Înfrângerea candidatului PSD, Mircea Geoană, la alegerile prezidenţiale din 6 decembrie ce a adus, după sine, şi sfârşitul proiectului Johannis, a tulburat apele în PNL.
O parte din liderii liberalii au ieşit cu acuze la adresa PSD, a "stângii populiste", şi se gândesc la o variantă de guvernare alături de forţele de dreapta, respectiv PD-L.
Un alt curent de opinie în partid este ceva mai reţinut în această privinţă, condiţionând, mai nou, începerea negocierilor cu PD-L de obţinerea postului de premier.
Alţi liberali se gândesc la trecerea partidului în opoziţie şi susţinerea învestiturii unui guvern PD-L, în timp ce alţi liberali se gândesc la varianta unui guvern de uniune naţională.
Scânteia care a încins spiritele în PNL a fost, se pare, telefonul pe care l-ar fi dat Traian Băsescu fostului lider liberal Călin Popescu Tăriceanu, fapt care l-ar fi deranjat pe liderul PNL, Crin Antonescu.
Nu trebuie neglijat nici faptul că această campanie electorală a fost una costisitoare pentru partid, iar presiunile din teritoriu pentru accederea la guvernare sunt mari.
• Tăriceanu nu vrea cu "stânga populistă sau socialistă"
Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că interesul partidului este acela să-şi menţină o poziţie importantă pe scena politică şi, pentru aceasta, partidul ar trebui să discute cu toate partidele. Tăriceanu a invocat, în acest sens, şi doctrina partidului, una de dreapta, mai compatibilă cu cea a PD-L, decât cu cea a PSD.
"Electoratul liberal şi electoratul nostru de dreapta doresc să fie parte la luarea deciziilor, nu să asiste cum stânga populistă sau socialistă ia decizii care îi afectează şi cred că acest lucru trebuie spus cu curaj şi nu trebuie ocolit şi trebuie să ţinem cont de aceste elemente când vom realiza o formulă finală", a declarat Tă-ricea-nu, citat de Agerpres.
Totodată, Tăriceanu s-a exprimat pentru o soluţie pentru rezolvarea crizei politice rapide şi nu pentru alegeri anticipate, variantă care, în opinia sa, "nu trebuie în niciun caz luată în considerare".
• Antonescu condiţionează negocierile cu PD-L de obţinerea postului de premier
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, ieri, că partidul pe care îl conduce ar putea începe discuţii ca să intre la guvernare, însă numai în situaţia în care ar obţine postul de premier.
Declaraţia sa vine în contextul în care, recent, liderul PNL excludea o asemenea variantă. Crin Antonescu a explicat nevoia obţinerea postului de premier susţinând că alături de PD-L "este imposibil de guvernat", dovada invocată fiind eşecul Alianţei DA şi al Coaliţiei PSD - PD-L.
De asemenea, Crin Antonescu a mai precizat că, în opinia sa, şansele ca PD-L să accepte acest aspect sunt limitate, la fel şi şansele de formare a unui guvern PD-L - PNL.
• Haşoti ar da votul unui guvern PD-L din opoziţie
Puiu Haşoti, liderul senatorilor PNL, este susţinătorul variantei de a acorda unui guvern PD-L votul de învestitură în Parlalment, ţinând cont de situaţia politică şi economică a ţării, însă cu precizarea că acest guvern nu va avea mereu susţinerea în Parlament.
Conform spuselor sale, un eventual guvern PD-L ar trebui lăsat să lucreze câteva luni, iar în acest caz, practic PNL s-ar afla în opoziţie.
Liderul senatorilor PNL a mai precizat că nu este de acord ca partidul pe care îl reprezintă să guverneze cu PD-L din cauza lui Traian Băsescu şi a foştilor săi colegi care acum îngroaşă rândurile democrat-liberalilor, însă a menţionat că în situaţia în care PNL ar obţine pos-tul de premier, negocierile pentru formarea unui guvern ar putea începe.
• Meleşcanu vrea un guvern de uniune naţională
Senatorul PNL Teodor Me-leş-canu vine cu o altă propunere la criza poltică, în opinia sa, fiind necesar un guvern de uniune naţionale. În opinia sa, acest lucru ar aduce unele garanţii partidului şi totodată, ar reprezenta "o soluţie bună" pentru ţară.
Meleşcanu mai optează pentru dis-cuţii serioase cu partidele politice. Interesant este că propunerea lui Meleşcanu a stârnit deja reacţii în PNL. Puiu Haşoti a apreciat că aceas-tă variantă nu este oportună întrucât ar duce la dispariţia opoziţiei, fiind un nonsens.