Leul nu mai poate scăpa de consecinţele politicilor iresponsabile

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 decembrie 2019

Lupta lui Hercule cu leul din Nemeea, relief antic, Villa Medici, Roma

Lupta lui Hercule cu leul din Nemeea, relief antic, Villa Medici, Roma


Călin Rechea

Guvernatorul BNR declara, în octombrie 2016, că "în toată cariera mea nu am văzut o situaţie macroeconomică mai bună pentru România", situaţie care era însoţită şi de "cele mai mari riscuri".

Din păcate, acel context economic era deja marcat de creşterea accentuată a deficitului extern şi a celui bugetar (vezi graficul 1).

Într-un articol din primăvara acestui an ("Condamnaţi la stagflaţie", BURSA, 11.04.2019) am prezentat corelaţia dintre deficitul extern şi cel bugetar al ţării noastre, pornind de la literatura de specialitate privind "deficitele gemene", care sunt studiate mai temeinic din punct de vedere empiric de cel puţin un sfert de secol.

Pornind de la ponderea deficitului de cont curent şi a celui bugetar în PIB, se observă evoluţia aproape paralelă a celor doi indicatori, în special în ultimii 10 ani.

"Dacă deficitele fiscale nu sunt compensate de creşterea economisirii private în raport cu investiţiile private, atunci deficitul bugetar va conduce la deficite comerciale tot mai mari", a scris profesorul american Steve Hanke, de la Johns Hopkins University, într-un articol Forbes din decembrie 2018.

Având în vedere accentuarea tendinţei negative a contului curent în raport cu deficitul bugetar, mai scriam atunci că "este foarte mare probabilitatea unei subestimări a deficitului bugetar".

După doar o jumătate de an, probabilitatea foarte ridicată s-a transformat în certitudine. Oare de ce nu s-a aprins cel puţin de atunci şi becul roşu pe "tabloul de bord" de la BNR? Sau s-a aprins, dar a fost ignorat pentru că atunci existau alte priorităţi de interes naţional?

Acum, parcă din senin, problema deficitelor gemene pare că a intrat în atenţia oficialilor BNR. "Noi, la Banca Naţională a României, ne menţinem opinia potrivit căreia corecţia deficitului extern trebuie făcută în principal prin corecţia deficitului public", a declarat guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul conferinţei anuale organizate de Asociaţia Analiştilor Financiari Bancari din Româ­nia.

Mai mult, conducătorul BNR a precizat că nu este suficientă doar deprecierea cursului de schimb pentru corectarea deficitului extern, mai ales că deprecierea ar avea efecte grave asupra deficitului bugetar.

Într-adevăr, deprecierea leului nu este suficientă pentru a corecta dezechilibrele acumulate ca urmare a gravelor erori de la nivelul politicii monetare şi fiscale din ultima decadă.

Chiar dacă acest fenomen nu este dorit de autorităţi, iar rezervele valutare ale Băncii Naţionale vor fi utilizate pentru temperarea deprecierii, controlul cursului de schimb nu este decât o iluzie deosebit de periculoasă.

Volatilitatea din ultimele zile (vezi graficul de pe ilustraţie) nu este decât un puternic semnal de alarmă, iar liniştirea cursului nu poate fi considerată decât un fenomen temporar.

Ar apărea vreun efect pozitiv dacă "terminăm discuţia despre cursul de schimb", după cum a îndemnat guvernatorul? Absolut deloc, mai ales în condiţiile în care autorităţile statului nu mai pot evita corectarea factorilor fundamentali care susţin valoarea unei monede naţionale.

"Monedele naţionale cresc sau scad deoarece astfel îşi exprimă capitalul internaţional încrederea în guvern", a scris reputatul analist american Martin Armstrong pe site-ul său, unde a subliniat şi factorii care determină valoarea acestora.

În opinia sa, "valoarea oricărei monede este susţinută de capacitatea productivă totală a populaţiei", care este influenţată de educaţie, gradul de calificare a forţei de muncă, influenţa cât mai redusă a guvernului asupra economiei şi cultura.

Armstrong a oferit un exemplu care este extrem de relevant şi pentru ţara noastră. După reunificarea Germaniei, un prieten i-a spus că şi-a recuperat proprietăţile din Germania de Est şi va investi în construirea unei fabrici, fiind convins că "germanii dau dovadă de o bună etică a muncii, iar aceasta se transmite genetic".

Analistul american l-a avertizat că decizia nu este înţeleaptă şi că nu se poate baza pe etica muncii acolo unde nu există. După mai puţin de doi ani prietenul lui Armstrong a trebuit să renunţe la afacere.

Toţi cei patru factori determinanţi ai capacităţii productive au fost puternic subminaţi şi în ţara noastră, iar poate unii au fost chiar distruşi complet în deceniile de îndoctrinare socialistă. Apoi România a intrat într-o "tranziţie" prelungită, marcată, în primii ani, de creşterea explozivă a preţurilor, cu efecte dramatice asupra coeziunii sociale şi culturii antreprenoriale.

Acesta este rezultatul politicilor monetare şi fiscale iresponsabile, marcate de pro-ciclicitate aproape permanent în ultimele trei decenii.

Deoarece construirea capitalului naţional este un proces greu şi îndelungat, chiar şi fără obstacole permanente din partea "autorităţilor", a fost adoptată soluţia facilă a financializării economiei şi crearea iluziei bunăstării prin umflarea bulelor imobiliare şi a consumului pe datorie.

În ciuda lecţiilor dramatice oferite de criza de la sfârşitul deceniului trecut, pare că totul a fost uitat, iar autorităţile guvernamentale au aplicat politici economice iresponsabile, care au condus la accentuarea divergenţei dintre dinamica datoriei publice şi a Produsului Intern Brut (vezi graficul 3), chiar dacă ţara noastră a înregistrat, pentru câţiva ani, cea mai mare creştere economică din UE.

Politica monetară ultrarelaxată a facilitat din plin această dinamică a datoriei publice, iar dobânzile aflate încă destul de aproape de minimele istorice, pe fondul unui context similar pe pieţele internaţionale, mai alimentează iluzia sustenabilităţii acesteia.

Iar pentru că nimeni nu doreşte să-şi asume responsabilitatea "implementării" acestor politici, orice semnal transmis de "agitaţia" cursului de schimb este considerat efect al unor atacuri speculative.

Tot oficiali ai BNR, dar şi ai Consiliului Fiscal, şi-au exprimat recent îngrijorarea cu privire la oportunitatea şi sustenabilitatea noii majorări a pensiilor din 2020.

Dar oare de ce s-a descoperit problema abia acum, deşi legea a fost adoptată de mai mult timp? Şi în acest caz să fie vorba despre alte priorităţi la nivelul BNR?

După ce a avertizat că este nevoie de amânarea majorării pensiilor, deoarece nu poate fi susţinută de buget, economistul şef al instituţiei, Valentin Lazea, a mai publicat patru argumente care trebuie, în opinia sa, explicate pensionarilor.

Lazea afirmă că majorarea pensiilor din acest an acoperă deja "rata inflaţiei şi creşterea PIB-ului de anul viitor", dar nu continuă cu "aritmetica" dincolo de acest orizont, cu toate că majorările anunţate au caracter permanent.

Despre al doilea argument, conform căruia "pensionarii nu sunt persoanele cu cel mai mare risc de sărăcie din România", nu se poate spune aproa­pe nimic, poate doar că este din categoria "Eugen Orlando Teodorovici".

Celelalte două argumente susţin că resursele bugetare ar trebui îndreptate mai mult către investiţii şi nu către consum, pentru că altfel "nu vom avea resurse economice pentru a rambursa împrumuturile şi tinerii vor continua să plece din ţară", iar "un câştig mare pe termen scurt se poate transforma într-o pierdere mare pentru ei şi pentru restul populaţiei". Dar cine să facă investiţiile?

Din păcate, economistul şef al Băncii Naţionale nu a inclus în listă, pe primul loc, argumentul fundamental: acela că sistemul public de pensii este, de fapt, o schemă Ponzi, iar acest sis­tem nu poate fi susţinut în condiţiile îmbătrânirii populaţiei şi a diminuării forţei de muncă.

Situaţia sistemului public de pensii este tot o consecinţă a problemelor structurale grave ale economiei naţionale, a căror listă o deschide cronicizarea deficitului de capital din sectorul privat naţional.

După ce a stat tolănit o perioadă, leul nostru pare că s-a transformat acum într-o pisică speriată, dar care nu are unde să se mai ascundă pentru a scăpa de consecinţele politicilor economice iresponsabile.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a spus, pentru ziarul de vineri, că ne confruntăm cu "sindromul lunii noiembrie". Domnia sa ne-a explicat: "La 1 noiembrie s-a produs aproa­pe automat sindromul lunii noiembrie. Luna noiembrie este ultima de toamnă, decembrie este la orizont, iarna este aproape, la fel şi Sărbătorile şi regula instalată în balanţa comercială internaţională arată clar că importurile depăşesc substanţial exporturile. În noiembrie, importatorii îşi cumpără mărfurile pentru luna decembrie şi aşa apare sindromul lunii noiembrie. Merg pe piaţa valutară, schimbă lei cu valută şi s-a produs efectul. Ulterior, se va redresa, dar intervine şi acel efect de pendulă".

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. O salvare la iresponsabilitate a noastră ar fi ca iresponsabilitatea altora sa fie chiar mai mare.

    Adica multi euro pe piața 

    Ceea ce se întâmplă și se va mai întâmpla 

    Anyway 

    O corecție acum la 4,80 si, după parlamentare (când or fie ele) la 4,85  

    În 2015 era 4,50 

    Salariile au explodat, nu are cum să nu se ajusteze si cursul, chiar dacă ar veni muulti euro în România .

    Dacă pensiile cresc însă la anul cu 40 la suta e horror si nu e alt drum decât saracia ca urmare a imploziei  

    1. Anyway, stai calm ca nu va fi nicio implozie. Daca ai sti cate implozii au fost prezise? As fi milionar daca puneam pariu o mie de lei de fiecare data. Tu nu esti mai prejos.

      Iar multi euro pe viata sunt si vor continua sa fie, daca o asculta cineva pe sefa ECB. 

      În ce economie cât de cât avansată au mai crescut pensiile cu 40 la sute deodată si inflația a rămas cu o cifră.

      ??? 

      Bine, hai atunci sa le crească pnl cu 50 la suta să rupă gura la pesedei?

      E bine ? 

      Este de la sine inteles, pentru oricine s-a uitat pe bugetul de anul acesta sau din anii trecuti ca era subinteleasa o micsorare a aparatului bugetar. Deci cresterea pensiilor era facuta cu conditia mentinerii deficitului public. Insa tot anul 2019 a fost pierdut inca de la pierderea alegerilor europarlamentare. PSD nu a mai avut capital politic pentru a face aceasta restructurare. Nu stiu daca chiar a avut intentii serioase sa o faca. PNL nu prea vrea dar vrea la guvernare.

    Politica iresponsabila a dus Iohannis: a provocat crize politice; si-a batut si isi bate joc de Constitutie si voi ii ridicati osanale; a denigrat guvernul cand Romania era la presedintia UE si apoi s-s impaunat cu rezultatele altora; dezbina natiunea si inca a ramas presedinte: in Germania pentru mai putin presedintele si-a dat demisia; etc. la infinit !!! Si voi va isterizati de parca vine apocalipsa, numai sa ii faceti pe plac lui Iohannis !!! Isarescu pana a fost reconfirmat pe functie a tacut; acum, desi mai retinut, pune pe altii din parohia lui sa prezica apocalipsa !! Ce ziceti: de fapt voi nu raspundeti pentru dezinformare si manipulare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     

    1. Esti din alt film!

      Din serialul cu Stan si Bran. 

      Nu poti sa cheltuiesti mai mult decat ai decat daca te imprumuti. Problema este ca aia care te tot imprumuta stiu ca ai deja multe credite si ca situatia "familiala" impune un nou credit asa incat te-au prins la ingesuiala (din nou) si te taxeaza. Ba mai mult, la un moment dat vor refuza sa te mai crediteze pentru ca nu mai poti duce atat de mult. 

      Nu poti sa ai venituri mai mari in mod constant (crestere economica sustenabila) decat daca investesti. Cum sa investesti daca toti banii (basca creditele) au mers la consum? Fara investitii, zero crestere economica sustenabila si aproape zero bani in plus la buget. De unde alti bani la consum (majorari de pensii/salarii) daca nici banii de acum nu ajung (cu tot cu creditele luate)? Mai luam niste credite? 

      Toate astea se intampla pe crestere economica generalizata in intrega lume. 

      Ce ne facem cand se va intra in recesiune si economiile (inclusiv a noastra) vor produce mai putin iar banii la buget vor fi mai putini (in conditiile in care nici acum nu ajung)? Luam alte credite ca sa acoperim diferenta lipsa la buget si creditele anterioare si majorarile promise? 

      Cine ne mai crediteaza? Cu ce costuri? Pana cand? 

      Tot consumam pe datorie Ti se pare normal sa tot cheltuiesti in fiecare luna 5.000 lei daca venitul tau lunar este de 4000 lei/luna? Asa procedezi la tine acasa? Dar daca angajatorul tau iti va reduce salariul la un moment dat sau te va concedia pentru ca firma la care lucrezi nu mai are vanzari (asa cum economia la un moment dat va produce si ea mai putin decat in anul anterior si va intra in recesiune)? Cu ce acoperi consumul de 5.000 lei basca creditele pe care le-ai luat daca nu ai pus nimic deoparte (asa cum nici PSD-istii nu au pus nimic deoparte in visteria tarii pentru vremuri grele ci numai pentru ei si neamurile lor)? Ce faci? Renunti la mancare sau la imbracaminte sau te sinucizi (asa cum au facut unii) pentru ca ai fost prost si iresponsabil atunci cand firma la care lucrai mergea bine si te platea bine iar tu te-ai ingropat in datorii pentru ca ai vrut mai mult decat iti permiteai? 

      E usor sa fii iresponsabil si sa traiesti pe datorie intr-o lume care de-abia asteapta sa te crediteze. Greu este sa fii responsabil si echilibrat atunci cand cheltuiesti iar si mai greu decat asta este sa dramuiesti banul atunci cand inaintea ta la conducerea tarii au fost niste iresponsabili care au consumat tot si chiar mai mult decat atat, te-au lasat si cu multe datorii de suportat (plati ce nu au fost efectuate, bani care erau doar pe hartie, adica teoretic, credite de rambursat, promisiuni de cresteri salariale sau de pensii, adica alte obligatii financiare etc.) si cu o economie in care nu s-a investit. Au cheltuit mult si pe datorie dar nu au realizat nimc (ne-au lasat cu datorii si cu strazile pline de infractori).. 

      Pe astia ii regreti tu?

      Esti boul boilor (sau hotul hotilor). 

    Intai specialistii pielii (...) de la BNR vor toca rezerva '' aparand '' leul. - pana in trim 2-3/2020.

    Vine mai apoi bomba cu pensiile. - trim 3/2020 

    Vine mai apoi reactia masiva pe FCY/ron (foreign currency/ron) si pe dobanzile la ron. - trim3 - trim 4 / 2020 pana in 2021.  

    Mai apoi ... nu va mai zic :)  

    Implica reactii sociale masive :).  

    p.s. totul incepe de la prostul management al ''specialistilor stelari'' de la BNR in acest context prezent si in viitorul proxim.  

    Totul se suprapune cu piata bear (corectie mai importanta, dar nu de magnitudinea celei din 2007-2009 din SUA) care incepe in perioada ian-mart 2020 si se finalizeaza in perioada iulie-sept 2022 pe pietele de capital relevante (SUA and friends) ale lumii.

    Amigos prezenti pe BVB sa isi ia jucariile cat mai au timp (avand in vedere lichiditatea minora de pe BVB) - follow the fat lady ... she will sing soon :) ... dupa ce vedeti S and P 500 in aria 3350-3450 incepe circul pietei bear... Roar-roar ...vine ursulica :) ! :))))))))))))))) 

    1. '' Vine mai apoi reactia masiva pe FCY/ron (foreign currency/ron) si pe dobanzile la ron. - trim3 - trim 4 / 2020 pana in 2021. ''

      ...cand ii vad acum pe toti parpalacii crizandu-se pentru o variatie de cativa bani pe eur/ron ma umfla rasul ! :))))))) Fata de ce urmeaza .... e ca si cum ai compara un val de apa facut cu mana in cada cu un val de tsunami de 100 metri, produs post-cutremur in ocean ... asta e raportul ...

      Sedeti bland... de la 4.75 la 4.80 e o gluma.  

      Salut Vali.Asa pare precum spui.Mai stii ceva de Aristotel?Se împlinesc 3 ani de când nu a mai postat vre-o opinie personală. Era un bun forecaster.

      E puțin îngrețoșat de tot ce mișcă prin Securistan. În rest e bine merci. Pătarea manșetelor în online-ul de limbă română nu-mi provoacă nicio plăcere.

      buna, da, sunt acel Vali care mai trecea si pe acolo pe romanianuda a lui Aristotel Costel :)

      nu mai stiu nimic de el, sincer imi e dor de stilul lui.

      ceea ce facea era unic in online-ul romanesc.  

      inca ceva - Aristotel Costel (romanianuda.blogspot.ro) a ddescoperit rezistenta de la 4.8450 ron/1 euro ...de acum 3-4 anishori ! ;) ...

      mare om, mare caracter :)  

      Stiu.Pacat ca nu mai vine cu analizele lui.Am apreciat acuratețea calculelor lui.Pe blogul lui apăreau multe comentarii interesante printre care si ale tale.Asa te-am recunoscut si pe tine.Toate cele bune.Astept si eu corecțiile pe care toată lumea le așteaptă, si pe care americanii le contracareaza prin manipulare ordinară. Banii injectati de FED ,ajung pe burse susținând o bulă care se tot umflă sfidînd toate analizele tehnice.

      eh, ar fi multe de vorbit si discutat ...dar nu vreau sa alunec inspre blogging din aria comentariilor ... ideea e ca atunci cand S&P 500 ajunge in aria 3350-3500 (3450 aprox) de acolo se va curba si va intra in bear market cam 12-18 luni.

      Dupa aia... bull market aprox. o decada (pana in 2029-2032). Deci: daca ai malai, tine de el ca vin niste oportunitati ingrozitor de misto de achizitii pe bursa... doar quality stuff pentru dividende pentru long-term, nu trading .... deci... take care! 2020 si 2021 vor fi ani grei! Ai grija sa ti-i faci misto daca stii cum sa te misti!  

      Mersi de aprecieri.

      Ganduri bune!  

    neutilizat sau slab utilizat pina in prezent.

    Sa ai petrol, gaze, minerale fel de fel, teren agricol - cu recolte enorme, la unele (porumb, floarea soarelui,... miere de albina) situindu-ne pe primul loc in UE - paduri, munti, dealuri, cimpii, riuri, mare si sa te situezi la PIB pe locuitor in Urma Ungariei, este ceva cu totul inadmisibil. 

    Tara are nevoie de modernizare si dezvoltare. Ceea ce s-a facut pina in prezent in domeniu a fost doar pe baza contaminarii facuta de occident. 

    Avem guvern, avem presedinte cu usi larg deschise in occident, vom avea un parlament pe linie, nimic nu lipseste ca Guvernul sa nu faca o treaba excelenta. Nu ne mai putem perrmite alti ani pierduti. Si dezvoltarea trebuie sa vina pe baza de investitii straine. Daca conducatorii actuali nu sunt in stare sa faca asta sa lase pe altii. 

    E o rusine sa sustii ca cresterea unor salarii si pensii mizere vor duce la dezastrul tarii, cind ai rezerve incotro te uiti, de la jaful incalculabil, la evaziunea fiscala, 26-32% din PIB!, un aparat bugetar monstruos umflat, salari nersimtite si pensii speciale... 

    Intelectualii tarii, comentatorii de pe toate plaiurile, prin scrierile lor trebuie sa-i faca constienti pe conducatorii tarii ca au o treba de facut si n-au alta sansa. Daca nu modernizeaza si dezvolta tara, sa n-aiba posibilitatea sa scoata nasul in lume!

    Deci, la munca, baieti! 

    1. Usile sunt larg deschise doar la muzeele pe care Ciolannis le calca in picioare.

    Din partea unui fan al aurului, va reamintesc ca suportul la $1450 este "greu de ucis" cu tot profit-takingul de rigoare al celor ce au "prins" marele raliu din vara. Asta se numeste consolidare in asteptarea datelor privind piata muncii si sectorul serviciilor de pe sfarsit de an. Incet, incet, "blindatele" XAU iau pozitii de atac...

    Leul s-a depreciat si va continua sa se deprecieze exclusiv din cauza mafiei psd care a lasat deficit de 4,5%! Cel mai rau este faptul ca acest deficit a ajuns numai în consumul de produse si servicii din import! Pe mafia psd sa dai vina bai Rechea! Nu guvernatorul bnr a facut politicile economice ale tarii!

    1. e de discutat.

      nu sunt psd-ist. am vederi de centru-dreapta.  

      Dar uite viziunea mea: intr-o tara unde economia a fost data in mainile capitalului strain si nu exista sindicate organizate in mediul privat (in general), statul a preluat functia sindicatului de ajustare FORTATA a nivelului salariilor IN SUS. Statul a intentionat realizarea unui efect de difuzare in economia privata a urcarii salariilor pe fondul unui somaj scazut.  

      INTENTIA A FOST BUNA SAU FOARTE BUNA.  

      Capitalul strain oricum isi scoate profit din punerea noastra la munca pe terenul nostru si pe resursele noastre naturale. De ce nu i-am capsa mai rau la costul resursei umane?  

      Logica economia a PSD prezinta validitate pentru mine.  

      Dar ! ...caci e un mare dar! .... m-a jignit modul in care au "vandut" teoria wage-led-growth (crestere economica bazata pe consum din marirea salariilor) ... .au marketizat-o si au vandut-o ca pe o MITA ! O mita fara fata, fara chip ..... o mita GENERALIZATA. Unde vine marea mana a PSD si urca salariile si oamenii multumiti (?) ar fi trebuit sa inchida ochii la giumbuslucurile lor cu Justitia.  

      PSD a incercat sa mituiasca intr-o singura miscare un neam intreg. SI A FOST REFUZAT! Romanii au demonstrat ca grup ca nu sunt un popor de hoti si spagari!  

      Romanii m-au facut mandru prin alegerile facute de ei! Bravo lor!  

      p.s. ... dar teoria economica in functie de care s-a orientat PSD are sens! Si are mare aplicabilitate in Romania! Urmareste reactia PiS din Polonia (principalul partid de guvernamant ) care a luat in brate teoria wage-led-growth verificata in Romania de PSD ! Si cehii incearca ceva asemanator! Repet: a fost brilianta teoria economica aplicata de PSD! Doar ca statul nu a avut puterea sa preseze mai tare economia privata sa mareasca salariile ca sa tina pasul pana sa inceapa sa aiba probleme cu deficitul. Dar a fost jegoasa viziunea de tipul "iti dau o spaga mica dar lasa-ma sa modific Justitia" - jignea un popor intreg! Pe mine m-a jignit profund!  

      Dar repet: SALARIILE TREBUIE SA CREASCA ACCELERAT IN ROMANIA SI VOR CRESTE ACCELERAT IN ROMANIA! Capitalul strain daca nu tine pasul e invitat sa se care, ne descurcam si singuri! S-ar repeta situatia din perioada interbelica cand capitalurile straine au iesit din Ro si romanii au preluat si organizat business-urile locale! Si le-au condus foarte bine!  

      Ganditi oamenilor!  

      Salariul vostru e un cost pentru capitalul strain! Voi sunteti interesati ca el sa creasca, patronul e interesat ca el sa ramana sau sa scada! Vedeti-va interesul! SALARIILE TREBUIE SA CREASCA!

       

      La fiecare crestere de venituri in RO,indiferent ca sunt la pensii,salarii etc,"suplimentul de bani sa fie incasat "trebe" sa fie incasat de "unii"...Asa apare rapid devalorizarea leului...Si ni se vira pe gat tot felul de povesti cu inflatia,dezechilibre economice etc...Poate cineva sa argumenteze matematic de ce leul e 4,7 si nu 4 sau 8?Marlaniile astea cu cursurile valutare care evident sunt in favoarea unora au fost si vor fi tot timpul.

      Si in rest nu va faceti iluzii.Au plecat tontii PSD si sau instalat tontii PNL.Singura deosebire este ca PSDistii si-au facut plinul iar PNListii incep de la stadiul de fomisti.Deci vor incepe cu prima "reforma" a aparatului bugetar.Aceasta consta in maturarea pesedistilor aflati in functii publice si inlocuirea lor cu penelisti."La vremuri noi oameni noi"...Cam de pe vremea fanariotilor tot asa...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb