Franţa, Germania şi Regatul Unit au acuzat Iranul, la mai bine de o săptămână după atacul unor instalaţii petroliere în Arabia Saudită, de faptul că este "responsabil" şi l-au îndemnat "să se abţină de la orice nouă provocare", relatează AFP.
Spre deosebire de Statele Unite şi Arabia Saudită - care au arătat aproape imediat cu degetul Teheranul, urmate la câteva zile de Regatul Unit -, Franţa şi Germania s-au abţinut până acum să desemneze un vinovat.
Însă ele s-au exprimat în mod oficial luni, în marja Adunării Generale a ONU, la New York.
"Este clar pentru noi că Iranul poartă responsabilitatea acestui atac. Nu există altă explicaţie plauzibilă", au declarat Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Boris Johnson într-un comunicat comun, la finalul unei întâlniri tripartite.
Atacul instalaţiilor petroliere aparţinând Aramco a fost revendicat de către rebelii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, care luptă împotriva Guvernului yemenit, susţinut de o coaliţie militară condusă de Riad.
Mari manevre diplomatice erau în curs luni, în marja AG, într-o încercare de a dezescaladare în regiune şi de organizare a unei întâlniri istorice între preşedinţii american Donald Trump şi iranian Hassan Rohani.
Emmanuel Macron, care se află în prima linie a acestor eforturi, s-a întâlnit prima oară luni cu Donald Trump şi urmează să-l revadă marţi, iar marţi seara urmează să se întâlnească cu Hassan Rohani.
În comunicatul lor, cei trei lideri europeni subliniază amploarea globală a acestor atacuri, care "privesc toate ţările şi cresc riscul unui conflict major".
"Atacurile subliniază de asemenea necesitatea unei dezescaladări în regiune, prin eforturi diplomatice continue şi un angajament cu toate părţile", apreciază ei şi îndeamnă la găsirea "unei soluţii politice la conflictul în curs în Yemen".