Compania de Apă Someş este prima din ţară care a depus un proiect de dezvoltare la Comisia Europeană, în vederea alocării unei prime tranşe din fondurile de coeziune, în valoare de 197 de milioane de euro, pentru perioada 2008 - 2013. Master-plan-ul, elaborat pe termen lung, cu două etape calendaristice - 2008-2013 şi 2013-2026 -, prevede ca întreaga arie administrată de societate să se conformeze directivelor europene privind calitatea apei şi a mediului.
Potrivit Agerpres, directorul de comunicare al companiei, Victor Lucian Croitoru, susţine că România este primul stat membru al UE care a depus aplicaţii pentru fonduri de coeziune în domeniul apei, iar Municipiul Cluj-Napoca este primul din ţară. În prezent, se desfăşoară licitaţiile pentru desemnarea contractorilor. "Compania este şi primul serviciu public de profil cu adevărat regional din România, şi deserveşte aproape trei sferturi de milion de locuitori din opt municipii şi oraşe şi peste 50 de localităţi rurale din judeţele Cluj şi Sălaj", a subliniat domnia sa.
Judeţul Cluj a fost favorizat de faptul că toate programele mari de investiţii cofinanţate de Uniunea Europeană până în 2005 s-au concentrat pe mari aglomerări urbane, precum Cluj-Napoca. În perioada 1997-2007, compania şi-a adjudecat un mare program de investiţii - Programul de Dezvoltare a Utilităţilor Municipale, de 35,8 milioane de dolari. Un al doilea program, cu finanţare ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare), în valoare totală de 61,2 milioane de euro, va fi finalizat până cel târziu în 2010 şi prevede extinderea reţelei de distribuţie a apei în Cluj-Napoca cu 42,9 km şi a celei de canalizare cu 50,3 km, precum şi modernizarea celor 272 de staţii de hidrofoare din municipiu.
Alte obiective incluse în program au în vedere construirea de reţele de canalizare în cinci localităţi rurale, realizarea unei prize de prelevare a apei brute din lacul Tarniţa şi a unei conducte de aducţiune de 5 km până în aval de barajul lacului de acumulare Someşul Cald, precum şi modernizarea proceselor tehnologice la staţia de tratare a apei Gilău.