Băncile din România au o expunere foarte mică pe companiile domestice cu capital rusesc, de doar 71 milioane de lei, respectiv 0,05% din totalul expunerilor pe sectorul companiilor nefinanciare, a declarat, ieri, Leonardo Badea, viceguvernator BNR, în cadrul unei conferinţe pe teme economice organizată The Economist.
Badea a afirmat: "Expunerile instituţiilor de credit din România sunt reduse în termeni de contrapărţi cu rezidenţa în Rusia sau Ucraina. Nu există credite (...) şi depozitele atrase aveau o valoare modestă de 17,7 milioane de lei pentru Rusia şi 14,7 milioane de lei pentru Ucraina în decembrie 2021. Mai mult, expunerile instituţiilor de credit din România către companii domestice cu capital (majoritar) rusesc sunt foarte scăzute, după cum arată datele pentru luna decembrie 2021: 71 milioane de lei, reprezentând 0,05% din totalul expunerilor pe sectorul companiilor nefinanciare".
Potrivit acestuia, efectele de rundă secundară ar putea fi mai periculoase decât riscurile ce ţin de expunerea sistemului bancar.
"Riscul cibernetic în creştere şi de asemenea deteriorarea încrederii economice şi creşterii economice în ţările partenere principale ale României se pot dovedi semnificative în viitor şi ar putea să ducă la unele pierderi pentru sectorul bancar pe termen mediu, pierderi însă modeste în opinia mea", a spus Badea. Oficialul BNR a mai arătat că sectorul bancar este bine capitalizat şi are suficiente lichidităţi pentru a se descurca în cazul unui şoc advers de intensitate medie.
În decembrie, comitetul naţional macroprudenţial a decis în decembrie să majoreze buffer-ul obligatoriu de capital impus băncilor, astfel că băncile vor avea resurse suplimentare la dispoziţie dacă situaţia se va deteriora, a arătat Leonardo Badea.