Letonia a anunţat că va instaura o carantină de patru săptămâni, de pe 21 octombrie până pe 15 noiembrie, pentru a încetini creşterea accentuată a numărului de infectări cu SARS-Cov-2 în una dintre cele mai puţin vaccinate state din UE, transmite Reuters, citată de Digi24.
"Letonia este pe locul 1 la rata de infectare în lume", a declarat, ieri, ministrul Sănătăţii, Daniels Pavluts, în faţa reporterilor, după o şedinţă de urgenţă la guvern.
Magazinele, restaurantele, şcolile şi sălile de spectacole vor fi închise şi doar serviciile esenţiale vor fi disponibile, spune acesta. Circulaţia persoanelor va fi interzisă între orele 05:00 şi 20:00. Carantina va fi apoi relaxată doar pentru cei vaccinaţi, a adăugat el.
"Sistemul nostru de sănătate este în pericol", a spus premierul Krisjanis Karins, dând vina pe rata scăzută de vaccinare în ţară pentru creşterea numărului de internări.
"Trebuie să-mi cer scuze celor deja vaccinaţi", a spus Karins.
Doar producţia esenţială, construcţiile şi activităţile esenţiale vor fi permise cu prezenţă fizică.
Unul dintre cele două spitale mari din Riga a început instalarea paturilor pentru pacienţii Covid-19 în atriumul său pentru a face faţă fluxului mare de pacienţi, transmite televiziunea de stat.
Nu au fost anunţate restricţii de circulaţie "ratele de infectare din alte părţi fiind mult mai mici, şi nu vedem un risc imediat", spune Karins.
Noile cazuri de Covid-19 din Letonia au crescut cu 49% săptămâna trrecută, a transmis autoritatea de sănătate publică.
Guvernul leton a anulat săptămâna trecută majoritatea operaţiilor planificate din spitale, în contextul creşterii necesarului de paturi şi personal.
Statul a raportat al doilea cele mai grave cifre de Covid-19 din UE, după vecinul său, Lituania, în cele două săptămâni de dinainte de 10 octombrie: 864 de noi cazuri la 10.000 de locuitori.
Preşedintele leton Egils Levits a fost testat pozitiv săptămâna trecută, făcându-l pe preşedintele finlandez Sauli Niinisto, care luase micul dejun împreună cu Levits cu o zi în urmă, să se autoizoleze.
Procentul de persoane vaccinate cu schema completă din totalul populaţiei Letoniei este de 45,9%, potrivit ECDC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 10:20)
Dragi Letoni, nu va mai cereti scuze vaccinatilor pentru starea epidemiologica. Sunt in egala masura responsabili pentru transmiterea comunitara. Vaccinatii (dupa 4 luni de la vaccinare) se infecteaza si transmit in aceeasi masura ca si nevaccinatii. Uitati-va la vecinii din Lituania. Ei stau mult mai bine la capitolul vaccinare dau au aceleasi rezultate.
Lituania: 28 decese zilnice deci 10 la milion
Letonia: 13 decese zilnice deci 7 la milion
MISTERIOSUL CAZ AL LITUANIEI
Cel mai vaccinat stat baltic, cel mai draconic stat care impune restrictii bazate pe certificatul verde similar cu China si Australia, in care nu ai voie AZI sa intri fara certificat verde in magazine mai mari de 1500 mp si care vand doar lucruri de baza (nu haine, mobilier, materiale de constructii, etc), si alte porcarii
.... Acest stat minunat .... sa citam Reuters
"COVID-19 infections are increasing in Lithuania, with 2,316 new infections reported on average each day. That’s 78% of the peak — the highest daily average reported on December 24."
Astazi media la 7 zile a depasit 2400 cazuri / zi.
Poftim? Dupa o campanie de vaccinare de mult succes pentru estul Europei, Lituania se apropie de recordul de infectari de anul trecut, fiind cel mai mare numar de infectari din 24 dec. Este la 78% din varful iernii trecute. Deci efect minimal al vaccinarii asupra infectarilor. Sper ca nu mai vine cineva sa ne spuna ca nu vedem bine ceea ce vedem.
Vor veni promotorii imunizarii de turma si ai vaccinarii si ne vor spune, "da, dar nu mor oameni"... Chiar asa stau lucrurile?
Pe 31 dec 2020, media la 7 zile a fost de 47 de decese (asa cum afiseaza Google folosind datele de la JHU CSSE COVID-19 Data). Iar acum media este de 30 de decese. Lituania nu este o tara mare, este de 8 ori mai mica decat Romania. Ar fi echivalent cu 240 de decese in Romania, daca nu am aplica alti coeficienti de densitate urbana, poluare, stare de sanatate publica.
Lituania are peste 67% vaccinati complet si respectiv 73% vaccinati cu o doza pe toti cetatenii peste 15 ani. Daca ne gandim la adultii peste 18 ani, aproape 75% sunt vaccinati complet. Iar rezultatul este departe de cel promis. Cum? Vaccinam 75% dintre adulti si rezultatul este ca vom avea 240 in loc de 350 de decese? Asta fara sa mai includem pe cei afectati din cauza vaccinului.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 11:46)
Domnule, inceteaza cu aberatiile ca cei vaccinati transmit in egala masura virusul cu cei nevaccinati.
Mai lasati Facebook-ul si cititi studii!!!!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 12:23)
Dumneata, draga domnule, nu sunteti la curent cu nimic. Din pacate, dv sunteti vaccinat si responsabil pentru ca nu va protejati si raspanditi virusul.
Numarul de infectari, reprezentat ca numarul cazurilor pozitiv testate si raportate de INSP in acea saptamana, impartit la dimensiunea grupului de vaccinati, respectiv nevaccinati. Se demonstreaza pentru a cincea saptamana consecutiv, in timpul valului 4 din Romania, ca cele doua categorii sunt la fel de vulnerabile la infectare si pot duce la raspandirea virusului in societate in aproape aceeasi masura (vi se va mai spune ca nevaccinatii au o fereastra de transmisibilitate de 5-6 zile iar nevaccinatii cu doua zile mai putin, dar este nesemnificativ, asa-i colonel Gheorghita?). Numai ca vaccinatii nu sunt testati decat daca sunt atat de fraieri incat sa declare ca au simptome si sa fie izolati in casa. Cei cu simptome mai usoare, nu vor declara nimic, vor merge in societate ca si cum nimic nu s-a intamplat. Doar cei cu simptome mai puternice, febra probabil vor declara celor de la DSP.
Rata infectiilor asa cum rezulta din cifrele oficiale ale INSP:
6-12 sep: 63 cazuri la 100 000 vaccinati si 83 cazuri la 100 000 nevaccinati
13-19 sep: 125 cazuri la vaccinati si 155 cazuri la nevaccinati
20-26 sep: 215 cazuri la vaccinati si 248 cazuri la nevaccinati
27-3 oct: 348 cazuri la vaccinati si 389 cazuri la nevaccinati
4-10 oct: 448 cazuri la vaccinati si 490 cazuri la nevaccinati
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 12:30)
Nu-i mai "domni"dom'le pe GARGARAGII SEMIDOCTI facuti la scoala facebook , via MASCARICII sosoaca, simion, razvan constantinescu sau monica pop ori grosan !!!
Toate lepadaturile/ hahalerele antivacciniste trebuie luate de guler si azvarlite dracului la cosul de gunoi ! GATA CU PURTAREA DE MANUSI, in tarile democrate, chiar si in Rusia la Sankt Petersburg se LEGALIZEAZA CERTIFICATUL VERDE si noi mai stam sa ascultam/ citim PALAVRELE UNOR NEISPRAVITI ?!!?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 12:38)
Am citit studii, draga domnule. Va incurajez sa cititi studii care evalueaza Delta si protectia in scadere in timp. NU MAI CITITI STUDIILE din prima parte a anului 2021. La cat de repede se schimba lucrurile, au devenit hartie de aruncat la cos.
Va recomand revista Nature, 5 oct 2021. Si va mai recomand sa nu raspanditi virusul altora. Nu fiti iresponsabil. Purtati masca PERMANENT si nu va apropiati de alte persoane decat daca v-ati testat.
"COVID vaccines cut the risk of transmitting Delta — but not for long"
"The study shows that people who become infected with the Delta variant are less likely to pass the virus to their close contacts if they have already had a COVID-19 vaccine than if they haven’t1. But that protective effect is relatively small, and dwindles alarmingly at three months after the receipt of the second shot."
"Unfortunately, the vaccine’s beneficial effect on Delta transmission waned to almost negligible levels over time. In people infected 2 weeks after receiving the vaccine developed by the University of Oxford and AstraZeneca, both in the UK, the chance that an unvaccinated close contact would test positive was 57%, but 3 months later, that chance rose to 67%. The latter figure is on par with the likelihood that an unvaccinated person will spread the virus.
A reduction was also observed in people vaccinated with the jab made by US company Pfizer and German firm BioNTech. The risk of spreading the Delta infection soon after vaccination with that jab was 42%, but increased to 58% with time."
N-am sa traduc tot textul fiind prea tehnic, iar pentru cei inclinati de partea tehnica, sunt sigur ca il pot citi singuri. Dar spune.
"Din pacate, efectul benefic al vaccinurilor asupra transmisiei variantei Delta s-a diminuat in timp la niveluri aproape neglijabile.... Cei vaccinati cu Astrazeneca dupa 3 luni de la vaccinarea completa au probabilitatea relativ egala cu cea a unei persoane nevaccinate sa transmita virusul. Dar si in cazul celor vaccinati cu Pfizer se observa o reducere similara a protectiei la transmitere".
Desi in cifre, pare ca Pfizer sta putin mai bine dupa 3 luni fata de AstraZeneca, eu sunt destul de sigur ca daca studiul continua inca una, doua luni, rezultatele ar fi fost similare cu Astrazeneca.
Mi-ati cerut sa citesc studii , eu le citesc. Dv nu prea faceti dovada ca le-ati citit.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 13:01)
Nu este frumos sa va comportati mahalageste, incalcati regulamentul, sunteti anti-social, sunteti insultativ, de asemenea incitati la ura. Nu doar ca nu este frumos, dar sunteti si lipsit de inteligenta necesara sa faceti aprecieri iar asta rezulta din lista de oameni in care ati pus-o pe Sosoaca si pe doamna doctor Monica Pop are nu a spus decat adevaruri in mass media, lucruri care rezulta din studii stiintifice. Astept stergerea comentariului dv.