nu a trecut neobservată şi imediat l-au urmat şi alţi consăteni. Claudiu Breazu a livrat zeci de tone de salată, roşii şi castraveţi către supermarket şi este mulţumit pentru că îi se pune la dispoziţie tot ce are nevoie. El vine doar cu forţa de muncă.

"Ei lucrează cu noi de 2-3 ani şi cerinţele sunt la fel şi acum. Noi le respectăm şi totul este uşor. Cel puţin suntem siguri că avem unde să ne desfacem marfa. Nu muncim degeaba", a spus Claudiu Breazu.

Totuşi să duci la bun sfârşit un astfel de contract nu este tocmai uşor. Retailerii impun un control al calităţii foarte aspru, analize de sol şi apă destul de aspre şi o sortare şi ambalare făcute ca la carte.

Pentru nerespectarea cerinţelor, producătorii sunt şi taxaţi şi pot rămâne cu marfa în solarii. "Am învăţat, am format oamenii. Altfel ni se poate refuza marfa. Au fost colegi care nu au respectat toate condiţiile, în general la sortare, şi au rămas cu legumele", a explicat Claudiu Breazu.

Roşii de Buzău, în Lidl

Trendul a fost urmat de aproape toate supermarketurile care au căutat să încheie contracte cu producători serioşi, capabili să le furnizeze legume autohtone cu gustul de altădată. În căutarea de soiuri tradiţionale, unul dintre retaieleri a ajuns şi la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău de unde intenţionează să cumpere răsaduri de tomate pe care să le furnizeze ulterior producătorilor din zona Buzău şi Vrancea pentru a fi cultivate. Au fost testate cinci soiuri, iar în final a fost ales soiul de rosii 1600. "Soiul de roşii 1600 se remarcă dintre alte creaţii pentru gust şi corespunde cerinţelor tomatelor tradiţionale, fructe mari, cu fermitate medie, productivitate. Ele pot fi cultivate atât în camp cât şi spaţii protejate", a spus Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Urmează negocierea preţului pentru firul de răsad, iar cercetătorii speră să obţină circa un leu pe fir ceea ce ar însemna un venit major pentru unitatea de la Buzău care se autofinanţează. Livrarea răsadurilor ar trebui să se facă chiar din primăvara anului următor, iar roşiile să ajungă la rafturi chiar din luna aprilie - mai.

Lidl a extins căutarea de producători de legume şi fructe din România

(Interviu cu Maria Lefter, Biroul de presă retailer Lidl)

Reporter: Ce ne puteţi spune despre proiectul pe care îl aveţi cu Statiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău?

Maria Lefter: Din dorinţa de a susţine economia locală, Lidl a extins căutarea de producători de legume şi fructe din România prin cel mai nou şi ambiţios proiect din Piaţa Lidl: un parteneriat strategic şi sustenabil cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV). Astfel, compania va continua să ofere clienţilor săi produse autohtone de o calitate înaltă, proaspete şi sigure şi va asigura o piaţă de desfacere pentru legumele şi fructele româneşti, produse la standardele de calitate Lidl. Una dintre componentele acestui parteneriat este proiectul "Cultivat în România, specific Românesc", ce implică şi staţiunile de cercetare şi institutele de profil din România în vederea promovării şi cultivării unor soiuri autohtone. Proiectul vizează acele soiuri adaptate din punct de vedere pedoclimatic specificului de producţie naţional, care reprezintă un model de gust pentru consumatorul român. Una dintre staţiunile de cercetare cu care Lidl este în discuţii este Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, în vederea alegerii unui sortiment autohton de roşii care va fi cultivat de către un producător partener al Lidl. Targetul nostru este de a avea acest produs la raft în anul 2017.

Reporter: Despre ce cantitatea ar fi vorba şi care sunt soiurile alese?

Maria Lefter: Clienţii Lidl au putut degusta în cadrul unui eveniment organizat la începutul lui august în cadrul laboratorului USAMV mai multe soiuri de roşii puse la dispoziţie de către SCDL Buzău: Buzău 1600 şi 22, două soiuri tradiţionale create în anii 1980, precum şi soiurile Kristinica, Siriana şi Florina, care au perioade de vegetaţie diferite şi permit eşalonarea producţiei pe o perioadă mai îndelungată. Scopul acestei degustări a fost de a identifica soiul preferat de către clienţii Lidl, pentru a încerca cultivarea lui în perioada următoare şi comercializarea produsului în magazinele Lidl. Răsadurile pentru soiul ales ne vor fi puse la dispoziţie de staţiunea de cercetare din Buzău, unul dintre motivele pentru care am ales să începem acest proiect ambiţios împreună cu reprezentanţii acestei staţiuni fiind profesionalismul specialiştilor de acolo. Am avut şansa să întâlnim la Buzău nu doar o echipă de experţi, ci şi nişte oameni entuziaşti şi pasionaţi de ceea ce fac.

Reporter: Urmează şi alte parteneriate?

Maria Lefter: Parteneriatul dintre Lidl şi USAMV este unul de lungă durată şi, astfel, avem în vedere colaborarea şi cu alţi producători din întreaga ţară, inclusiv din zonele Vrancea sau Buzău. Avem în vedere, de asemenea, şi includerea altor legume în cadrul proiectului "Cultivat în România, specific Românesc".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca o sa folositi "semintele lor, ingrasamintele lor, ingrijirea lor" - dvs. venind doar cu forta de munca, asa cum entuziast declara un domn, mandru probabil de conditia sa de sclav modern - o sa obtineti, surpriza de proportii, exact aceleasi obiecte din plastic comestibil pe care tot mai multi consumatori NU le mai vor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb