Lichiditatea slabă de la BVB dăunează grav cotaţiei "Petrom"

MĂDĂLINA PĂSĂRELU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 august 2013

Lichiditatea slabă de la BVB dăunează grav cotaţiei "Petrom"

Cotaţia acţiunilor SNP Petrom, listate la Bursa de Valori Bucureşti, suferă din cauza lichidităţii slabe de pe meleagurile noastre, în timp ce, la Viena, societatea mamă OMV Austria are parte de un climat mult mai favorabil.

Deşi rezultatele din ţara noastră ale Petrom arată mult mai bine decât cele ale OMV Austria, investitorii preferă compania străină, datorită simplului fapt că Viena este incomparabil mai accesibilă pentru ei.

Acţiunile OMV au crescut, în acest an, la Bursa din Viena cu 35,62%, la 36,18 euro/unitate (miercuri), în timp ce acţiunile SNP Petrom, s-au depreciat cu 0,7%, până ieri, când au încheiat şedinţa de tranzacţionare de la BVB la 0,4350 lei/unitate.

Profitul net al Petrom a înregistrat, în prima jumătate a anului, o creştere de 18% faţă de perioada similară din 2012, ajungând la 2,393 miliarde lei. În schimb, OMV a realizat un profit net atribuibil acţionarilor de 671 milioane de euro, cu 20% mai mic, în perioada analizată.

Adrian Simionescu, broker la "Vienna Investment Trust", opinează că acţiunile OMV listate pe bursa de la Viena cunosc o creştere mult mai mare decât SNP la BVB, de 35%, de la începutul anului şi până acum, deoarece investitorii de acolo sunt mai buni cunoscători ai pieţei financiare. Domnia sa ne-a spus: "Noi ducem lipsă de astfel de oameni care, pe lângă experienţă, deţin capitaluri şi surse investiţionale mult mai mari. Viena este o piaţă atractivă, pe care oamenii de afaceri puternici o iau totdeauna în calcul atunci când vine vorba despre investiţii".

Creşterea modestă a acţiunii SNP la BVB este explicată de domnul Simionescu prin faptul că o parte din profiturile generate de Petrom se întorc la societatea mamă, pentru că aceasta îşi cere drepturile sub forma unor transferuri de cost.

Mai mult, Adrian Simionescu apreciază că lichiditatea titlurilor SNP la BVB nu este la fel de mare ca cea din Viena pentru că pe o piaţă de frontieră cum este cea autohtonă investitorii joacă sume mai mici, chiar şi atunci când este vorba despre o companie atât de cunoscută ca OMV.

Mihai Chişu, broker la "Swiss Capital", spune că deşi acţiunile OMV se bucură de o lichiditate ridicată în pieţe emergente precum Viena, evoluţia SNP la BVB nu este la fel de bună pentru că "statutul pieţei de la Bucureşti permite un acces mai greu al banilor, de unde şi reticenţa acţionarilor".

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest", consideră că evoluţia preţului acţiunilor OMV, de pe piaţa austriacă, nu are de a face cu cea a acţiunilor SNP, de pe bursa de la Bucureşti. Domnia sa susţine că ceea ce a determinat o lichiditate mai redusă a acţiunilor SNP din piaţa autohtonă a fost dimensiunea mică a BVB ce nu permite o ieşire, respectiv o intrare rapidă a investitorilor. Mihai Mureşian spune că, la Viena, recenta evaluare a companiei OMV de către Erste Bank a participat la o creştere favorabilă a preţului şi apreciază că acţiunile SNP vor creşte din această toamnă dacă va scădea numărul tranzacţionărilor speculative.

Principalii acţionari ai OMV Petrom sunt compania austriacă OMV (51,11%), Ministerul Economiei (20,639%), Fondul Proprietatea (18,993%), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (1,62%) şi alte persoane fizice (7,736%).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cand SNP PETROM va inceta sa sifoneze bani catre OMV, lichiditatea va ajunge la cote normale. E atit de simplu. Evident cu ajutorul organelor fiscale din Romania :)

    Aveti putina rabdare si veti vedea in aceasta toamana o crestere exploziva a actiunilor SNP.

    E doar o problema de timp pana cand actiunile SNP o vor lua puternic la deal .odata cu intrarile de capital strain. Nu mai poate fi tinuta mult timp pe loc de speculatorii romani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb