Scandalul legumelor din bazinul Glodeanu Sărat, judeţul Buzău, care ar fi fost stropite, intenţionat, cu substanţe toxice, neomologate în România, este readus în atenţia publicului după ce, astăzi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele au încheiat rechizitoriul şi au dat publicităţii decizia. În urma anchetei, cinci persoane, dintre care patru legumicultori din Glodeanu Sărat, sunt trimise în judecată. Este vorba despre un bărbat din Ilfov care ar fi adus, din străinătate, în Buzău, substanţe periculoase, neomologate în ţara noastră şi pe care le-ar fi dat către doi producători din Glodeanu Sărat.
"În fapt, s-a reţinut că în cursul anului 2023, inculpatul P.P., domiciliat în judeţul Ilfov, prin intermediul unor cetăţeni turci, a achiziţionat multiple produse de protecţie a plantelor neomologate în România ori la nivelul Uniunii Europene, care conţin substanţe toxice, cu scopul de a le revinde, în mod ilegal, în pieţele din Municipiul Bucureşti, producătorilor agricoli", se arată în comunicatul de presă, care precizează: "Astfel, acesta a trecut graniţa în Bulgaria unde s-a întâlnit cu diverşi cetăţeni de naţionalitate turcă, a achiziţionat produsele neomologate şi a trecut din nou graniţa în România, prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu, fără a declara organelor vamale că deţine astfel de produse în vehicul. Ulterior, acesta a comercializat astfel de produse interzise la deţinere şi utilizare către producători agricoli din România, în special către legumicultori. Printre clienţii sus-numitului au fost identificaţi inculpaţii C.A. şi M.F.E., legumicultori de pe raza comunei Glodeanu-Sărat, ce au înfiinţate mai multe solarii pe raza localităţii de domiciliu. Aceşti doi inculpaţi au utilizat substanţele interzise neomologate pe culturile de castraveţi înfiinţate".
La rândul lor, potrivit aceluaişi comunicat, legumicultorii din Glodeanu Sărat ajungeau să vândă produsele toxice altor persoane care au solarii. În plus, le foloseau pentru stropirea culturilor de roşii pe care ulterior le vindeau către consumatori.
"De asemenea, inculpatul C.A. a achiziţionat cantităţi mai mari de produse de protecţia plantelor neomologate, iar ulterior a revândut o parte din aceste produse către doi martori audiaţi în cauză, dar şi către inculpatul G.I.A., care la rândul lui a utilizat aceste substanţe prin stropirea culturii de roşii înfiinţate. Totodată, la domiciliile inculpaţilor C.A., P.P. şi S.C. au fost identificate produse de protecţia plantelor neomologate, dar şi cu drept de deţinere în România, al căror termen de valabilitate era expirat, devenind astfel deşeuri, însă aceştia nu au luat măsurile legale de eliminare a acestora", se arată în comunicatul de presă.
În urma cercetărilor, procurorii au dezvăluit că persoanele care ar fi folosit substanţele chimice pentru culturile de legume aveau cunoştinţă de gradul ridicat de pericol la care se supuneau eventualii clienţi, astfel că pentru propriul consum au înfiinţat culturi separate.
"Inculpaţii erau conştienţi de pericolele la care s-ar fi expus dacă ar fi consumat legumele pe care le deţineau în solarii, deşi urmau să comercializeze aceste legume către populaţie, menţionând că «ei nu vor mânca roşii până la vară». Aceştia erau dezinteresaţi de urmările pe care le-ar fi putut produce acele legume consumatorilor, înfiinţând şi culturi separate, doar pentru consumul propriu, pe care nu le stropeau cu substanţe", este specificat în comunicatul de presă.
În acelaşi comunicat emis de procurori se arată şi ce substanţe erau folosite. În primul rând, este vorba despre "substanţă de protecţia plantelor denumită «CANPRIN», aflată în recipient din plastic cu inscripţii în limba turcă, produs neomologat în România" şi "o substanţă de protecţie a plantelor cu efect de coacere timpurie a tomatelor şi a castraveţilor vândută drept «ETHREL», cu etichete cu inscripţii în limba turcă, «MAYSAL 48 SL», produs neomologat în România".
Anchetatorii au solicitat un punct de vedere din partea Ministerului Sănătăţii cu privire la substanţele chimice pe care cei învinuiţi le-ar fi comercializat ori le-ar fi folosit în culturile de castraveţi şi roşii, rezultatul arătând că majoritatea sunt neomologate, nocive şi potenţial mortale în anumite doze.
Dosarul, în care cele cinci persoane au fost trimise în judecată, a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Pogoanele. Cele cinci persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice neautorizate pentru culturi destinate comercializării şi contrabandă calificată.