Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, ieri, că în două săptămâni instituţia pe care o conduce urmează să propună Guvernului un memorandum care va conţine măsuri de simplificare a procedurilor birocratice privind accesarea fondurilor europene de către beneficiari.
"Ne propunem ca în foarte scurt timp, dacă nu săptămâna viitoare, în două săptămâni, să punem pentru prima dată pe masa Guvernului o propunere de simplificare în ceea ce priveşte procedurile pentru fondurile care sunt utilizate pentru politica de coeziune", a precizat domnia sa. Măsurile urmează să fie introduse într-un timp foarte scurt, pentru a contribui la sprijinirea beneficiarilor, potrivit ministrului. Leonard Orban a explicat: "De foarte multe ori beneficiarii s-au plâns că atunci când trebuie să prezinte facturi sau cereri de rambursare trebuie să prezinte o serie întreagă de documente, mult prea multe. Vrem să simplificăm acest proces".
De asemenea, măsurile vor viza şi modul în care se realizează verificările asupra plăţilor făcute în proiectele cu bani europeni, a adăugat domnia sa. "Vrem ca inclusiv verificările să se concentreze asupra sumelor importante, nu asupra sumelor foarte mici. Sunt chestiuni care vor ajuta atât beneficiarii, cât şi structurile care gestionează fondurile comunitare", a declarat Ministrul Afacerilor Europene.
Măsurile urmează să fie prezentate mai în detaliu după ce vor fi discutate în cadrul unei şedinţe a Guvernului, a precizat domnia.
Este posibil ca suspendarea Programului Operaţional pentru Pes-cuit, care are un buget total de 320 de milioane euro, să fie ridicată până la începutul lunii mai, potrivit lui Leonard Orban.
"Avem speranţe ca această ridicare a suspendării să se facă cât mai repede, până la sfârşitul acestei luni, sau la începutul lunii mai", a declarat domnia sa.
O delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), condusă de către Marisanda Pîrîianu, a făcut la mijlocul lunii martie o vizită de lucru la Bruxelles, la Direcţia Generală Afaceri Maritime şi Pescuit (DGMARE) din cadrul Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al MADR.
Scopul principal al vizitei la Bruxelles a fost prezentarea stadiului de implementare în Româ-nia a Programului Operaţional pentru Pescuit (POP). În urma vizitei încheiate la data de 15 martie, Autoritatea de Management a fixat un calendar pentru punerea în aplicare a măsurilor corective având ca scop eliminarea deficienţelor din Programul Operaţional pentru Pescuit. Autoritatea urmează să finalizeze acţiunile până în data de 2 mai, se mai menţiona în comunicat.