Leul a fost zdruncinat de avalanşa de cheltuieli de la finele anului trecut

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 ianuarie 2008

Leul a fost zdruncinat de avalanşa de cheltuieli de la finele anului trecut

BNR va interveni pe piaţa interbancară pentru a steriliza excesul de lichiditate poate chiar şi "de două ori pe zi", spune Guvernatorul Mugur Isărescu

Moneda naţională va reuşi să se stabilizeze şi chiar să revină, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, fără a preciza când va avea loc acest proces.

"Leul va reuşi să se stabilizeze şi se va redresa de la un anumit punct, după deprecierea mai accentuată din ultimele două luni, care a fost determinată atât de ieşiri de capitaluri volatile, dar mai ales de cheltuielile bugetare foarte mari", a afirmat Mugur Isărescu, prezent la prezentarea proiectului de revizuire a Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă.

Guvernatorul BNR consideră că deprecierea accentuată a monedei naţionale a fost determinată de turbulenţele existente pe pieţele internaţionale şi de slăbiciunile economiei naţionale, concretizate prin "avalanşa" de cheltuieli bugetare şi ale sectorului privat din ultimele luni ale anului 2007.

Mugur Isărescu a explicat: "Este un obicei păcătos al economiei de a concentra cheltuielile bugetare în ultimele luni ale anului. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian a arătat că, în luna decembrie, cheltuielile administraţiilor locale s-au ridicat la 1% din PIB.

Cheltuieli de asemenea valoare într-un timp atât de scurt au avut un impact negativ asupra pieţei valutare".

Mai mult, potrivit guvernatorului, numerarul aflat în circulaţie în luna decembrie a fost cu 30% peste nivelul numerarului în perioada sărbătorilor de Paşte, iar numerarul aflat în circulaţie la sfârşitul anului trecut a fost cu 50% peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2006.

"Este lesne de înţeles că leul nu poate să reziste la o asemenea avalanşă de cheltuieli publice şi private într-o perioadă atât de scurtă de timp şi, de aceea, reiterez un apel al BNR pentru echilibrarea acestor cheltuieli", a completat Mugur Isărescu.

În ceea ce priveşte pulsul economiei, guvernatorul a subliniat că BNR este îngrijorată de situaţia actuală, dar că instituţia nu va intra în panică. "Toate analizele pesimiste sau nerealiste din ultimele şase luni nu fac deloc bine leului şi economiei naţionale", este de părere Mugur Isărescu. În acest sens, BNR intervine pe piaţă prin procesul de sterilizare aproape zilnic şi s-ar putea să intervină chiar de două ori pe zi, a subliniat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a declarat: "La momentul actual, chiar dacă intervenim pe piaţă aproape zilnic, nu reuşim să luăm toată lichiditatea care a fost aruncată în lunile anterioare. BNR încearcă prin procesul de sterilizare să asigure funcţionarea economiei, să ducă la o situaţie de echilibru, să stabilizeze dobânzile şi în ultimă instanţă, cursul leu - euro. Probabil vom interveni şi de două ori pe zi".

Guvernatorul a mai spus că Banca Centrală a subliniat în permanenţă riscul valutar. Mugur Isărescu a explicat: "Noi nu am făcut referire la o apreciere continuă a leului deoarece cine mizează pe un astfel de fapt mizează pe o loterie. Noi nu împingem populaţia spre o loterie, care este mai nesigură decât jocul în sine, care totuşi oferă câştiguri mai sigure".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Guvernatorul Isarescu aminteste in articolul de mai sus de o asanumita Strategie de Dezvoltare Durabila! Care strategie domnule Isarescu?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb