Leul - cea mai stabilă monedă din centrul şi estul Europei

Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 august 2009

Leul - cea mai stabilă monedă din centrul şi estul Europei

Înainte de orice alt indicator economic, cursul de schimb al monedei noastre este cel care a sesizat cutremurul american.

La doar o săptămână de la debutul crizei în SUA (17 iulie 2007), leul şi-a inversat brusc trendul ascendent, intrând pe o pantă depreciativă, din care s-a oprit, abia, după mai bine de un an şi jumătate şi după ce a pierdut circa 38% din valoarea pe care o avea la jumătatea anului 2007 (calculată în raport cu euro).

Acţiunile BNR din lunile decembrie 2008 şi ianuarie-februarie 2009, de pe piaţa valutară au stabilizat leul într-un interval de variaţie de 4,1- 4,3 RON pentru un euro şi au decuplat moneda naţională de la evoluţia celorlalte valute din zonă. În acelaşi timp, aversiunea la risc a investitorilor pe pieţele internaţionale s-a diminuat. VIX şi LIBOR OIS, doi indici care urmăresc modificările în aversiunea la risc a investitorilor pe pieţele internaţionale, au coborât la valori întâlnite înainte de falimentul Lehman Brothers.

Acum, leul este moneda cea mai puţin volatilă din regiune.

Speculatorii îşi ling rănile

Pe de altă parte, corecţia de 38% a valorii leului are drept cauze ce ţin doar de economia ţării noastre: leul cunoscuse înainte o puternică apreciere, care îl făcuse să ajungă la începutul lunii iulie la un nivel de 3,1112 unităţi pentru un euro, nivel considerat speculativ şi nesustenabil de o parte a agenţilor economici, în special de către exportatori (desigur, exportatorii sunt interesaţi de o monedă naţională slabă).

Slăbirea leului a avut şi momente în care a oscilat în cadrul unor intervale de variaţie. De exemplu, între ianuarie şi iulie 2008, cursul de schimb s-a menţinut între 3,4600 - 3,7700 lei pentru un euro, ajutat şi de măsurile adoptate de BNR (creşterea dobânzii de politică monetară şi menţinerea controlului lichidităţii). Dacă efectele crizei financiare internaţionale nu s-ar fi făcut din nou simţite în a doua parte a lui 2008, probabil că moneda noastră naţională ar fi evoluat în continuare în intervalul menţionat mai sus.

Înrăutăţirea situaţiei financiare internaţionale, începând cu al treilea trimestru al anului 2008, prin problemele apărute la instituţiile financiare Fannie Mae şi Freddie Mac şi ulterior prin falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers şi dificultăţile întâmpinate de compania de asigurări AIG, a avut ca efect reintrarea cursului leu-euro pe un trend ascendent (o nouă depreciere a leului), evoluţie consemnată şi de principalele monede din regiune.

Stoparea deprecierii leului s-a realizat, aşa cum am menţionat şi mai sus, abia în urma intervenţiei BNR din lunile decembrie 2008 şi ianuarie-februarie 2009, dar şi graţie încheierii acordului cu FMI, UE şi Banca Mondială, acţiune ce a redat încrederea investitorilor în economia românească.

În schimb, speculatorii care au pariat pe o depreciere accentuată a leului au fost nevoiţi să-şi contabilizeze pierderile. Ca urmare, ei sunt acum mult mai reticenţi în a paria împotriva leului, de unde şi stabilitatea din prezent a monedei noastre naţionale

Atac pe leu la sfârşitul lui 2008

Deprecierea accelerată a leului din ultimul trimestru al lui 2008 a fost exacerbată de o serie de speculaţii efectuate de investitori străini şi bănci comerciale din România.

BNR explică: "Presiuni în direcţia creşterii cursului de schimb leu/euro au exercitat şi cumpărările record de devize ale rezidenţilor - efectuate cel mai probabil în scopul achitării serviciului datoriei externe şi a importurilor - dar şi intensificarea în acest context a operaţiunilor speculative ale unor operatori valutari, a căror tendinţă de exacerbare a fost însă contracarată de banca centrală, inclusiv prin intervenţii verbale şi prin înăsprirea condiţiilor de lichiditate de pe piaţa monetară".

"Intervenţiile verbale" ale BNR au avut în spate o serie de inspecţii la direcţiile de trezorerie a unor bănci comerciale pentru a controla dacă nu au avut loc acţiuni concertate de piaţă. Unii angajaţi ai trezoreriilor ai fost concediaţi, unele bănci au fost amendate.

Fără intervenţiile Băncii Naţionale din ultima lună a lui 2008 şi din primele două luni ale acestui an, leul ar fi ajuns probabil la un nivel de 4,8-5 RON/EUR, la jumătatea primului trimestru din 2009. La această concluzie ajungem, pornind de la ipoteza că moneda naţională ar fi parcurs acelaşi traiect cu al celorlalte valute importante din regiune (coroana cehă, forintul unguresc şi zlotul polonez).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb