LEONARD ORBAN: Plăţile prin POSDRU, întrerupte începând de luni sau marţi

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 21 februarie 2012

Leonard Orban a atras atenţia asupra faptului că nu avem de a face cu o suspendare a plăţilor, care ar implica o pierdere de bani europeni.

Leonard Orban a atras atenţia asupra faptului că nu avem de a face cu o suspendare a plăţilor, care ar implica o pierdere de bani europeni.

Decizia de întrerupere a plăţilor prin intermediul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) urmează să fie emisă, de către Comisia Europeană (CE), în aceste zile, a declarat Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, în cadrul unei mese rotunde cu reprezentanţi ai sectorului bancar.

Domnia sa a precizat că măsura vine ca urmare a faptului că Autoritatea de Management a POSDRU nu a implementat o serie de recomandări pe care Autoritatea Naţională de Audit le-a făcut cu privire la evaluarea proiectelor şi la cotrolul acestora în prima fază.

Ministrul a adăugat că evaluatorii independenţi trebuie să îndeplinească criterii clare, iar controlul proiectelor trebuie să acopere întreaga ţară, însă, până în prezent, nu au fost acoperite decât câteva judeţe.

Leonard Orban a subliniat că este vorba despre o întrerupere a plăţilor, care speră să nu dureze decât câteva săptămâni şi, astfel, să nu afecteze rata de absorbţie a fondurilor europene de către ţara noastră. Domnia sa a atras atenţia asupra faptului că nu avem de a face cu o suspendare a plăţilor, care ar implica o pierdere de bani europeni.

Ministrul Afacerilor Europene a declarat că beneficiarii POSDRU nu urmează să fie afectaţi de întreruperea plăţilor. Cererile de rambursare pe care Autoritatea de Certificare a Plăţilor le trimite către Comisia Europeană urmează să fie întrerupte pe perioada întreruperii plăţilor, ceea ce înseamnă că rata de absorbţie a fondurilor europene nu va creşte în acest timp, potrivit lui Leonard Orban.

Domnia sa a precizat că, în cazul plăţile urmează să fie întrerupte pentru câteva luni, ne putem pune problema unor dezangajări de fonduri. Ministrul Afacerilor Europene nu exclude posibilitatea să mai apară întreruperi de plăţi prin intermediul programelor operaţionale sectoriale, însă a precizat că astfel de "accidente" ar urma să afecteze doar anumite programe, şi nu întreg sistemul.

Comisia Europeană a anunţat, vineri, că va întrerupe plăţile pentru cererile pe care ţara noastră le are în curs, în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Potrivit CE, în Raportul anual de control pe 2011, Autoritatea Română de Audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al POSDRU. Aceste deficienţe fac referire "la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel".

Întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, Autoritatea de Management a POSDRU putând să facă plăţi în continuare.

Finanţarea totală alocată prin POSDRU pentru întreaga perioadă de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 3,47 miliarde euro.

La data de 31 ianuarie 2012, din totalul alocat de UE pentru perioada 2007-2013 în vederea decontării cheltuielilor aferente proiectelor derulate prin POSDRU, sumele rambursate reprezintă 5,48%.

Finanţarea totală alocată prin POSDRU pentru întreaga perioadă de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 3,47 miliarde euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb