Licitaţie pentru studiul asupra liberalizării pieţei de energie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 mai 2011

ANRE (reglementatorul pieţei de energie) va lansa, în zilele următoare, licitaţia pentru elaborarea studiului de impact asupra economiei al liberalizării pieţei gazelor şi a electricităţii. Dan Plaveti, preşedintele ANRE, ne-a declarat: "Astfel, la 1 octombrie, vom şti care este calendarul de creştere a preţului gazelor pe care economia noastră îl va putea suporta. Vom afla care este procentul anual de creştere şi perioada de timp în care poate fi implementată liberalizarea. Calendarul va fi apoi discutat şi agreat cu instituţiile financiare internţionale, operatorii din piaţă şi cu oamenii de afaceri".

Domnia sa ne-a menţionat că ANRE poate institui obligativitatea de serviciu public pentru anumiţi consumatori non-casnici de pe piaţa de gaze şi cea de electricitate: "De exemplu, putem institui această obligativitate pentru CET-urile care furnizează căldură populaţiei şi putem stabili un preţ reglementat. Condiţia este să definim clar criteriile de selecţie pentru clasa respectivă de consumatori, obiectivele, perioada de implementare şi criteriile de monitorizare".

Pentru energie electrică, ANRE va putea reglementa preţul pentru populaţie şi micii agenţi economici care au o cifră de afaceri de maxim 10 milioane de euro şi după implementarea programului de liberalizare.

FMI a anunţat, recent, că toţi consumatorii de gaze şi electricitate în afară de populaţie vor trebui să nu mai beneficieze de preţuri reglementate după finele anului 2013. De asemenea, şi categoriile de consumatori casnici ale căror venituri depăşesc un anumit prag vor trebui să nu mai aibă preţuri reglementate după finele anului 2015.

Surse guvernamentale susţin, însă, că aceste termene nu sunt bătute "în cuie" şi că negocierile propriu-zise de aliniere a preţurilor energiei la media europeană vor începe după ce studiul de impact va fi definitivat.

Aceleaşi surse afirmă că nu a fost discutată cu FMI nici modificarea legislativă care nu va mai permite consumatorilor industriali să se întoarcă pe piaţa reglementată după ce şi-au exprimat opţiunea de a-şi alege singuri furnizorul. În prezent, această prevedere legislativă împiedică producătorii autohtoni de gaze să ceară consumatorilor eligibili un preţ mai mare de 160 de dolari pe mia de metri cubi (nivel stabilit pentru piaţa reglementată).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb