Moneda naţională s-a apreciat în sesiunea interbancară de ieri, Banca Naţională a României (BNR) publicând un curs de referinţă, valabil astăzi, de 4,3895 lei/euro, cu 1,45 bani mai redus decât în şedinţa anterioară. Acesta reprezintă cel mai redus nivel din ultimele opt săptămâni, o paritate mai mică a leului faţă de euro datând din 31 mai, când moneda europeană era cotată la 4,3794 lei.
Aprecierea monedei naţionale nu reprezintă, însă, un motiv de optimism, ne-a precizat analistul economic Ilie Şerbănescu. Domnia sa ne-a declarat: "Cursul este artificial, legat de interesele bancare şi nu de economia noastră reală. Nimănui nu îi foloseşte un curs stabil. Creşterea economică nu se obţine din stabilitate, ci din dezechilibre, iar singurele care îşi pot asuma astfel de dezechilibre sunt băncile şi statul. Altcineva nu are bani. Băncile nu mai fac nimic în ţara noastră. Singura lor sarcină este dezintermedierea, adică nu mai primesc bani externi ca să finanţeze ţara şi trebuie să se descurce cu resurse locale, adică să dea credite nu mai mult de cât colectează depozite din piaţă. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, lucrează pentru bănci, iar cursul stabil este destinat numai băncilor. Cu puţină inflaţie şi depreciere, BNR ar putea ajuta economia să mişte. Nu trebuie să ne bucurăm de aprecierea monedei naţionale. Un leu puternic nu are legătură cu o economie care este în coada Europei".
Aprecierile succesive ale monedei naţionale s-au datorat celor două licitaţii pe titluri de stat din ultima săptămână, ne-au precizat dealerii. Aceştia nu se aşteaptă, însă, ca trendul să se menţină şi în sesiunile viitoare.
Evoluţia imediat următoare a leului va depinde de piaţa titlurilor de stat. Potrivit surselor din piaţă, până nu se va afişa calendarul Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pentru august, nu există speranţe de creştere pentru leu.
În jurul orei 16:50, operaţiunile se perfectau, ieri, la 4,3835 - 4,3920 lei/euro.
Dolarul s-a apreciat, ieri, cu 0,3 bani faţă de leu, comparativ cu şedinţa de tranzacţionare anterioară, Banca Centrală afişând un curs de referinţă de 3,3314 lei/dolar.
Cursul de schimb pentru francul elveţian a fost anunţat la o valoare de 3,5482 lei/franc, în coborâre faţă de şedinţa precedentă, când paritatea monedei elveţiene faţă de leu a fost 3,5569 lei/franc.
Preţul aurului a scăzut în şedinţa de ieri, la 140,40 lei/gram, de la 143,33 lei/gram, nivel stabilit în şedinţa anterioară.
1. un sistem bancar stabil este util
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 26.07.2013, 01:27)
de aceea afirmatia dvs. este perfect valabila domnule Serbanescu :-) Totusi in ceea ce priveste economia trebuie sa va contrazic. Dati-mi va rog o alta tara unde a fost posibil sa se obtina un Return On Equity mai mare de 50%, spuneti-mi ce firma are o capitalizare bursiera de streetdog in timp ce concernul international este cotat aproape dublu, desi mai mult de 60% din capacitate este datorata plaiurilor mioritice. Daca mai punem si la socoteala faptul ca statul nu a intervenit in sistemul bancar cu nici un bailey considerand ca-i out ma intreb de ce nu stau la coada la vama ca sa intre in tara investitorii. Singura explicatie este ca cineva le-a spus ca am avea probleme, ori am fi brute, sau ca nu suntem asa perfecti ca natie. Ar fi fost totusi interesant daca in martie 2009 nu am fi lasat 40 de procente sa ajunga la zero. Ar fi avut astazi dureri de cap cei care sunt consumatori de snitel vienez, insa noi brutele ne-am fi tratat cu o ciorba de burta ca pe vremea celor care au decretat ca o provincie romaneasca nu e a noastra, ci a urmasilor,urmasilor nostri...
2. Predictibilitatea cursului e buna
(mesaj trimis de Gologan Leu în data de 26.07.2013, 21:59)
Stabilitatea relativa si predictibilitatea cursului sunt dorite de exportatori si importatori mai mult decat ... creditul... Inflatia si deprecierea par a fi, acum, daunatoare tocmai cresterii economice... De ce sa cumpar mai scump si din productia interna si de la import?