Leonard Orban: "Imaginea ţării noastre influenţează exigenţele Bruxelles-ului"

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Politică / 22 octombrie 2012

Leonard Orban: "Imaginea ţării noastre influenţează exigenţele Bruxelles-ului"

Imaginea ţării noastre este mai rea decât în realitate, influenţând în mod negativ deciziile cu privire la fondurile europene luate la Bruxelles, a declarat, vineri, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene sugerând că putem ieşi din acest cerc vicios al imaginii negative prin implementarea unor metode mai sofis­ticate de monitorizare a fondurilor şi modificări legislative care să prevadă măsuri mai stricte decât în alte state europene.

În urma întreruperii decontărilor pentru mai multe programe operaţionale, prevenirea şi combaterea conflictelor de interese şi a fraudelor au devenit prioritate de gradul zero, o serie de mecanisme fiind în curs de finalizare, potrivit domniei sale, care apreciază că s-au făcut deja o serie de paşi pentru îmbunătăţirea cadrului de supraveghere şi transparentizare, dar acestea nu s-au reflectat încă, în rata de absorbţie.

Claudiu Dumitrescu, DLF: "Anumite persoane protejează alte interese decât pe cele legale"

Vin vremuri grele pentru persoanele care protejează alte interese decât pe cele legale, a avertizat şeful Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), Claudiu Dumitrescu, nemulţumit de modul în care au fost remediate anumite disfunc­ţionalităţi apărute în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ale cărui rapoarte de audit au fost ţinute în sertar în perioada 2009-2011.

În timp ce întreruperea decontării pune presiune pe bugetul de stat, de unde sunt finanţate, pentru moment, proiectele beneficiarilor, reprezentanţii Comisiei Europene (CE) fac presiuni pentru rezultate concrete în ceea priveşte prevenirea şi detectarea fraudelor cu bani europeni.

"Suntem foarte îngrijoraţi în ceea ce priveşte frauda şi, dincolo de formalităţi, aşteptăm rezultate concrete, altfel este pusă sub semnul întrebării reputaţia, nu numai a României, dar şi a politicii europene de coeziune", a declarat, în acelaşi cadru, Sandrine de Buggenoms, şefa Unităţii de Audit din cadrul Direcţiei Generale pentru Politică Regională şi Dezvoltare Urbană (DG REGIO). Comisia se aşteaptă ca ţara noastră să fie proactivă şi să aibă o abordare bazată pe ris­curi, prin intermediul căreia să identifice zonele cu potenţial de fraudă.

Problemele privind frauda şi conflictele de interese par să aibă, însă, rădăcini mai adânci în ţara noastră, fiind practici curente şi când vine vorba de fonduri de la bugetul de stat. Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu, ne comportăm în continuare ca o ţară care vrea să adere la Uniunea Europeană (UE), deşi suntem deja membri şi ar trebui să avem o abordare unitară a tuturor fondurilor publice.

Susţinător al uniformizării abordării pentru toate fondurile publice este şi consilierul prim-ministrului Victor Ponta, Eugen Teodorovici. Domnia sa, însă, nu este de acord cu reglementarea detaliată sau limitarea accesului la licitaţii pentru anumite persoane, ci mai degrabă cu o reglementare pe bază de principii, pe modelul celorlalte state europene.

Obiectivul principal al mandatului naţional de negociere privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020 rămâne creşterea fondurilor pentru coeziune şi agricultură, însă cifrele, care ar urma să se fie discutate la Comisie la sfârşitul lunii, sunt în curs de actualizare, potrivit ministrului Leonard Orban.

Fondurile structurale rămân unul dintre cele mai importante instrumente ale UE pentru crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii economice. Potrivit concluziilor ultimului summit european desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles, Comisia Europeană se ocupă, împreună cu statele membre, de reprogramarea a 55 miliarde euro din aceste fonduri. În încercarea de a asigura fonduri pentru investiţii, şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) îşi va creşte capitalul cu 10 miliarde euro, urmând să îşi sporească capacitatea de împrumut până la 60 miliarde euro.

În faza pilot a programului de emitere de obligaţiuni pentru finanţare parţială a unor proiecte de infrastructură au fost deja autorizate 100 milioane euro, iar restul de 130 milioane vor fi cheltuite la începutul anului viitor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb