Biroul Politic Naţional al PNL se va reuni, astăzi, începând cu ora 19:00, la sediul central al partidului, urmând să ia o decizie în privinţa negocierilor cu USR şi PSD, informează Agerpres.
"Aşa cum ştiţi şi aşa cum am pornit cu mandatul, am fost la discuţii cu cele două partide, voi merge în PNL cu concluziile celor două discuţii, iar decizia o va lua PNL, nu o va lua preşedintele PNL", a declarat, vineri, liderul liberalilor, Florin Cîţu.
Cîţu a catalogat discuţia cu PSD drept una "bună".
"A fost o discuţie bună. (...) Acum, nu putem peste noapte să spunem că totul este roz între PNL şi PSD, dar ce pot să spun este că suntem responsabili. Am pornit la acest drum pentru a face un guvern. Ne uităm la cea mai bună soluţie pentru PNL şi pentru România şi trebuie să găsim o formulă prin care să guvernăm România în următoarea perioadă, dar, repet, decizia pentru PNL va fi luată în PNL", a afirmat Cîţu.
Potrivit acestuia, la întâlnirea cu PSD s-a avansat varianta unui premier prin rotaţie, dar nu s-a discutat aproape deloc despre portofolii sau funcţia de prim-ministru.
"Este o variantă pusă pe masă, însă mergem fiecare în partidul lui să vedem dacă această variantă este acceptată în partid", a explicat liderul PNL.
Despre o variantă a unei guvernări PSD - PNL pentru o perioadă de şapte ani, acesta a afirmat: "Haideţi să facem un pas, să avem un guvern acum şi despre şapte ani putem să discutăm mai târziu".
"Staţi să vedem care este formula la care se ajunge. În acest moment, mandatul pe care l-am avut eu şi echipa de negociere este acela de a discuta atât cu USR, cât şi cu PSD. Luăm concluziile pentru amândouă şi mergem către partid", a răspuns Florin Cîţu, întrebat dacă PNL este dispus să cedeze funcţia de premier chiar şi pentru o perioadă de doi ani.
Acesta a spus că dialogul cu USR va fi menţinut. "N-am înţeles şi aici sunt puţin dezamăgit, noi am avut o discuţie bună cu cei de la USR, dar am văzut o declaraţie în spaţiul public a domnului Cioloş care iarăşi pune sub umbră autoritatea preşedintelui PNL. E complicat să negociezi cu cineva care spune că atunci când vorbeşti de preşedintele PNL ar fi o glumă să fie premier. Dar menţinem dialogul şi discutăm", a menţionat Cîţu.
Conform preşedintelui PNL, UDMR va face parte din guvern în orice formulă. "UDMR sunt partenerii noştri şi vor face parte din guvern în orice formulă", a transmis Florin Cîţu.
Liberalii au avut săptămâna trecută negocieri cu USR şi cu PSD.
Alexandru Muraru, liderul PNL Iaşi, Ciprian Ciucu - preşedintele PNL Bucureşti şi deputatul Cristian Băcanu au anunţat că doresc refacerea coaliţiei cu USR şi UDMR.
Şi social-democraţii urmează să se reunească, luni, într-o şedinţă a Consiliului Politic Naţional.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2021, 11:19)
Asa sa fie oare? Cu presedintele Iohannis cum ramane? Nu a dat omul indicatii clare sa se faca alianta cu PSD? Si in acest moment de decizie va fi la fel de ”impartial” ca si la congresul PNL?
USR a spus de la bun inceput ca nu il accepta pe Catu premier. Pentru ei un stfel de subiect este o gluma si chiar una proasta deoarece arata ca cei din PNL nu iau in considerare principala lor doleanta.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2021, 14:31)
Nici cu PSD Catu nu ajunge premier, insa cu PSD vor putea fura daca ajung sa se inteleaga la impartirea ciolanului.
Cu USR nu prea e loc de furat, dar e loc de guvernat decent daca PNL-ul intelege sa renunte la cateva figuri triste din guvern (ceea ce este foarte greu).
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2021, 17:17)
Pana acum cu cine a furat pnl ,nu cu usr ca doar nu cu mine ,sunteti jalnici
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2021, 18:30)
Daca furau la gramada erau inca bine mersi impreuna la guvernare si nu aveam nici o criza politica. Tocmai ca PNL a dorit sa fure (vedeti indeosebi razgandirile si rezistenta la orice transparenta din partea lui Catu privind PNDL3 dar si alte alocari de fonduri) iar USR s-a opus iar acesta a fost unul din principalele motive sa scape de USR.
Al doilea motiv de mare iritare era cerinta USR privind reforma in justitie, iar cu aceasta cerinta insistenta chiar a reusit sa ii supere pe toti cei care ar fi trebuit sa fie alaturi de ei in reforma statului: PNL, UDMR, Iohannis.
Si uite asa balbele, interesele si lacomia PNL-ului si UDMR-ului atent coordonate de Iohannis au reusit sa ofere o nesperata pleasca PSD-ului transformat peste noapte din ”ciuma rosie” in ”crucea rosie”. Iar cu PSD-ul s pare ca nu vor avea nici o problema sa guverneze (a se citi: sa fure la gramada) desi ani de zile si-au aruncat vorbe grele. E adevarat ca cei din PNL acum ling unde inainte au scuipat dar o fac pe bani asa ca reformele dorite de cei care i-au votat cu speranta unei schimbari mai pot astepta.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2021, 18:43)
Daca ar fi furat in tandem cu USR-ul, nu s-ar fi despartit de ei.
Tocmai asta a fost problema cu USRul, ca PNListii nu puteau sa fure ca PSDistiii, iar presedintele dorea o justitie politizata pe cand USRul a incercat depolitizarea ei, macar partial.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2021, 14:46)
Pnl va dispare absorbit de catre psd, urmasul pcr. Astfel, ion ilici iliescu isi vede visul cu ochii. Dupa ce a ingropat pnt-cd, opozant fatis a comunistilor, absoarbe pnl urmasul Bratienilor-fauritorii Romaniei moderne.