Libra - sub tirul congresmanilor americani

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 iulie 2019

Libra - sub tirul congresmanilor americani

Brad Sherman: "Este posibil ca pericolele pe care le prezintă Libra să fie mai mari chiar decât atacurile teroriste din 11 septembrie 2001"

Proiectul reţelei de socializare Facebook ce are drept scop lansarea activului virtual Libra s-a aflat în această săptămâna sub tirul congresmanilor americani, democratul Brad Sherman afirmând miercuri că este posibil ca pericolele potenţiale pe care le prezintă Libra să fie mai mari chiar decât atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

"Unii ne spun că inovaţia este întotdeauna bună. Cel mai inovator lucru din acest secol a apărut atunci când Osama bin Laden a venit cu ideea inovatoare de a dirija zborul a două avioane în turnuri (...). Acest proiect (n.r. Libra) poate crea un pericol şi mai mare", a declarat Brad Sherman în timp ce imita două avioane lovind turnurile World Trade Center din New York, citat de Market Watch.

Declaraţia congresmanului american a fost făcută în timpul audierilor lui David Marcus, directorul Facebook care coordonează proiectul Libra, de către parlamentarii din Comisia pentru Servicii Financiare, legate de riscurile pe care le implică moneda digitală privind confidenţialitatea datelor, protecţia consumatorilor şi controlul spălării banilor.

Congresmanul a afirmat că Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, creează o monedă virtuală, precum Bitcoin, despre care se spune adesea că oferă "intimitate traficanţilor de droguri, de persoane, teroriştilor sau evazioniştilor fiscali", notează Market Watch.

În plus, Sherman a insistat că Mark Zuckerberg ar trebui de fapt audiat în comisie, care deja a pus în circulaţie un proiect de lege ce este posibil să blocheze demersul Facebook prin interzicerea ca reţeaua de socializare şi alte companii din domeniul tehnologic să intre în piaţa serviciilor financiare.

Timp de două zile de audieri în Congres, atât republicanii, cât şi democraţii au criticat proiectul Libra, parlamentarii exprimându-şi îngrijorările îndeosebi în legătură cu încredinţarea informaţiilor de natură financiară gigantului de social media.

Maxine Waters, preşedintele comisiei parlamentare a declarat: "Am îngrijorări serioase cu privire de planurile Facebook, care ridică probleme în privinţa confidenţialităţii, a comerţului, a siguranţei naţionale şi a politicii monetare, nu doar pentru cele peste două miliarde de utilizatori ai Facebook, care vor avea acces imediat la aceste produse, dar şi pentru consumatori şi investitori, pentru economia globală".

Waters a mai subliniat că, dacă planurile Facebook se vor concretiza, compania şi partenerii săi vor avea o putere economică imensă care are potenţialul de a destabiliza monedele naţionale.

Reprezentanta democrată Carolyn Maloney i-a cerut lui Marcus să se angajeze la un program pilot pentru Libra, cu un milion de utilizatori supravegheaţi de autorităţile de reglementare financiară din Statele Unite, respectiv Rezerva Federală şi Securities and Exchange Commission (SEC).

"Cred că nu ar trebui să lansaţi Libra deloc. Măcar ar trebui să acceptaţi acest mic program pilot", a spus Maloney, citată de CNBC.

Marcus, care a fost preşedintele PayPal în perioada 2012-2014, nu s-a angajat în favoarea realizării proiectului pilot, dar a încercat să convingă parlamentarii afirmând că Libra nu va fi lansată decât după ce se va răspunde pe deplin îngrijorărilor autorităţilor de reglementare.

Reprezentanţii ambelor partide au întrebat cum va reuşi Facebook să asigure o protecţie suficientă a consumatorilor şi cum va preveni ca Libra să fie folosită pentru activităţi ilegale cum ar fi spălarea banilor sau finanţarea terorismului.

Reprezentantul republican Ann Wagner a declarat: "Sunt îngrijorat că data de lansare, 2020, reprezintă profundă o lipsă de atenţie asupra modului în care Libra ar putea afecta securitatea financiară, sistemul financiar global, confidenţialitatea datelor oamenilor la nivel mondial, activităţile ilegale şi drepturile omului la nivel internaţional".

Marţi seara, în urma audierii coordonatorului proiectului Libra în Congres, preţul criptomonedei Bitcoin, cea mai populară monedă virtuală, a scăzut rapid sub nivelul de 10.000 de dolari, pierzând peste zece miliarde de dolari din capitalizarea sa în numai o oră, potrivit news.ro care citează The Independent.

Declinul înseamnă că Bitcoin a pierdut peste un sfert din preţul său în cele şapte zile anterioare, marcând sfârşitul unei perioade lungi de creştere care a început în 2019.

Pe parcursul a doar o oră, după audiere, Bitcoin s-a depreciat cu aproape 1.000 de dolari, ceea ce a şters pes-te 10 miliarde de dolari din capitalizarea totală a monedei virtuale.

La finalul săptămânii trecute şi începutul acestei săptămâni, cotaţia Bitcoin a înregistrat scăderi masive, mişcări puse de analişti pe seama criticilor aduse de preşedintele american Donald Trump la adresa criptomonedelor, inclusiv a proiectului Libra.

"Nu sunt un fan al Bitcoin sau al altor criptomonede, care nu sunt bani şi a căror valoare este foarte volatilă şi bazată pe aer", a scris preşedintele Statelor Unite pe Twitter.

Donald Trump a avertizat că, în lipsa unui cadru adecvat de reglementare, este posibil ca monedele virtuale să fie folosite pentru finanţarea activităţilor ilegale, precum traficul de droguri.

În ultima perioadă, Facebook a fost criticată atât de oficiali şi autorităţile de reglementare din Statele Unite, cât şi din Europa, care şi-au manifestat îngrijorarea că adoptarea pe scară largă a Libra de către cele peste două miliarde de utilizatori ai Facebook este posibil să destabilizeze sectorul financiar.

Faţă de scăderile recente, în ultimele două zile, preţul criptomonedei Bitcoin a cunoscut o revenire, ieri, la ora 18:00, cotaţia monedei digitale tranzacţionându-se la 10.345 de dolari, conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 184,53 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: "LIBRA reprezintă o provocare foarte mare pentru autorităţi, bănci centrale, reglementatori ai pieţelor".

LIBRA iese din categoria crypto-monedelor fiind un alt tip de activ financiar, care se defineşte în raport cu monede autentice şi ar avea în spate resurse ale celor care vor să realizeze acest proiect, consideră Daniel Dăianu, proaspăt numit în funcţia de preşedinte al Consiliului Financiar.

Domnia sa a scris într-un articol publicat pe site-ul Opinii BNR: "Se poate spune că LIBRA ar fi un alt "animal" în raport cu "cripto-monedele", ceea ce se vede lesne din design aşa cum a fost anunţat. LIBRA ar urma să aibă un back-up/spate financiar format din resurse ale iniţiatorilor proiectului. Altfel spus, LIBRA nu ar sta pe propriile picioare şi ar reclama un "împrumutător de ultimă instanţă"(nu suveran!) în resursele folosite pentru back-up. Recurgând la o analogie, acest back-up ar fi precum rezervele unei bănci centrale, pe care se construieşte masa monetară. Mai mult, pentru a se asigura stabilitate monetară, LIBRA ar fi definită în raport cu un mănunchi de monede reale şi obligaţiuni cu bun rating. Vedem deci că LIBRA ar ieşi din categoria crypto-monedelor fiind un alt tip de activ financiar, care se defineşte în raport cu monede autentice şi ar avea în spate resurse ale celor care vor să realizeze acest proiect.

Sunt perspective ale proiectului care au de ce să preocupe serios, nu numai băncile centrale. Astfel:

- În primul rând, ar fi vorba de magnitudinea schemei. Dacă avem în vedere că Facebook are circa 2 milirde de utilizatori, gândul devine, cum ar zice americanii, mind-boggling. Aici se poate stabili o pralelă cu dimensiunea operaţiunilor marilor companii de telecomunicaţii/online, cu giganţi precum Google, Alibaba (are peste 1 miliard de utilizatori numai în China), etc.

- Facebook şi alte companii care ar fi angrenate în proiect (Visa, Mastercard, Paypal, etc) este de presupus că ar încerca să furnizeze servicii financiare; ar deveni o entitate non-bancară gigant în industria financiară. Nu există entitate financiară acum în lume care să se măsoare cu aşa ceva.

- Se ridică automat chestiuni ce ţin de controlul pieţelor, concentrarea puterii pe piaţă (ar fi legislaţie anti-trust în acţiune), posibilitatea unor abuzuri pe piaţă. Scandalul în care este implicat Facebook privind utilizarea nepermisă a datelor personale şi comercializarea lor către firme terţe spune multe din acest punct de vedere.

- Când dimensiunea este atât de mult ieşită din comun, apar riscuri sistemice pe măsură. Să ne gândim la aspecte de lichiditate pe piaţă, dacă LIBRA ar suferi de o criză de încredere. Pe pieţe de capital, fondurile monetare (money market funds) pun acest risc; aşa s-ar întâmpla şi cu LIBRA.

- LIBRA, dacă ar deveni furnizor de servicii financiare, ar putea interfera cu politici monetare, ar afecta stabilitatea financiară în măsura în care ar produce perturbaţii în circulaţia lichidităţilor.

Una peste alta, LIBRA (ce poate inspira şi alţi giganţi) reprezintă o provocare foarte mare pentru autorităţi, bănci centrale, reglementatori ai pieţelor. Voci autorizate din FMI, Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), bănci centrale mari (Fed, ECB, Banca Angliei) au temei să privească cu mefienţă schema LIBRA. Nu este vorba numai că acest token digital nu are un stat în spate, dar magnitudinea schemei ar aduce cu sine riscuri foarte mari.

Şi mai este ceva. Lecţie mare a crizei financiare este că industria financiară trebuie să fie bine reglementată şi supravegheată. Bănci, pieţe de capital (cu tot felul de fonduri de investiţii), se cuvine să între sub incidenţa reglementărilor. Că vorbim de cerinţe de capital şi lichditate, transparenţă, regimul produselor financiare utilizate, pedepsirea abuzurilor pe pieţe, etc.

Cu atât mai mult nu se poate accepta o "paralelizare" a circuitelor financiare prin apariţia unor entităţi gigant la scară globală (care pot lăsa cu mult în urmă cele mai mari bănci), cu riscurile ce incumbă.

Big tech intră în forţă în industria financiară. Reglementarea trebuie să fie severă având în vedere riscurile ce apar. Din cele prezentate mai sus înţelegem imboldul pe care îl capătă bănci centrale de a emite monedele digitale, chiar dacă numerarul nu trebuie să fie eliminat din sistemul monetar (apropo de aspecte de Securitate naţională)".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cea mai mare escrocherie financiara au facut-o ... da, americanii. Si au continuat, nu a ajuns ca au eliminat din paritatea dolar-aur aurul. Au continuat cu introducerea conceptului de rezerva fractionara si cu dreptul simultan de a emite moneda oferit bancilor comerciale. Pentru cine a mai citit ceva in domeniu, modul in care Daianu critica dorinta Facebook de a avea o Libra se traduce simplu: "Hotul striga hotii!".

    Apropo, stie cineva ce a facut domnul Daianu la BNR? 

    Celebrul Bula al americanilor, Murphy, ar fi tare mandru pentru confirmarea cu prisosinta a constatarii ca fiecare ocupa pozitia in care incompetenta lui este maxima. 

    Bancherii sunt suparati ca altcineva decat ei s-au prins cum este subjugata populatia globului si vrea si el (altcineva-ul Facebook) sa intre la masa. 

    Din 1971 bancnota are valoarea de Nimic, toata lumea vrea cat mai mult nimic.

    Intrebarea este ce faci cu acel nimic... 

    Cea mai mare escrocherie financiara au facut-o ... da, americanii. Si au continuat, nu a ajuns ca au eliminat din paritatea dolar-aur aurul. Au continuat cu introducerea conceptului de rezerva fractionara si cu dreptul simultan de a emite moneda oferit bancilor comerciale. Pentru cine a mai citit ceva in domeniu, modul in care Daianu critica dorinta Facebook de a avea o Libra se traduce simplu: "Hotul striga hotii!".

    Apropo, stie cineva ce a facut domnul Daianu la BNR? 

    Celebrul Bula al americanilor, Murphy, ar fi tare mandru pentru confirmarea cu prisosinta a constatarii ca fiecare ocupa pozitia in care incompetenta lui este maxima. 

    Bancherii sunt suparati ca altcineva decat ei s-au prins cum este subjugata populatia globului si vrea si el (altcineva-ul Facebook) sa intre la masa. 

    Din 1971 bancnota are valoarea de Nimic, toata lumea vrea cat mai mult nimic.

    Intrebarea este ce faci cu acel nimic... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb