Preţul lemnului pentru foc a crescut, în prima parte a acestui an, cu circa 20%, influenţat de creşterea preţurilor la gaze, dar nu va mai înregistra alte modificări în decursul acestui an, a declarat, ieri, noul director general al Regiei Naţional a Pădurilor Romsilva, Dorel Nicolae Oros. Lemnul pentru industrializare va continua să crească şi în partea a doua a anului, ţinând cont că are încă un preţ foarte scăzut, în medie de 700.000 lei/mc, deşi variază în funcţie de sortiment. "Printr-un ordin al ministrului nu se va mai face diferenţa lemnului în funcţie de tipul de tăiere, ci doar de calitatea lui. Preţul lemnului este mic comparativ cu valoarea lui, dar şi a concurenţei negative făcute de privaţi. Privaţii vând prea ieftin, dar vom încerca să organizăm concomitent licitaţiile, la privat şi la stat, astfel încât privaţii să poată primi mai mulţi bani", a menţionat directorul general al regiei" a mai spus Oros, citat de Agerpres.
Iniţial, pentru anul 2008, din pădurile proprietate publică a statului administrate de Romsilva, a fost aprobată recoltarea unui volum maxim de lemn pe picior de 9,82 milioane metri cubi, dar după apariţia noului cod silvic - Legea 46/2008 - volumul total de masă lemnoasă ce poate fi recoltat, în limita posibilităţii anuale, a fost majorat la 10,136 milioane m.c.
Potrivit datelor Romsilva, până la finele semestrului I 2008, s-a exploatat un volum de masă lemnoasă de 4,328 milioane mc, din care 2,16 milioane mc s-au exploatat de agenţi economici atestaţi, în cadrul contractelor de vânzare a masei lemnoase pe picior. Alte 1,45 milioane mc s-au exploatat prin prestări de servicii de exploatare, efectuate de agenţi economici atestaţi, iar 712.800 mc în regie proprie, de către unităţile şi subunităţile Romsilva.