Cramele Recaş deţin peste 900 de hectare de viţă de vie, atestate încă din 1447, cultivate cu soiuri internaţionale, nobile, dar şi cu unele de origine românească. Aici se produce, între altele, vinul Solo Quinta, care în 2011 a obţinut Marea Medalie de Aur la Vinalies Internationales, în Franţa, şi statutul de cel mai bun vin alb sec din competiţie.
Reprezentanţii cramei au precizat, în cadrul unei prezentări pentru presă, de miercuri seară, că acest faimos Solo Quinta se obţine din cinci soiuri de struguri, mărturisindu-şi mândria ca, prin el, să devină prima cramă din Estul Europei afirmată la un asemenea nivel.
De asemenea, producătorii de la Recaş au subliniat că recoltarea nu a început, dar se pregătesc deja să culeagă soiurile albe pentru vinurile spumante.
Cât despre evoluţia afacerii, am aflat că, în 1998, două familii din ţara noastră şi una din Anglia au pus bazele actualei cramei şi au privatizat-o pe cea veche. Din acel an a început şi exportul, până atunci totul fiind aici sub "tutela" statului, în prezent 40% din producţiei ajungând în 25 de ţări de pe cinci continente.
Le-au mai fost dezvăluite jurnaliştilor şi amănunte precum preţul unui butoi de depozitare a vinului - 800 de euro. Ceea ce înseamnă că, fiind vorba despre o investiţie deloc neglijabilă, producătorii maturează doar vinurile premium în butoaie.
Aflată la 7 metri sub pământ, Crama găzduieşte 25 de mii de sticle de vin, cel mai vechi datând din 1968.
1. Recas
(mesaj trimis de Obama în data de 28.08.2015, 09:33)
bun Solo Quinta! la fel si Cuvee Uberland. Dar si preturile sunt pe masura.