• Banca Naţională a prezentat ieri noile însemne monetare
• Bancnotele sînt similare cu cele vechi
• Singura deosebire o constituie hîrtia de 500 de lei
Banul are valoare! Acesta este sloganul pe care l-a lansat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, ieri, cu ocazia prezentării oficiale a noilor însemne monetare. Domnia sa speră ca noul leu să fie cu adevărat greu şi să ne ducă cu brio spre zona euro. Noile monede şi bancnote urmează să intre în circulaţie în-cepînd cu 1 iulie 2005. Vechile însemne vor circula în paralel cu noile bancnote şi monede timp de un an şi jumătate.
Atunci cînd a fost concepută noua emisiune monetară, BNR a avut în vedere atît menţinerea structurii actuale, cît şi racordarea la structura pe cupiuri a bancnotelor euro. De aceea, noile dimensiuni ale însemnelor sînt similare cu cele ale bancnotelor euro, explică Mugur Isărescu.
BNR a luat în considerare şi raportul actual dintre puterea de cumpărare a populaţiei din ţara noastră şi cea din zona euro. Cu 1 leu nou (10.000 lei vechi), bancnota cu cea mai mică valoare, putem cumpăra două pîini. Similar, cu cea mai mică bancnotă euro, cea de 5 euro, se pot cumpăra tot două pîini, arată guvernatorul BNR.
Suportul de imprimare al noilor bancnote este tot de tip polimer. "Experienţa a condus la această decizie", spune Mugur Isărescu.
Astfel, ciclul de viaţă al bancnotelor din polimer este de 2-4 ori mai mare decît al celor din hîrtie. În plus, suportul polimer conferă o siguranţă s-porită împotriva falsificării. În acest sens, noile bancnote cuprind ultimele descoperiri în domeniul elementelor de siguranţă, grupate în trei categorii, adaugă guvernatorul BNR. Din elementele de siguranţă destinate publicului fac parte fereastra transparentă, banda iridiscentă, fir de siguranţă, imprimare în relief sau filigran (portret şi sigla BNR). Celelalte categorii de elemente de siguranţă sînt destinate lucrătorilor din sectorul bancar, iar ultimele sînt cunos-cute doar de persoanele autorizate din BNR.
Prin noua emisiune monetară a fost introdusă o nouă bancnotă, cea 500 lei. Pe aceasta este desenat portretul poetului naţional Mihai Eminescu. Pe reversul bancnotei este desenat ziarul Timpul, unde marele poet a fost mai întîi redactor, iar ulterior, redactor şef, precizează guvernatorul BNR. În aceasta publicaţie, Mihai Eminescu scria: "Cînd se împuţinează munca, trebuie să se împuţineze şi banii".